Razlika između inačica stranice »Biokovo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 3 bajta ,  prije 5 godina
m (Reverted 1 edit by 31.147.43.22 (talk) identified as vandalism to last revision by Syum90. (TW))
Osim vrha Sveti Jure koji se nalazi u katastarskoj općini Župa Biokovska, planina Biokovo ima još nekoliko vrhova iznad 1000 metara:<ref>[http://www.plsavez.hr/hr/Biokovo Najznačajniji vrhovi]</ref>
* '''[[Troglav (Biokovo)|Troglav]]''', 1658 m - drugi je po visini vrh Biokova. Nalazi se jugozapadno od Svetog Jure, a zbog strmih sniježnih padina zimi podsjeća na [[Alpe]]. Pristup je Biokovskom cestom ili pješice.
* '''[[Sveti Ilija (Biokovo)|Sveti Ilija]]''', 1642 m - nalazi se iznad zaseoka Rastovac u općini Zagvozd. Na njemu se nalazi kapelica Sv. Ilije <ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/novosti/125-hrvatski-mitovi-i-legende-kako-je-ilija-postao-sveti.html Hrvatski mitovi i legende: Kako je Ilija postao Sveti Ilija Gromovnik?]</ref> koju su obnovili župljani Zagvozda devedesetih godina i u kojoj se svake godine krajem sedmog mjeseca <ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/novosti/124-hodocasce-svetom-iliji-na-biokovu.html NAJAVA: Hodočašće Svetom Iliji na Biokovu]</ref> održava 'najnepristupačnija' Sveta misa u Hrvata <ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/galerija/126-hodocasce-svetom-iliji-na-biokovu-report.html Sveti Ilija Gromovnik okupio mnoštvo vjernika na najnepristupačnijem Biokovskom vrhu]</ref>. S južne (primorske) strane je blaga padina, a ostale strane su prilično strme. Podno Svetog Ilije se gradisagradio istoimeni tunel, koji će spajatispaja Zagvozd s Baškom Vodom.
* '''[[Šćirovac]]''', 1619 m - nalazi se između Basta i [[Brela|breljanskog]] zaseoka [[Zaveterje]]. S njega se pruža lijep pogled na kanjon [[Cetina|Cetine]] i zaleđe a najbliži pristup mu je sa sjeverne strane iz zaseoka Šute <ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/gps-rute/64-planinarski-putovi-u-pp-biokovo-kojima-upravlja-hpd-sveti-jure-zagvozd.html Planinarski putovi u PP Biokovo kojim upravlja HPD 'Sveti Jure' Zagvozd]</ref>.
* '''[[Kimet]]''', 1536 m - nalazi se jugoistočno od Svetog Jure. S vrha se pruža pogled na [[Kamešnica|Kamešnicu]] i [[Velež]], te [[Pelješac]], [[Korčula|Korčulu]], [[Mljet]] i [[Lastovo]], dok se Makarsko primorje ne vidi.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik