Prijeđi na sadržaj

Proterije Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Proterije Aleksandrijski
Proterium
Pravo ime Inanus, grč.: άδειο
Početak pontifikata 1. studeni 451. god.
Prethodnik Dioskur I. Aleksandrijski
Nasljednik Timotej II. Aleksandrijski
Rođen ?
?
Umro 28. veljače 457. AD (20. dana mjeseca amšira 173. A.M.[1] prema koptskom kalendaru[2] )
Aleksandrija
Istočna pravoslavna crkva ga smatra svetim, Koptska crkva Egipta ga ne prepoznaje kao papu.
Portal o kršćanstvu

Proterije Aleksandrijski[3] (? - 457.), mučenik i patrijarh Aleksandrije od 451. do 457. godine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Proterija je, između 8. listopada i 1. studenog 451. godine, za patrijarha izabrao Kalcedonski sabor kako bi zamijenio dotadašnjeg aleksandrijskog patrijarha Dioskura I. Aleksandrijskog, kojeg je isto Vijeće svrgnulo s položaja patrijarha radi njegovih antikalcendonskih uvjerenja (usp. Evagrius Scholasticus, Crkvena povijest, knjiga 2, poglavlje 5).

Šizma[uredi | uredi kôd]

Njegovo stupanje na mjesto patrijarha označava početak šizme od 451. godine između koptske crkve i grčkih pravoslavnih patrijarha Aleksandrije koja nikada nije bila u potpunosti razriješena a koja je doživjela kulminaciju 536. godine kada se se dvije crkve definitivno razdvojile. Budući da je aleksandrijska crkva bila uglavnom antikalcedonska, nasilno se suprotstavila svrgavanju patrijarha Dioskura koji je također bio antikalcedonskih uvjerenja, kako bi na njegovo mjesto došao kalcedonac Proterije. Konačno, 457. godine, antikalcedonska struja u Aleksandriji je izabrala Timoteja Eilurosa kao patrijarha Aleksandrije, te se na taj način suprotstavila Proteriju, kojega je nakon toga do smrti mučila koptska rulja. (Evagrius Scholasticus, 2, 8).

Ubojstvo je izazvalo oštre komentare skupine biskupa iz raznih rimskih provincija, ali i većih regija, koji su u nekoliko pisama bili poslani bizantskom caru Leonu I. Tračaninu (457. – 474.).

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Smatra se svetim u Istočnim pravoslavnim Crkvama. Koptski pravoslavci ga ne priznaju papom, koji umjesto toga priznaju i Dioskora i Timoteja jer su u to vrijeme oni bili pape.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Od 30. kolovoza po julijanskom / 12. rujna 2017. godine po gregorijanskom kalendaru, teče 1734. A.M., koptska godina.
    Koptske godine se broje od 284. AD, godine kada je Dioklecijan postao rimski car. Njegova vladavina je obilježena mučenjima i masovnim pogubljenjima kršćana, naročito u Egiptu. Zato je koptska godina označena skraćenicom A. M. (lat.: Anno Martyrum - "U (godini) Mučenika").
    Židovske godine se isto označavaju s A.M., samo što u njihovom kalendaru to znači Anno Mundi - "U (godini) svijeta". Da bi se dobio broj koptske godine, od julijanske godine se oduzima 283 između koptske i julijanske nove godine, odnosno 284, poslije julijanske nove godine.
  2. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 18. ožujka 2018.
  3. Proterije Aleksandrijski [Proterije Aleksandrijski]. orthodoxwiki.org (engleski). Pristupljeno 24. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Koptske pape Aleksandrije
prethodnik
Dioskur I. Aleksandrijski
Aleksandrijske pape
451. - 457. AD.
nasljednik
Timotej II. Eiluros