Razgovor sa suradnikom:Junackopleme

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
 • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

 • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
 • IRC (chat): wikipedia-hr
 • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb Button sig.png na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Mario Žamić (razgovor) 14:18, 17. ožujak 2009. (CET)

Pozdrav. Kad pišeš, odvajaj sljedeću riječ od točke i zareza. terminologiju iz crnogorske kulture piši na izvornom crnogorskom nazivu i bez straha briši sve prilagođene srbizme. Evo ti i stranica Crnogorci i njihova plemena ako si zainteresiran. --Zeljko (razgovor) 14:34, 17. ožujak 2009. (CET)

Članak[uredi]

Molim te, malo pročitaj dobrodošlicu, pa prouči malo kako članak treba izgledati. Zatim, molio bih te da obratiš pažnju na osnove pisanja (iza zareza ide prazno mjesto,...), pravopis i slično. Pozdrav --Lasta 15:36, 17. ožujak 2009. (CET)

radonjkić[uredi]

Pozdrav! Malo sam intervenirao u tvom tekstu o Radonjkiću. Ako misliš da je tekst OK, postavi zahtjev za premještanje teksta Ovdje.--Daki (razgovor) 15:46, 17. ožujak 2009. (CET)

Ne želim da ti ukradem tekst na taj način.

Napravi ovo. zalijepi tekst sa stranice za razgovor Stanislav Radonjkić na Stanislav Radonjić. Kad bih ja to napravio ostao bi bez tog članka. Ja ću ti pomoći u gramatici --Zeljko (razgovor) 16:05, 17. ožujak 2009. (CET)

Vidi sada kako sam ja napravio. Zalijepi adresu zacrni mišem i klikni na botunić na kojoj je globus zemlje. Ako hoćeš naslov pogledaj moj primjer na Povijest Crne Gore

To je takozvana poveznica ili link. Ako je poveznica za stranu na wikipediji dobiješ je na isti način ali klikneš na botun AB (to ti je oni iznad radnog prozorčića sa lijeve strane

Vidi psi, konji, etc Potpiši se tako da klikneš na botun sa potpisom --Zeljko (razgovor) 18:36, 17. ožujak 2009. (CET)

Ja ću stavit tamo poveznice. Pa ona vidi kako sam radio. Usput navijaš li za koga u Hrvatskoj, Možda za Hajduk ? --Zeljko (razgovor) 19:50, 18. ožujak 2009. (CET)

Gub(v)ernadur[uredi]

Ave Junackopleme! U članku o Gubernaduru si napisao: "...Često se u povijesti miješaju ove dvije funkcije sličnog imena: guvernadur i gubernadur...", jesu li to dvije različite funkcije? Ako da, imaš li volje napisati članak o Guvernadurima, pa da imamo oba i da se vidi razlika? ... -- Jure Grm, 18. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 22:30 sati. (CET)

Zahvaljujem i čestitam, još malo prouči umetanje poveznica i kategorija, i dalje na posao (čitaj: pisanje)! -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 19. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 19:31 sati. (CET)
Malo sam sredio poveznice i gramatiku, nisam siguran jesam li sve dobro razumio (neznam šta je ono Cuca i Čevo ?!). Aj' malo provjeri, ako ti nije teško ... -- Jure Grm, 19. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 20:38 sati. (CET)

Tako je da. Za Bile vridi živit. --Zeljko (razgovor) 11:57, 19. ožujak 2009. (CET) Kad želiš da rečenica bude uvučena unutar stavi dvotočku, ovako:

riba

JA NEMAM VIŠE NIKAKVE NADE U VEZI S VAMA[uredi]

OK. Pošto očito ste svi vi veliki potivaoci SRBINA NJEGOŠA sa krsnom slavom Sv.Sava, a tek kada su dobijegli u Njeguše promijenili je i prihvatili starosjedilačku slavu Sv.Georgija i slijedite upute njihovih sljedbenika obožavatelja Srba, ja definitivno odustajem.

Željeo sam da vi prvi ekskluzivno imate ovaj članak o Crnogorskim Gubernadurima, jer kada budu SVI TO OBJAVILI, glupavo će bit da ga vi posljednji imate. Imao sam veliko poštivanje ka vama, no sada...oprostite što sam htio podijeliti sa vama ISTINU. A gospodinu Markušu koji se grčevito trudi pobiti moja argumenta tako što će tvrdit da u knjigama koje on zna napamet ne piše tako, samo neka nastavi utvrdjivat svoje "znanje". Bok i živi mi bili i PAMETNI! Zaboravite na gubernadure i uživajte uz Njegoša Srbina.

