Povijesni muzej Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikipedija
Povijesni muzej Bosne i Hercegovine

Laki tenk M3/M5 Stuart ispred zgrade muzeja
Osnovan 28. studenoga 1945.
Smještaj Marin Dvor, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Vrsta povijesni muzej
Službena stranica muzej.ba

Povijesni muzej Bosne i Hercegovine je povijesni muzej u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, posvećen povijesti Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u povijesnim izvorima (949., Konstantin VII. Porfirogenet) do suvremene države Bosne i Hercegovine.

Unutrašnjost muzeja

Povijest[uredi | uredi kôd]

Muzej je osnovan 28. studenoga 1945. godine kao "Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu", prema zakonu koji je donijelo tadašnje Predsjedništvo narodne skupštine Bosne i Hercegovine kao zemaljska ustanova pod neposrednim nadzorom Ministarstva prosvjete "Narodne vlade Bosne i Hercegovine".[1] Na samom početku muzej je smješten u Narodnoj knjižnici (Gradska vijećnica u Sarajevu), nakon čega je 1963. godine smješten u posebno izgrađenu zgradu na Marin Dvoru, gdje se nalazi i danas.

Današnji naziv Historijski muzej Bosne i Hercegovine stupa na snagu 1994. godine kada muzej proširuje djelokrug rada na povijest BiH od dolaska Slavena na Balkanski poluotok do suvremene i neovisne Bosne i Hercegovine.

Kolekcija[uredi | uredi kôd]

Muzej je prikupio oko 400.000 muzejskih predmeta koje obrađuje, čuva i predstavlja javnosti priređujući stalne i povremene izložbe. Sva muzejska građa je dostupna javnosti, stručnim i znanstvenim radnicima iz zemlje i inozemstva.

Tijekom 65 godina postojanja i rada, do 2010., muzej je organizirao 165 muzejskih izložbi i tri stalne muzejske postavke.[2] Trenutno su u muzeju postavljene dvije stalne postavke: Opkoljeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina kroz stoljeća.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Osnivanje Historijskog muzeja BiH
  2. 65 godina HISTORIJSKOG MUZEJA BIH, Sarajevo, 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]