Istočno bojište (Prvi svjetski rat): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Operacije su počeli Rusi jer su Nijemci imali gl. snage na Zapadu. Rusi su u kolovozu 1914. napali Ist. Prusku i Galiciju. Nakon početnih uspjeha u Pruskoj, Rusi su potkraj kolov...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Operacije su počeli Rusi jer su Nijemci imali gl. snage na Zapadu. Rusi su u kolovozu 1914. napali Ist. Prusku i Galiciju. Nakon početnih uspjeha u Pruskoj, Rusi su potkraj kolovoza potučeni kraj Tannenberga. Na galicijskom bojištu Rusi su ugl. dominirali nad austroug. vojskom. Do kraja godine okružili su veliku utvrdu Przemyśl i osvojili Karpate. U veljači 1915. Nijemci su potukli Ruse kraj Mazurskih jezera. Rusi su obranili Varšavu i osvojili Przemyśl. U svibnju je počela zajednička njem.-austroug. ofenziva u kojoj je probijena rus. crta kraj Gorlica u podnožju Karpata, što je dovelo do lančanog povlačenja rus. snaga na cijeloj fronti. Slijedilo je frontalno potiskivanje Rusa koje je trajalo do kraja rujna i poč. listopada, kada je crta stabilizirana. Rusi su izgubili Galiciju, Poljsku, Litvu i dijelove Letonije i Bjelorusije. U ožujku 1916. pokušali su ofenzivu koja nije uspjela. Zatim je poč. lipnja slijedio prodor generala Brusilova kraj Luc’ka i u Bukovinu koji je ugrozio austroug. crtu i zaprijetio njezinim potpunim slomom. Morali su intervenirati Nijemci i dovući snage s drugih bojišnica. U rat na strani Antante uključila se i Rumunjska i napala Ugarsku. Stoga su Nijemci težište rata bacili na Rumunjsku i zajedno s bug. i austroug. snagama osvojili Bukurešt. Rus. planove za ofenzivu u proljeće 1917. omela je revolucija u Petrogradu i Moskvi u kojoj je car abdicirao. Ofenziva je započela poč. srpnja probojem austroug. crte i zaustavljena je intervencijom Nijemaca. Uskoro je sred. srpnja počela uspješna austro-njem. ofenziva i Rusi su odbačeni duboko na Istok, što je olakšano izbijanjem Oktobarske revolucije u Rusiji. Poč. prosinca potpisano je primirje između Centralnih sila i Rusije, što je slijedila i Rumunjska. U veljači 1918. Nijemci su obnovili rat protiv Rusije koja je u ožujku prisiljena na nepovoljan mir. Rusi su napustili Poljsku, Litvu, Letoniju i Estoniju, a Ukrajina i Finska postale su zasebne države.
Operacije su počeli Rusi jer su Nijemci imali glavne snage na Zapadu. Rusi su u kolovozu 1914. napali Istočnu Prusku i Galiciju. Nakon početnih uspjeha u Pruskoj, Rusi su potkraj kolovoza [[Bitka kod Tannenberga (1914.)|potučeni kraj Tannenberga]]. Na galicijskom bojištu Rusi su uglavnom dominirali nad austrougarskom vojskom. Do kraja godine okružili su veliku utvrdu Przemyśl i osvojili Karpate.
U veljači 1915. Nijemci su potukli Ruse kraj Mazurskih jezera. Rusi su obranili Varšavu i osvojili Przemyśl. U svibnju je počela zajednička njem.-austroug. ofenziva u kojoj je probijena rus. crta kraj Gorlica u podnožju Karpata, što je dovelo do lančanog povlačenja rus. snaga na cijeloj fronti. Slijedilo je frontalno potiskivanje Rusa koje je trajalo do kraja rujna i početkom listopada, kada je crta stabilizirana. Rusi su izgubili Galiciju, Poljsku, Litvu i dijelove Letonije i Bjelorusije.
U ožujku 1916. pokušali su ofenzivu koja nije uspjela. Zatim je početkom lipnja slijedio [[Aleksej Brusilov|prodor generala Brusilova]] kraj Luc’ka i u Bukovinu, koji je ugrozio austrougarsku crtu i zaprijetio njezinim potpunim slomom. Morali su intervenirati Nijemci i dovući snage s drugih bojišnica. U rat na strani [[antanta|Antante]] uključila se i Rumunjska i napala Ugarsku. Stoga su Nijemci težište rata bacili na Rumunjsku i zajedno s bugarskim i austrougarskim snagama osvojili [[Bukurešt]].
Ruski planove za ofenzivu u proljeće 1917. omela je [[februarska revolucija|revolucija u Petrogradu]] i Moskvi u kojoj je car abdicirao. Ofenziva je započela početkom srpnja probojem austrougarske crte i zaustavljena je intervencijom Nijemaca. Uskoro je sredinom srpnja počela uspješna austro-njemačka ofenziva i Rusi su odbačeni duboko na Istok, što je olakšano izbijanjem [[Oktobarska revolucija|Oktobarske revolucije u Rusiji]]. Početkom prosinca potpisano je primirje između [[centralne sile|Centralnih sila]] i Rusije, što je slijedila i Rumunjska.
U veljači 1918. Nijemci su obnovili rat protiv Rusije, koja je u ožujku prisiljena na nepovoljan mir. Rusi su napustili Poljsku, Litvu, Letoniju i Estoniju, a [[Ukrajina]] i [[Finska]] postale su zasebne države.