--junackopleme (razgovor) 20:01, 4. svibanj 2009. (CEST)ribica
Hajduk živi vječno. --Zeljko (razgovor) 17:14, 23. ožujak 2009. (CET)

Vukolaj[uredi]

Ne znam da li si pročitao moju napomenu koja se odnosila na postavljanje tvog članka. Naime, uopće nisam upoznat sa sadržajem kojeg si obrađivao i nisam stavio zahtjev za brisanjem radi sadržaja, već zbog neispravno napisanog prezimena u naslovu članka (malim slovom). Mislim da se i ti slažeš, da bi bilo uzaludno truditi se napisati dobar članak koji će imati pogrešno napisan naslov. Svoj članak stavi na stranicu pod ispravnim naslovom, gdje će ga svi moći pogledati i o sadržaju dati mišljenje (ukoliko žele i znaju, naravno). Još jedan mali savjet. Na wikipediji se ne treba ljutiti ukoliko netko ima suprotno mišljenje od tvoga. Pripremi vjerodostojne reference za svoje tvrdnje, članak napiši neutralno i ne shvaćaj osobno napade, velika većina suradnika ima dobre namjere. Pozdrav --Lasta 12:26, 20. svibanj 2009. (CEST)

Zahvaljujem se na savjetima. A to znam da velika većina suradnika ima dobre namjere. Medjutim, ne mogu se oduprijet osjećaju osobnog napada jer su Stanislav,Jovan, Vukolaj Radonjić direktni moji pretci i vrlo me boli i davnašnje sagriješenje o njih, a naročito sadašnje. Svi oni, zajedno sa vladikama Petrovićima su vrlo dobro stojali i bili prijateljima , samo su njihovi suradnici kojima su bili okruženi i jedni i drugi bili oni koji su htijeli zamutiti cijelu stvar.Tako da sada ja nastojim objasniti da se ne treba govoriti o njihovoj mržnji medjusobnoj, kada ona i nije postojala (bar ne u tolikoj mjeri).Bila je samo u pitanju borba ne za prevlast, nego za razdvajanjem svijetovne i duhovne ovlasti. U ostalom bili su i bliski srodnici Petrovići i Radonjići.Tijekom vremena je tek to postalo preuveličano i nekako takmičarski nastrojeno , u smislu koja je obitelj čestitija. Vjerujte mi, veoma mi teško padne svaki napadaj na "naše" obitelji zajedničke kada pred sebe stavim obiteljsko stablo sa svim imenima koje nijesu nigdje još objelodanjene, a počinje od vjerovali ili ne, XIV stoljeća, pa do mene i još sa svim mogućim sporednim granama. Nije mi cilj da se sporim ni sa povjesničarima, niti sa ljudima koji su pročitali razne knjige koje se tiču povjesti crnogorske.Medjutim, 90% knjiga sadrži upravo pisanja kakova su željeli zabilježiti suradnici kojima su bili okruženi i Petrovići i Radonjići.Na primjer, svi ti povjesničari se hvale kako oni sve bolje znaju od nas samih, a nitko ne može reć ni gdje su pokopani svi ti (koliko se god protivili) velikani crnogorske povjesti. Bilo gdje drugde u svijetu bi im bili podignuti spomenici koje bi veliki broj turista voljeo obić. Oprostite mi što ovoliko duljim, ali osjetio sam da moram napisat. Veliki pozdrav, i "naprid Bili"! --junackopleme (razgovor) 14:38, 20. svibanj 2009. (CEST)

Obiteljsko stablo[uredi]

Srdačan pozdrav junačkom plemenu! Ovih dana se na hrvatskoj wikipediji pojavilo nešto što te vjerojatno interesira i o čemu sigurno dosta znaš. Naime, suradnik Andrej Šalov je obradio šablon Hrvatski rodbinski nazivi, tj. preglednu tablicu pomoću koje je moguće u elektroničkoj formi predstaviti vlastito obiteljsko stablo. Kako je riječ o hrvatskim rodbinskim nazivima, a ti si Crnogorac, trebao bi ti, ili netko drugi tko bi se prihvatio tog posla, prilagoditi narečenu tablicu, a što bi ti omogućilo da predstaviš svoje pretke i njihove rođačke veze s drugima. Još jednom srdačan pozdrav!--Daki (razgovor) 15:33, 20. svibanj 2009. (CEST)

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--D tomAero-stub img.svg 10:44, 27. svibanj 2009. (CEST)

Poveznice[uredi]

Molim Vas da ne stavljate poveznice na youtube i forume.--D tomAero-stub img.svg 12:45, 27. svibanj 2009. (CEST)

OK, Prihvaćeno --junackopleme (razgovor) 14:21, 27. svibanj 2009. (CEST)


Kako da direktno ubačim sliku na Wiki, a da ne moram ić na poveznice?

