Istočno bojište (Prvi svjetski rat): razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
No edit summary
mNo edit summary
'''Istočno bojište''' bilo je bojište na kojem su se u [[Prvi svjetski rat|prvom svjetskom ratu]] sukobljavale [[Njemačko Carstvo|Njemačka]], [[Austro-Ugarska]], [[Bugarska]], i [[Osmansko Carstvo]] s jedne strane, te [[Rusko Carstvo|Rusija]] i [[Rumunjska]] s druge strane. Operacije su počeli Rusi jer su Nijemci imali glavne snage na Zapadu. Rusi su u kolovozu 1914. napali Istočnu Prusku i Galiciju. Nakon početnih uspjeha u Pruskoj, Rusi su potkraj kolovoza [[Bitka kod Tannenberga (1914.)|potučeni kraj Tannenberga]]. Na galicijskom bojištu Rusi su uglavnom dominirali nad austrougarskom vojskom. Do kraja godine okružili su veliku utvrdu Przemyśl i osvojili Karpate.
 
U veljači 1915. Nijemci su potukli Ruse kraj Mazurskih jezera. Rusi su obranili Varšavu i osvojili Przemyśl. U svibnju je počela zajednička njem.njemačko-austroug.austrougarska ofenziva u kojoj je probijena rus.ruska crta kraj Gorlica u podnožju [[karpati|Karpata]], što je dovelo do lančanog povlačenja rus. snaga na cijeloj fronti. Slijedilo je frontalno potiskivanje Rusa koje je trajalo do kraja rujna i početkom listopada, kada je crta stabilizirana. Rusi su izgubili Galiciju, Poljsku, Litvu i dijelove Letonije i Bjelorusije.
 
U ožujku 1916. pokušali su ofenzivu koja nije uspjela. Zatim je početkom lipnja slijedio [[Aleksej Brusilov|prodor generala Brusilova]] kraj Luc’ka i u Bukovinu, koji je ugrozio austrougarsku crtu i zaprijetio njezinim potpunim slomom. Morali su intervenirati Nijemci i dovući snage s drugih bojišnica. U rat na strani [[antanta|Antante]] uključila se i Rumunjska i napala Ugarsku. Stoga su Nijemci težište rata bacili na Rumunjsku i zajedno s bugarskim i austrougarskim snagama osvojili [[Bukurešt]].

Navigacijski izbornik