Razgovor sa suradnikom:Tomislav Musta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori - kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --D tomAero-stub img.svg 21:36, 3. veljača 2009. (CET)

Wječnik[uredi]

Bok,

Članci tipa Pragma zapravo spadaju u Wječnik. Trebalo bi ih postaviti tamo. Pozdrav. --Ante Perkovic (razgovor) 21:50, 3. veljača 2009. (CET)

Razni projekti[uredi]

Tomislave, molim te pogledaj na Wječniku kako što izgleda i ako ti se više sviđa pisati opise riječi, nadopunjavaj taj projekt, jer Wikipedija nije rječnik, ne pišemo "članke" od jedne rečenice, iako i na Wječniku treba napisati više od jedne rečenice da bi pojam bio kvalitetno obrađen. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 10:29, 15. veljača 2009. (CET)

Pogledao sam sada tečaj o uređivanju. Nisam stigao prije a kako učim tako dopisujem. Hvala na suradnji. Nadam se sa vremenom da ću se snaći i biti od koristi na ovim stranicama. za sada ne razumijemsve što bi trebao, kao što je rađenje poveznice.

Tomislav

Tomislave, molim te još jednom pročitaj uvodni tečaj i što Wikipedija nije, sve je napisano, samo treba pažljivo pročitati. Lijep pozdrav --Roberta F. 12:27, 15. veljača 2009. (CET)

Eo postavio sam na Wrječnik ove riječi. Nije bila nikakva loša namjera sa moje strane. Učim..... --Tomislav Mustač (razgovor) 13:03, 15. veljača 2009. (CET)

Prekratko[uredi]

Tomislave, ponovno unosiš na Wikipediju sadržaj koji je prekratak pa nije čak ni mrva. Molim te pročitaj ove preporučene upute koje ti se nalaze u poveznicama, uvodni tečaj i preporuke o stilu pisanja na Wikipediji, jer ako se rečenice koje si postavio ne dopune, biti će obrisane. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 09:54, 6. kolovoza 2010. (CEST)

Uvodni tečaj[uredi]

Bok Tomislave Mustaču,

Već si bio upozoren na WP:NIJE točnije dio Wikipedija nije rječnik.

Ja bih dodao i dio Wikipedija nije zbirka informacija.

Pridonositelja iz područja tehničkih znanosti, tehnologijâ, i tehnike općenito nema dovoljno i svaki nam je suradnik, koji se u ta područja razumije, izrazito važan i dobrodošao.

Ipak, reda mora biti i pojmovi koji se mogu obuhvatiti širim pojmovima trebaju prvo biti obrađeni skupno, dakle kao širi pojam. Tek nakon što se članak razvije do neke razine (primjerice 32 Kb) isti se može podijeliti u nekoliko manjih cjelina. S tom napomenom kako će i te manje cjeline morati biti enciklopedijski pojmovi, tj. enciklopedijske natuknice.

Ovdje si nešto napisao kolegi Argo Navisu.

Sve ti je ovdje kao i kod većine drugih stvari ili sustava na svijetu.

Od bitnijeg ka manje bitnom. Što znači treba naučiti pronalaziti bitno, izdvajati bitno od nebitnoga.

Nadam se kako si razumio što ti želim reći.

Hvala na do sad uloženomu trudu.

Lijep pozdrav, -- Bugoslav (razgovor) 09:58, 6. kolovoza 2010. (CEST)

P.S. Vidim da si na wiki prijavljen od 30. siječnja 2009., što znači da si imao dosta vremena za proučavanje Uvodnoga tečaja i pomoći vezane uz sadržaj.

N.B. Preporučam ti Wikipedija:Wikiusvajanje, gdje možeš pronaći osobe koje su ti voljne dalje pomagati, dok god ti pomoć bude potrebna. Također, bilo bi dobro upoznati se s Osnovnim pravilima Wikipedije na hrvatskomu jeziku.