Pravila za slike su dosta "oštra". Da bi se slika mogla postaviti u članak mora biti postavljena ili na Zajedničkom poslužitelju ili na wikipediji na kojoj sliku želiš postaviti. Problem je što se sve slike za koje se nema autorsko pravo, brišu. Dakle najjednostavnije je postaviti sliku koju si sam napravio. Ako želiš postaviti neku omotnicu albuma ili nečiji grb moraš točno navesti autora i licencu pod kojom se slika koristi. Uz navedena pravila pogledaj kako je to urađeno u ovoj kategoriji.--D tomAero-stub img.svg 14:53, 27. svibanj 2009. (CEST)

Pa kako onda? Portret guvernadura Vukolaja Radonjića se nalazi u narodnom muzeju Beograd javno izložen, meni ga je mailom poslao kustos muzeja Petar Petrović, zato sto sam ja direktni potomak Vukolajev .Za Forum sa kojega ubacujem tu sliku sam ja administrator . Smijem li tada objavit poveznice sa tog foruma?_

Vrlo jednostavno, pročitaj konačno neko uputstvo. Sve piše. Baš niko od nas nije došao na wiki i znao odmah sve raditi. Zato i postoji Uvodni tečaj. Pogledaj kako su postavljeni grbovi na linku koji sam ti dao, postavi na Zajednički poslužitelj to što želiš kako su već postavljeni i ostali grbovi.

Interesantno je kako vam ne smetaju u članku o guvernadurima napisi o Petrovićima. Smatram da sve o Petrovićima piše već dovoljno u člancima o njima. Petrovićima nije mjesto u ovom članku.Na primjer:" Petar I. je svoj ugled među Crnogorcima učvrstio odsudnom pobjedom nad Osmanlijama u Bitki na Krusima 1796. godine, te utemeljenjem suvremene crnogorske države kroz Zakonik opšči crnogorski i brdski i Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog." Ili smiješni navodi koji izgledaju ovako:"Oko 1750. godine, po pretpostavci, Vukotić je zamijenio svoje zvanje guvernadura s titulom serdara sa Stanislavom Radonjićem, dotadašnjim serdarom Katunske nahije". Može li biti nekakova tvrdnja po pretpostavci? Ili dopuštate poveznice koje upućuju na dnevnu štampu u kojoj u nekim člancima u hvalospjevu o Petrovićima piše kako je "gladnih godina 1816-1817. guvernadur Jovan Radonjić prosipao novce u namjeri da preuzme vlast". Ako netko ima i trunke svijesti i znanja, mora znati da je Jovan Radonjić u to vrijeme već bio mrtav 10-12 godina, te vrlo neozbiljno dijeluju ovakovi dokazi. --junackopleme (razgovor) 10:53, 28. svibanj 2009. (CEST)

Jezik[uredi]

Na wikipediji na hrvatskom jeziku članci se pišu hrvatskim jezikom. Hvala na razumijevanju. --Ex13 (razgovor) 12:06, 28. svibanj 2009. (CEST)


Slažem se, ali moje negodovanje se odnosi na sadržaj članka i njegovu istinitost. --81.18.52.72 08:48, 29. svibanj 2009. (CEST)

Takodjer se vrlo trudim da ispoštujem ovaj savjet "Pozdrav. Kad pišeš, odvajaj sljedeću riječ od točke i zareza. terminologiju iz crnogorske kulture piši na izvornom crnogorskom nazivu i bez straha briši sve prilagođene srbizme" od suradnika Željka. --81.18.52.72 08:50, 29. svibanj 2009. (CEST)


