Razgovor sa suradnikom:Logicus22

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Logicus22, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 02:23, 4. prosinca 2011. (CET)

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na Wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 07:06, 4. prosinca 2011. (CET)

Hrvatski jezik[uredi]

Information.svg Dobrodošli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pažnju na činjenicu da je službeni jezik na hrvatskoj Wikipediji − hrvatski jezik. Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju. [1]. Ne postoji u hrvatskom "feather". Kubura (razgovor) 15:34, 5. prosinca 2011. (CET)

Pazi na padeže. Nemoj beskritično preuzimati sadržaje s en.wiki [2]. Kubura (razgovor) 15:45, 5. prosinca 2011. (CET)

Tablice i rezultati[uredi]

Sve wikipedije (i en i hr i de itd) imaju istu sintaksu, wikisintaksu. Tako da se sve jednostavne tablice mogu kopirati s projekta na projekt, i na svima će izgledati isto.

Problem nastaje kad neke tablice imaju posebno definirane CSS stilove u predlošcima, a ti predlošci se drugačije zovu na svakom projektu. Ako se takva tablica iskopira s projekta na projekt, rezultat će biti čudan.

Stoga je moj savjet složite sami jednostavnu tablicu, kako se to radi piše vam gore u wiki tečaju. SpeedyGonsales 19:16, 11. prosinca 2011. (CET)

Prikaži kako će izgledati 2[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Nuvola apps important.svg Molimo vas da upotrebljavate tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 19:54, 22. prosinca 2011. (CET)

Pitanje[uredi]

Čitate li vi ova upozorenja iznad? Članak Alistair Overeem vam je zaključan toliko koliko vam je dovoljno da pročitate upozorenja ovdje. Hvala na razumijevanju!--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 20:04, 22. prosinca 2011. (CET)

Izvor[uredi]

Za ove stvari [3] trebaš navesti izvor. Barem nastoj doći do podatka u kojoj je to bilo televizijskoj emisiji, koje televizijske kuće i nadnevak kad je emitirana. Kubura (razgovor) 02:05, 23. prosinca 2011. (CET)

Padeži[uredi]

Pripazi na padeže. [4] Da bi ti poveznica valjala, mora u osnovi voditi na nominativni oblik. Odnosno, ne ovako:
četvrtfinalnoj borbi pobijedio je [[Tyronea Sponga]]
nego ovako:
četvrtfinalnoj borbi pobijedio je [[Tyrone Spong|Tyronea Sponga]]
Toliko zasad. Kubura (razgovor) 02:07, 23. prosinca 2011. (CET)

Kalendarske godine i malo početno slovo[uredi]

Kalendarske se godine piše kao redni broj [5]. Isto tako, valjda znaš da što se piše malim početnim slovom. Valja paziti i na posvojnosti.
Daklem, nije:
**2005 ADCC - Prvak Europe
nego je:
**2005. ADCC - europski prvak
Kubura (razgovor) 02:09, 23. prosinca 2011. (CET)

Nadnevci[uredi]

Nadnevke pišemo kao u hrvatskom jeziku, a ne ovako [6]. Daklem:
23. prosinca 2011.
a ne :
23-12-2011
Kubura (razgovor) 02:11, 23. prosinca 2011. (CET)

TKO ili submisija[uredi]

Ne postoji na hrvatskom "submission" [7], nego "submisija".
Osim toga, koja je to submisija "koljeno u tijelo"? Isto kao da si rekao "šaka u glavu". Nikad ne čuh za takvo nešto. Čuh za to da je netko predao jer mu je protivnik napravio polugu ili gušenje ili da je predao jer je bio iscrpljen ili se osjetio ozlijeđenim i nesposobnim nastaviti borbu. Kubura (razgovor) 02:14, 23. prosinca 2011. (CET)

[8] Oej! Skužaj na pitanju, oklen si ti?
Aj, drago mi je da smo se složili da ne valja pisat "submission", nego privest na hrvatski. Može ono "pridaja". U pravu si po tome, to je bolje od "submisije".
Tablicu ti nisan obrisa, nego san ti stranicu pribacia ovdi [9]. Sad moraš uređivat tu stranicu. Kad zgotoviš i doradiš kako triba, onda ćemo ju vratit u na glavni imenski prostor (to je ono di ime članka dolazi odmah iza ono /wiki/, http://hr.wikipedia.org/wiki/Alistair Overeem).
Moraš skockat po pitanju pravopisa, jer je stranica teško neredna po tom pitanju. Ono, "Jamajkanac" i "Nizozemka" (ne "Nizozemkinja") se piše velikin slovon, jer su to nazivi za pripadnike i pripadnice naroda. U tablici kad pišeš nazive nečega, to je malim slovom ("pobjeda", "poraz", "predaja", osim ako nije cila rečenica u kućici ili osobno ime).
Što se tiče "keylocka", ta se poluga zove "ključ", to bis moga znat iz džuda. "Armbar" je poluga na ruci. Sudačka odluka može biti jednoglasna ili većinska.
Za slavenska imena koja su u izvorniku ćirilicom, prislovljavamo ih prima hrvatskim, ne engleskim pravilima. Ondi ću ti malo pomoć kad zgotoviš, pa ćeš znat za ubuduće (inače o tome ima ovdi transliteracija). Živia mi, Kubura (razgovor) 18:20, 23. prosinca 2011. (CET)

Alistair Overeem[uredi]

Information.svgPozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Kako bi članak bio u potpunosti u skladu s osnovnim zahtjevima Wikipedije potrebno je obratiti pozornost na stilsko oblikovanje članka, pravopisnu normu hrvatskoga književnoga jezika i dodati izvore, wikipoveznice, kategoriju, međuwikipoveznice te članak uskladiti s wiki standardom. Više o svemu tome možete pročitati u kratkom uvodnom tečaju, a opširno o Wikipediji ovdje. Ne zaboravite da predložak {{radovi}} ne može stati u nedogled. Hvala na razumijevanju!--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 07:16, 23. prosinca 2011. (CET)

Miseci[uredi]

Misece u nadnevku piši sloviman [10]. Kubura (razgovor) 02:25, 29. veljače 2012. (CET)