{{mrva}}
<center>'''Sa engleske wikipedije je prevedeno na srpsku, tako da je prijevod olakašan!'''</center>


{{Prvi svjetski rat}}
{{Prvi svjetski rat}}

[[en:Eastern Front (World War I)]]
[[sr:Источни фронт у Првом светском рату]]

Inačica od 3. lipnja 2013. u 22:04

Operacije su počeli Rusi jer su Nijemci imali glavne snage na Zapadu. Rusi su u kolovozu 1914. napali Istočnu Prusku i Galiciju. Nakon početnih uspjeha u Pruskoj, Rusi su potkraj kolovoza potučeni kraj Tannenberga. Na galicijskom bojištu Rusi su uglavnom dominirali nad austrougarskom vojskom. Do kraja godine okružili su veliku utvrdu Przemyśl i osvojili Karpate.

U veljači 1915. Nijemci su potukli Ruse kraj Mazurskih jezera. Rusi su obranili Varšavu i osvojili Przemyśl. U svibnju je počela zajednička njem.-austroug. ofenziva u kojoj je probijena rus. crta kraj Gorlica u podnožju Karpata, što je dovelo do lančanog povlačenja rus. snaga na cijeloj fronti. Slijedilo je frontalno potiskivanje Rusa koje je trajalo do kraja rujna i početkom listopada, kada je crta stabilizirana. Rusi su izgubili Galiciju, Poljsku, Litvu i dijelove Letonije i Bjelorusije.

U ožujku 1916. pokušali su ofenzivu koja nije uspjela. Zatim je početkom lipnja slijedio prodor generala Brusilova kraj Luc’ka i u Bukovinu, koji je ugrozio austrougarsku crtu i zaprijetio njezinim potpunim slomom. Morali su intervenirati Nijemci i dovući snage s drugih bojišnica. U rat na strani Antante uključila se i Rumunjska i napala Ugarsku. Stoga su Nijemci težište rata bacili na Rumunjsku i zajedno s bugarskim i austrougarskim snagama osvojili Bukurešt.

Ruski planove za ofenzivu u proljeće 1917. omela je revolucija u Petrogradu i Moskvi u kojoj je car abdicirao. Ofenziva je započela početkom srpnja probojem austrougarske crte i zaustavljena je intervencijom Nijemaca. Uskoro je sredinom srpnja počela uspješna austro-njemačka ofenziva i Rusi su odbačeni duboko na Istok, što je olakšano izbijanjem Oktobarske revolucije u Rusiji. Početkom prosinca potpisano je primirje između Centralnih sila i Rusije, što je slijedila i Rumunjska.

U veljači 1918. Nijemci su obnovili rat protiv Rusije, koja je u ožujku prisiljena na nepovoljan mir. Rusi su napustili Poljsku, Litvu, Letoniju i Estoniju, a Ukrajina i Finska postale su zasebne države.

Sa engleske wikipedije je prevedeno na srpsku, tako da je prijevod olakašan!