Kako mi ne dozvoljavate da dodatno unesem dokaze na članak Guvernadur gdje u dijelu:" Oko 1750. godine, po pretpostavci, Vukotić je zamijenio svoje zvanje guvernadura s titulom serdara sa Stanislavom Radonjićem, dotadašnjim serdarom Katunske nahije. Ova verzija se u crnogorskoj povijesnici uzima kao najvjerojatnija, no, ipak, nikada dokazana. Od toga perioda, titula serdara Katunske nahije se nalazila u obitelji Vukotić s Čeva, a titula guvernadura u obitelji Radonjića s Njeguša".- TREBAM DOKAZATI da guvernadurstvo nije zamijenjeno sa serdarstvom, jer u pismu Petra I Petrovića pisanome u Minsku 6.12.1785. i sam vladika navodi budućeg guvernadura Jovana(Ivana) Radonjića kao serdara (što dokazuje da su Radonjići i dalje serdari, kao i guvernaduri)i da do te zamjene NIKADA nije došlo.http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/cg_u_xix_vijeku/pisma_petra_prvog_petrovica.htm Pisma Petra I Petrovica, Minsk 6.12.1785.godine(serdar Ivan Radonjic) Možda bi netko od vas mogao ovo ubaciti, jer meni nije dopušteno! --junackopleme (razgovor) 17:15, 3. lipanj 2009. (CEST)

Takodjer bi bilo lipo da dodate *[[1]] gdje se navodi guBernadur Jovan Radonjić, a ne guvernadur, tako da ne bi bilo loše da vratite moj članak o gubernadurima, kojega ste izbrisali na zahtijev markusa, samo zato što se to njemu ne dopada. Junackopleme

Izvori[uredi]

Izvori ne smije brisat nitko jer je to vandalizam. prema tome stavi je ako to nešto dokazuje. --Zeljko (razgovor) 14:01, 19. lipanj 2009. (CEST)


Pozdrav Željko! Ali ja uopće ne dobijam opciju (uredi) na članku GUVERNADUR,tako da uopće nisam u mogućnosti da bilo što dopišem ili promjenim.Članak stoji takav kakav je i ne može se ništA dopisati, niti ubačiti reference, niti bilo što drugo... A sto se tiče drugih članaka reference se brišu svaki put (VJERUJEM da netkome ne odgovara istina) Hvala --junackopleme (razgovor) 14:22, 19. lipanj 2009. (CEST)

--junackopleme (razgovor) 17:10, 27. listopada 2009. (CET)--junackopleme (razgovor) 17:10, 27. listopada 2009. (CET)== Rad na Wikipediji ==

Uputio bih suradnika na temeljito čitanje stranice Wikipedija:Pravila Wikipedije i Wikipedija:Tečaj (Stranice za razgovor), jer se vidi nepoznavanje principa funkcioniranja Wikipedije. Ukratko:

 • kad suradnici ne pokazuju volju za dogovorom, članak se zaključava, a suradnici su upućeni na dogovor na stranici za razgovor.
 • optuživanje druge strane ne vodi ničemu, ako je utemeljeno ne pomaže previše, ako je neutemeljeno krše se pravila Wikipedije, stoga pokušajte se suzdržati od toga.

Zaštita članka Guvernadur ističe 27. lipnja 2009., pokušajte se do tada dogovoriti, odnosno jasno iskazati što je krivo u dotičnom članku, odnosno što valja popraviti, jer ako se ponovi uređivački rat članak će opet biti zaključan. Drugim riječima, i kad postoji razlika u mišljenjima surađujte konstruktivno jer ovo je enciklopedija, forumi postoje za one koji imaju potrebu dokazivanja nečega. Hvala na razumijevanju. SpeedyGonsales 14:55, 19. lipanj 2009. (CEST)

I molba: ne pokušavajte manipulacijom ostvariti nešto, jer dok će se netko sa strane nasmijati tome, mijenjanje predložaka Wikipedije a da se ne zna (i ne razumije) kako oni funkcioniraju i čemu služe nije poželjno. Postoje načini kako se stvari rješavaju na Wikipediji, ako ti načini vrijede za sve druge suradnike, vrijede isto tako i za vas, pa ih se pridržavajte. Sad ste upućeni po drugi put. SpeedyGonsales 15:03, 19. lipanj 2009. (CEST)

Cijenim Vaš savjet, ali kako ću ja uopće nešto napisat u ovom članku, ako se suradniku markus cg ne dopadnu reference i vanjske poveznice koje ja postavim, te se onda on Vama požali kako ono što ja postavim njemu ne odgovara ili se ne slaže sa njegovim do sadašnjim knjigama koje je on pročitao.Tada moj članak Vi zaključate i ja tu više ništa ne mogu. Knjige koje ja navedem njemu se ne dopadaju jer govore nešto drugačije o gubernadurima Radonjićima nego što su pisali "dvorski povjesničari" u Crnoj Gori a koji su priklonjeni samo obitelji Petrović.

