Razgovor sa suradnikom:Saliniensis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio Wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Saliniensis, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Signature icon.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Saliniensis") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! --MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 18:58, 19. siječnja 2014. (CET)[odgovori]

Premještanje i preusmjeravanje članaka[uredi kôd]

Ovo su dvije različite stvari. Detaljnije na ove dvije poveznice: preusmjeravanje i premještanje. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 18:58, 19. siječnja 2014. (CET)[odgovori]

Prikaži kako će izgledati[uredi kôd]

Ispod okvira za uređivanje postoji tipka Prikaži kako će izgledati. Usrdno molim rabite ju češće. Ako ne znate čemu služi, stisnite ju i gledajte što se dogodilo. Hvala unaprijed! SpeedyGonsales 23:34, 28. studenog 2015. (CET)


Prikazi kako ce izgledati2.gif

Nuvola apps important.svg Molimo vas rabite tipku Prikaži kako će izgledati. Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.

-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  00:56, 29. studenog 2015. (CET)

Kratak blok, za upozorenje[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok od 1 sata!

Razlog je: ignoriranje uputa


-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  01:12, 29. studenog 2015. (CET)

Osnove uređivanja[uredi kôd]

Svakako proučiti kako se navode izvori, i ne praviti suvišna preusmjeravnja. Hvala na razumijevanju.--MaGaporuči mi 09:19, 29. studenog 2015. (CET)

Wikipedija ne može biti sama sebi izvor, što će reći da su druge wikipedije navedene kao izvor - ravne nuli.--MaGaporuči mi 18:32, 29. studenog 2015. (CET)

USB memorija vs. USB Stick[uredi kôd]

Ciao Saliniensis,
U cemu je razlika izmedju USB memorije i USB Sticka? Meni to nekako djeluje ista stvar jedino sto je ovo drugo njemacki izraz. Ako je tako onda ne trebamo imati dva clanka za istu stvar, a ako je pak razlicito molim te objasni mi u cemu je razlika. Ugodan dan. --El hombre (razgovor) 13:31, 29. studenog 2015. (CET)

Ćao, USB stick se najčešće koristi kao USB memorijski uređaj (dakle USB memorija je u ovom slučaju nadpojam), no USB stick može biti i nešto drugo na što baš ništa ne memoriramo (UTMS stick kad putuješ, a hoćeš biti online ili WLAN stick i sl., v. pod Primjena u članku USB stick) a i to su itekako USB štapići i po izgledu se praktički i ne razlikuju. Opširnije u odvojenim člancima njem. Wikipedije: USB-Massenspeicher kao i USB-Stick, pri čemu smo zadnji pojam pozajmili od Nijemaca, a kod njih se kao standardni pojam razvio iz imena više proizvođača USB memorije, koji svoje proizvode (u obliku štapića) označuju kao data stick, memory stick itd. Zašto ne bismo imali dodatan članak, koji objašnjava vrste primjene USB stika?

Ignoriranje uputa[uredi kôd]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok od 1 mjeseca!

Razlog je: ignoriranje uputa


-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:44, 30. studenog 2015. (CET)

Unošenje zbrkanih informacija[uredi kôd]

Poštovani, vaše uređivanje je uklonjeno i blok produljen, jer se iz vašeg uređivanja vidi nerazumijevanje podjednako hrvatskoga jezika i brodske odnosno nautičke terminologije. Citiram dio članka na koji se pozivate kao izvor:

Wikicitati »Jahta na jedra → jedrilica je ili → jedrenjak; za športske namjene izvodi se kao regatna jahta, kojoj su oblik i oprema podređeni brzini, a za dulja krstarenja kao krstaš, koji putnicima pruža više udobnosti. Motorna jahta ima za glavni pogon jedan ili više motora, najčešće Dieselovih, a rjeđe i plinskih turbina, i gradi se s trupom u deplasmanskoj, poludeplasmanskoj ili gliserskoj izvedbi. Za prigušivanje ljuljanja te za pomoćni pogon, motorna se jahta katkad oprema i jedrima (motorni krstaš), kada se izgledom može sasvim približiti jahti na jedra.«
(www.enciklopedija.hr, dio natuknice jahta)

U tom članku ne piše ono što ste vi unijeli na Wikipediju, jer piše da se svaka jahta na jedra koja služi za dulja krstarenja može zvati krstaš (za razliku od regatne jahte koja služi za utrke - regate), jer služi za krstarenje. Ako se radi o motornoj jahti kojoj su za prigušivanje ljuljanja te za pomoćni pogon ugrađena jedra, onda se može govoriti o motornoj jahti ili motornom krstašu. Naziv krstarica rezerviran je za ratni brod, brod za krstarenje za velike putničke brodove.

Vi ste napisali da su pojmovi motorna jahta i krstaš isto. SpeedyGonsales 01:29, 6. prosinca 2015. (CET)[odgovori]

Pogledao sam sljedeće vaše uređivanje, i sad vidim ovo: Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku krstaš je „motorna jedrilica, služi za turistička i sportska krstarenja“, dakle vrsta jahte. (Jezik, "Pokušaji doskakanja nekim barbarizmima", Marko Kovačić). Dakle pročitali ste negdje da su krstaš i motorna jedrilica (jahta) isto, ali ste uspjeli staviti krivi izvor koji ne navodi ono što vi tvrdite. Pogledao sam VRH, i on tvrdi isto. Ispada sljedeće:
  • Rječnici (HER; VRH) su usklađeni međusobno, ali nisu usklađeni sa Hrvatskom enciklopedijom terminološki.
  • Vi želite pojasniti, ali se uspijevati izgubiti među izvorima jer umjesto da rabite svuda kao izvor članak iz Jezika, HER i VRH, rabite članak iz Hrvatske enciklopedije u kojem ne piše ono što vi tvrdite. Molim ne ljutite se, ali to mi liči na komediju dell'arte. Smiley.svg
Kako je pokušaj raspetljavanja zapetljane hrvatske terminologije zapravo dobro djelo, bez obzira koliko vaša uređivanja Wikipedije bila pri tome nespretna, poništit ću moj blok i skratiti onaj koji je kolega dao na 2 tjedna. To će vam vrijeme nadam se biti dovoljno da shvatite da za enciklopedijski rad nije dovoljno baratati izvorima, nego treba znati što u kome izvoru piše. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 01:57, 6. prosinca 2015. (CET)[odgovori]