Citiranje radova[uredi]

Tomislave, Bugoslav ti je već gore napisao neke upute. Zaista ćeš se morati sam potruditi i pročitati što smo ti savjetovali pročitati (klikni na plavo obojane riječi iz prethodnih razgovora, pa ćeš vidjeti gdje te vode), jer nema smisla kopirati sve upute, uvodni tečaj i smjernice na tvoju stranicu za razgovor, ako to već sve detaljno piše na predviđenim mjestima, samo treba temeljito pročitati. Ako si student (ispričavam se ako sam pogrješno razumjela), također si već morao savladati način pisanja seminarskih radova i profesori su te vjerujem učili kako se radovi pišu i kako se citiraju radovi i literatura koja je pri pisanju radova rabljena. Doslovno prepisivanje iz udžbenika nije dopušteno, osim ako postoji pismena dopusnica autora koja se mora priskrbiti prije postavljanja tekstova na Wikipediju, u suprotnom se sadržaj mora "prepričati", ali i svakako navesti izvor koji je bio temelj za članak. Također je bitno razlučiti koji je sadržaj primjeren Wikipediji, a koji nekome od sestrinskih projekata. Tako je rječničkom sadržaju mjesto na Wječniku, a priručnici se postavljaju na Wikiknjige. Enciklopedijski bi sadržaj na Wikipediji trebalo biti moguće međuwikipoveznicama povezati s istim pojmovima na drugim jezicima. Ako je o fizici riječ, ona je prilično dobro pokrivena na en ili de:Wiki, pa bi prije postavljanja članka na hr:Wiki bilo dobro pogledati kako izgleda članak o nekoj temi na tim Wikipedijama i kako bi trebalo oblikovati članak na hr:Wiki. Molim te još jednom, pročitaj uvodni tečaj i upute o stilu prije nastavka rada. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:14, 6. kolovoza 2010. (CEST)

Fizikalne štetnosti[uredi]

Bok Tomislave Mustaču!

Nisam baš zadovoljan tvojim pristupom, jer izgleda da nisi pročitao ništa od onoga što ti suradnici hrvatske Wikipedije savjetuju od siječnja 2009. Također meni nije promaklo to tvoje obraćanje suradniku kojem si se obratio. To je za svaku pohvalu, iako meni to daje i određene druge signale.

Wikipedija:Stil#Imena članaka. Ime članka počinje velikim početnim slovom, ali sva ostala slova u nazivu moraju odgovarati hrvatskomu pravopisu. Molim te pročitaj Wikipedija:Kako uređivati stranicu.

Također, upoznaj se s Wikipedija:Wikibonton.

Tamo lijepo piše:

Wikicitati „Suradnici su se dužni držati i temeljnih općih načela rada na internetu (Netiketa) koje od njih zahtijevaju i davatelji internetskih usluga (ISP).”
(Wikipedija:Wikibonton, Uvod)

Dakle, ubuduće nemoj ostavljati suradnicima pitanja koja počinju riječima PITANJE!.

S poštovanjem, -- Bugoslav (razgovor) 16:56, 6. kolovoza 2010. (CEST)

P.S. Bilo bi dobro da pronađeš negdje svoj školski pravopis, pa ga malo prouči. Hvala na razumijevanju. Lijepo te pozdravljam. -- Bugoslav (razgovor) 16:56, 6. kolovoza 2010. (CEST)

N.B. Ne vjerujem da si mogao napisati na stranici za razgovor FIZIKALNE ŠTETNOSTI, a započinjati članak FIZIKALNE ŠTENOSTI. Što je to bilo? Molio bih odgovor. Hvala na trudu uloženomu u sastavljanje odgovora, za koji očekujem da će biti pisan po hrvatskomu pravopisu. Još jednom hvala na razumijevanju. -- Bugoslav (razgovor) 16:56, 6. kolovoza 2010. (CEST)

Iđe li kako?[uredi]

Iđe li kako, Tuome? Kubura (razgovor) 02:16, 7. kolovoza 2010. (CEST)