 • Takodjer mislim da nije u redu da u članku o Guvernadurima taj suradnik pola članka iskoristi o reklamiranju i veličanju obitelji Petrović(a nitko mu ne brani pisati o njima u člancima koji se njih tiču) i što više popljuvati obitelj gubernadura Radonjića (kao da mu život ovisi o tomu)!

Žao mi je što mislite da ja pokušavam napisati nešto drugo do istine. I na koncu, gdje i kako sada ja mogu napisat odn. ispravit članak kada nemam pristup, a neistinit članak, navijački napisan u korist isključivo Petrovića, a protiv Radonjića stoji takav kakav je?

 • U članku ovoga suradnika takodjer stoji da su kuće obitelji gubernadura srušene do temelja, a to nije istina, one i danas stoje na Njegušima, samo su prisvojene od drugih!Dakle nije istina!
 • U pismu Petar I Petrović iz Minska navodi Ivana (Jovana) Radonjića kao serdara 1777.god., dakle on je i sam potvrdio da serdarstvo nije prodato Vukotićima a kupljeno guvernadurstvo.Nije istina!
 • U knjizi Rista J.Dragićevića i sam autor navodi pisma brata i obitelji Vukolaja Radonjića kojima se potvrdjuje zločin nad ovom obitelji, ali gosp. marskusu cg, ni ovo nije vjerodostojni dokaz, te traži da se ovo ne uzme u obzir(kao da je Risto Dragićević ovo slagao u ovom dijelu knjige), jer kako kaže ovaj suradnik "ne možemo vjerovati obitelji"!
 • Dalje, navodna prepiska guvernadura Vukolaja Radonjića koja je "uhvaćena"(i sam autor knjige napominje da i pored najtemeljitijeg pretraživanja po svim arhivima nije bio u stanju pronaći), a kojom je guvernadur htio "prodati" Crnu Goru Austriji i zbog koje je je bio optužen i uhićen. Dakle, ni ovo nije istina, već iskonstruisana laž!
 • Vukolaju je guvernadurstvo pokušano da bude oduzeto 1830. godine, a nije tada osudjen na smrt. Osudjen je poslije dvije godine 1832. i tada uhićen i bačen u spilju Guvernaduricu zajedno sa svojim bratom Markom, kada mu je i cijela obitelj protjerana, a imovina oduzeta i podijeljena nekijem zaslužnim ....Tako da NIJE istina da je pušten poslije nekoliko dana da živi slobodno u Kotoru 1832. godine, već 1830. godine. Tada je živio slobodno u Kotoru sa nekim članovima obitelji. Poslije tamnovanja 1832. na Cetinju ( od 16.01. do 20.04.1832.) dakle četiri mjeseca tamnovanja, razbolio se i umro 30.05. u bolnici u Kotoru gdje i danas postoje zapisi.Ali gosp. suradnik nije dobro pročitao OVE DVIJE RAZLIČITE PRIJESUDE u različitim godinama , te ih tumači pogriješno kao da je to ista godina u pitanju. Datumi su isti u obije godine, te mislim da to zbunjuje, ali samo treba bolje pročitati godine.Time se valjda želi umanjiti "jedna od najsurovijih presuda". Ja tu nemam što dokazivati, jednostavno i knjige koje on navodi to pišu, samo ih treba DOBRO pročitati!
 • Dalje, guvernadur Stanislav Radonjić (otac Jovana Radonjića) je bio izabran za guvernadura 1756.god. poslije pobjede na Bijelim Poljanama.. ( i po zapisima vladike Sava i vladike Vasilija i vladike Petra I...), samo nije po gosp. markusu cg,te on sebi daje za pravo da to što ja napravim kao poveznicu na knjigu, nije točno!
 • Takodjer, on tvrdi kako je Stanislav isto što i njegov djed Stano(Staniša), pa navodi da je Stanislav upravo taj koji je razmijenio serdarstvo za guvernadurstvo sa Vukotićima!
 • Dalje, navodi "najvjerovatniju pretpostavku" redoslijeda guvernadura Rista J. Dragićevića gdje piše da je prvi guvernadur iz obitelji Radonjić bio upravo Stano (djed Stanislava Radonjića).Tko je zaista prvi, ako smijem priupitat?

Trebam li još navoditi što sve nije točno u članku Guvernadur, a takav članak stoji na Vašoj Wikipediji? Da se razumijemo, obitelj Radonjić i obitelj Petrović su u krvnom srodstvu (i to tri puta orodjeni medjusobno), tako da ove knjige što gosp. markus i drugi čitaju nijesu ono što se zaista odigravalo u povjesti. Samo je poslednji vladika bio nešto drugačiji od prethodnih i ogriješio se. ali ne toliko koliko njegovi "suradnici" koji su željeli biti "pošteniji od samoga vladike" i izvući korist (a povjesničari su se u tomu upravo utrkivali kako bi što više bili poltroni). I na koncu, nije valjda Crna Gora imala samo jednu obitelj za ponositi se njome?

Junackopleme


 • Interesira me misljenje suradnika Markusa, da li je ovo vjerodostojno pisanje:*Akademik Radovan Radonjic "Guvernadursko-mitropolitska kontroverza u crnogorskoj istoriografiji" u izdanju DANU i POBJEDE [2]

Junackopleme

Pogledajte povijest izmjena u članku [3]. Već tjednima, pa i mjesecima traje uređivački rat te bi tome već jednom trebalo stati na kraj. Pitam ja Vas: ima li to dalje smisla, Vi i IP-ovi (očito isto Vi) unesete promjene, a markus cg ih ukloni i tako stalno iznova i iznova. Hrvatska wikipedija pretvorila se u forum o crnogorskoj povijesti koji se tolerira samo zato jer nitko od suradnika ne zna ništa ili jako malo o ovim temama (meni je povijest struka, ali o ovome ne znam ništa), a kako je markus već dugo suradnik stekao je određeni ugled i reputaciju što se za Vas zbog Vašeg ponašanja (prijetnji tužbom i sl.) baš i ne može reći. Ako niste pročitajte Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju. Ono što ja želim jest konačno okončati taj besmisleni uređivački rat koji ne vodi nigdje. Ako se to nastavi administratori će zaštiti članak tako da ga nećete moći uređivati ni Vi ni Markuscg. Lijep pozdrav. --Flopy razgovor 21:35, 22. veljače 2010. (CET)

Potpis na članak[uredi]

Članke ne potpisujemo kao što si ti napravio ovdje i ovdje. Osim toga ovaj članak je potrebno malo stilski dotjerati, dodati wikipoveznice i kategorije. Hvala na razumijevanju i podrav.--Pauci.jpg Braco (razgovor) 16:08, 4. studenog 2009. (CET)

Wikibonton[uredi]

Molio bih da ubuduće ne zatrpavate moju stranicu za razgovor povijesnim tiradama i esejima, a pogotovo da ne vičete (pisanje velikim slovima, pisanje crnim, masnim slovima). Ubuduće ću to smatrati napadačkim ponašanjem i tražiti Vašu blokadu. Ja Vas nisam vrijeđao niti vikao na Vas. Na ovakav način nitko Vas neće shvatiti ozbiljno. Pročitajte molim Wikipedija:Wikibonton. Nisam stao na ničiju stranu nego samo želim da nepotrebni uređivački rat završi. Vas nisam reveratao nego IP osim ako ne priznajete da ste taj IP Vi. Ovime je rasprava za mene završena. Još jednom ću Vas zamoliti (zadnji put) da ne zatrpavate moju stranicu za razgovor. Hvala na razumijevanju. --Flopy razgovor 18:17, 23. veljače 2010. (CET)

Petrovići/Radonjići[uredi]

Mislim da ste malo pobrkali lončiće! Nemam pojma niti o jednima niti o drugima, i iskreno niti me ne zanimaju ... ali izvor koji ste postavili je, blago rečeno, smiješan! Živili!--Jure Grm, 27. dana mjeseca veljače, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 23:06.


Nije u pitanju samo ovaj izvor. Smiješan je dabome, da ne može smiješniji biti, ali sve što napišem u člancima vezano za guvernadure Radonjiće, neke vaše kolege i suradnici istoga trenutka obrišu. Totalno su zaluđeni lažima i fanatično obožavaju srpsku obitelj Petrovića i ne dozvoljavaju izbiti im se iz glave to. Uredno na članku Guvernadur, brišu moje pisanje i prepisuju i ponavljaju kao kokoli ono što su naučili iz povjesnih knjiga koje su pisali kvazi-povjesničari i ljubitelji te srpske obitelji Petrović. Nikako ne dozvoljavaju unatoč tomu što na stranicama za razgovor ubačim dokaze i knjige u kojima piše obratno od onoga što bi oni htjeli da je se zbilo, a nije. Želim da se jednom prekine pljuvati po Crnogorcima Radonjićima crnogorskim guvernadurima, a zločin od strane Srba Petrovića veliča i hvali.

Vukolaj Radonjić[uredi]

zdravo, vidim da si pisao o poslednjem guvernaduru pa me zanima postoji li igde njegova slika? ja je nisam uspio naći na netu. hvala unapred. --Mladifilozof (razgovor) 21:44, 1. lipnja 2010. (CEST)


Osim u Narodnom muzeju u Beogradu )ulje na platnu 25x30cm), slika postoji na ovoj adresi: http://montenegro.77forum.com/genealogija-f7/jedinstveni-portret-posljednjeg-gubernadura-vukolaja-radonjica-ulje-na-platnu-25-x-30cm-t319.htm— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Junackopleme (razgovordoprinosi) 00:06, 23. lipnja 2010. (CET)

Uputa[uredi]

Ovaj svijet nije savršen. Ne postoji crnogorska Wikipedija, neki govore da razlike između srpskog i hrvatskog jezika nema, a i članak o guvernadurima nije savršen. No upućujem vas da vaše uređivanje na ovom projektu mora slijediti pravila Wikipedije, između ostalog i pravila pristojnosti/bontona. Stoga bili vi frustrirani ili ne, pišite ono što mislite pristojno, i netko će vas prije ili kasnije saslušati. Ako ćete previše vikati ili više ili manje uvijeno vrijeđati, bit ćete blokirani. Mogu razumjeti frustraciju, ali opravdanja za kršenje pravila nema. SpeedyGonsales 17:39, 27. srpnja 2010. (CEST)

 • Potpuno je nevažno da li postoji crnogorska Wikipedija ili ne, a da članak o guvernadurima nije savršen - to potpuno stoji kao istina.Jedino me interesira, zašto ne dozvoljavate da se ispravi ono što je pogriješno u njemu, ili jednostavno pisati u članku Guvernadur, o guvernadurima (naravno ako je moguće bez pljuvanja po njima, vrijedjanja istih, klevetanja za "izdajstvo" - a sve to još bez ikakovih dokaza. Nije li malo previše (ako ćemo već o pravilima pristojnosti-bontona).Već sam bio blokiran i to ne bi bilo ništa novo, jer kada god napišem nešto što se kosi sa "interesima" Suradnika koji je napisao ovakav članak, taj tekst se obriše. Možda Vam se čini kao previše moj zahtjev da se u članku o guvernadurima piše o guvernadurima. Promidžba, glorifikacija Petrovića u ovome članku nema mjesta (mislim pri tom recimo na dio teksta :Nakon dolaska Petra I. Petrovića Njegoša na čelo crnogorske države i crnogorske crkve 1784. naići će guvernaduri na njegov snažan otpor).Tako ispada kako su guvernaduri nekakva opozicija crnogorskoj crkvi (jer ne znam o kojoj bi smo državi u tom trenutku mogli pričati). Naravno da guvernaduri nikada nijesu posezali za duhovnom "vlašću", već su uvijek Petrovići otimali od guvernadura svijetovnu. Na koncu, neka pišu o tome u člancima koji se njih tiču. Ili, ako je tako, tada bi bilo zgodno pisati i o guvernadurima na takav način u člancima koji se tiču Petrovića. U svakom slučaju, ako će me netko od gluhih ukućana čut kako kucam na vrata, ja neću prestajat da kucam.--junackopleme (razgovor) 22:05, 28. srpnja 2010. (CEST)

Može li mi tko objasniti, naravno zdravorazumno[uredi]

Može li mi tko odgovoriti što nije u redu sa vanjskom poveznicom koju sam metnuo prethodno, pa da ste je bez ikakovog objašnjenja obrisali. Regularna poveznica, a jedino može bit da se vama lično ne dopada što tamo piše (naravno istina boli).Budite tako ljubazni i objasnite nam, tko vam to ne dozvoljava da objavite istinu --junackopleme (razgovor) 22:13, 3. rujna 2010. (CEST)

Hrvatski[uredi]

[4] Nije Arhiv Nirnberg i Dvorski istorijski arhiv, nego "Arhiv Nürnberg i Dvorski povijesni arhiv". Kubura (razgovor) 14:15, 19. ožujka 2012. (CET)

Izvori[uredi]

Pročitao sam Vaše pitanje: Ako ubacim u članak o Vukolaju Radonjiću opis o njegovom liku i životu iz pera čovjeka koji ga je lično upoznao, vama to smeta i automatski to obrišete...

Iako pitanje nije upućeno meni ne sviđa mi se ton pitanja te zato odgovaram: Wikipedija ima smjernice Wikipedija:Navođenje izvora i Wikipedija:Literatura. Sve što ne zadovoljava te smjernice moguće je obrisati. To naravno ne znači da se potiče suradnike na brisanje svega što nije potkrijepljeno valjanim izvorima, ali to daje opravdani razlog za uklanjanje svega što nije potkrijepljeno valjanim izvorima ako suradnik koji to uklanja ima razloga za sumnju u točnost. Na en wiki često se novi članci bez izvora cijeli brišu, hrvatska wiki je pramala da bi bili tako rigorozni, ali načelo je isto. Na vama je pokazati da je izvor koji rabite vjerodostojan, ako to stoji onda mu samo treba pridati odgovarajuće značenje. SpeedyGonsales 12:16, 21. ožujka 2012. (CET)

Uputa[uredi]

Žuti karton


Nisam posebno upućen u povijest Crne Gore, nemam predznanja koji su izvori za povijest Crne Gore valjani, koji nisu. U prethodnoj poruci upozorio sam na način funkcioniranja Wikipedije, tome služi i ova poruka. Postoji mogućnost da ste u pravu, ja to u ovom trenutku ne mogu znati.

Ali Vaš način komunikacije, napadanje (prozivanje) suradnika u predmetu poruke je ispod komunikacijskog standarda hrvatske Wikipedije i pristojne komunikacije. Sve što želite reći možete reći i obrazložiti na pristojan način. Time što pišete poruke kao da je Wikipedija Vaše vlasništvo, te da Vam drugi suradnici smetaju ako se ne slažu s Vama odnosno s izvorima koje Vi držite točnim, izazivate negativnu reakciju. Samo oni koji nemaju argumente pokušavaju silom progurati neistine. Stoga Vas molim, ako su izvori koje rabite valjani onda sve što želite priopćite argumentirano, bez osobnih napada (ad hominem pristupa). Nadam se da razumijete da Vaš dosadašnji pristup samo šteti Vama i Vašem stavu, bez obzira bio on točan ili netočan. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 00:17, 30. ožujka 2012. (CEST)

Možda bi trebao svoje vanjske poveznice koristiti kao izvore za pojedine tvrdnje. --Zeljko (razgovor) 03:15, 30. ožujka 2012. (CEST)


Ukoliko biste bili ljubazni i nepristrasni ukloniti rjecenicu koja nikako ne pripada clanku Guvernadur (a premjestiti je u odgovarajuci hvalospjevni clanak Petru I Petrovicu) bio bih pun razumijevanja za vase prijekore i rado bih prihvatio zuti karton. Rjecenica glasi:"Petar I. je svoj ugled među Crnogorcima učvrstio odsudnom pobjedom nad Osmanlijama u Bitki na Krusima 1796. godine, te utemeljenjem suvremene crnogorske države kroz Zakonik opšči crnogorski i brdski i Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog". Zelim vjerovati da bi takova ili slicna rjecenica napisana o nekom Guvernaduru (koji je inace prvopotpisani na tome famoznom Zakoniku opščem crnogorskom i brdskom, te je Zakonik taman toliko Petrov koliko i Guvernadurov) i ubacena u clanak o vladiki, tek onako kako bi se umanjio znacaj toj osobi, bila dopistena. Ili ne bi? Ako ne bi, kako je moguce da dozvoljavate ovakovo podmetanje i umanjivanje ugleda, djela i svega ostaloga u clanku o guvernadurima? Razumijem da drzite bandu suradniku Markusu ali sumnjam da on moze bolje poznavati povjest guvernadura bolje od mene i istinitije pisati o tome. neka pise gdje mu je i koliko mu je volja, (i koliko mu vi dozvolite), ali ne u clanku o guvernadurima (generalno i ponaosob). Jednako je "nekulturna" rjecenica da je "vladika" Njegos II 1831. niti 1832. godine ukinuo guvernadurstvo i protjerao guvernadura i njegovu obitelj. Objasnjenje je jednostavno: vladika Njegos II je postao vladika poslije smrti guvernadura Vukolaja Radonjica tek 1833. godine, a sve do tada je bio samo "kaludjer Radivoje" / nije bio cak ni Njegos, niti Petar...i I na koncu, zelim odgovoriti suradniku Zeljku: Hvala na savjetu, ali na moju veliku zalost, i vanjske poveznice koje postavim, netko obrise, jer se ne slazu sa tvrdnjama koje govore o tome da su guvernaduri bili nesto lose, a neki ini dobri. S postovanjem,--junackopleme (razgovor) 22:24, 3. travnja 2012. (CEST)