Razgovor sa suradnikom:Vlaj i Bodul

  Izvor: Wikipedija
  Wikipedijin
  uvodni tečaj
  Tečaj

  Naslovna stranica
  Uređivanje članaka
  Oblikovanje članaka
  Wikipoveznice
  Sestrinski projekti
  Slike
  Tablice
  Stranice za razgovor
  Ne zaboravite
  Prijavljivanje
  Imenski prostori
  Zaključak

  Dodatno

  Pomoć:Sadržaj

  Vlaj i Bodul, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

  Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


  Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

  Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


  Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili OOjs UI icon signature-ltr.svg na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
  Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Vlaj i Bodul") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


  Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


  If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

  Još jednom, dobro došli! --Tulkas Astaldo (razgovor) 14:51, 7. veljače 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  Uvodni tečaj[uredi kôd]

  Information.svgPozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Pročitajte Wikipedija:Uvodni tečaj. Kratak je i informativan, vrlo brzo ga se pročita. Tek kad ga pročitate, nastavite s uređivanjem.  • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  00:21, 15. veljače 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  [1] U uvodnom tečaju nalaze se odgovori na neka pitanja koja ste postavljali na stranicama za razgovor i u Kafiću. Uvodni tečaj je, kako mu i ime kaže, uvodni, što podrazumijeva da nema svih odgovora, već samo onih za početno snalaženje u radu. Ali, sadrži poveznice prema stranicam s detaljnijim uputama i prema drugim stranicama pomoći. Pa čak i na tim stranicama možda nećete naći sve odgovore i u tom slučaju možete se obratiti za pomoć na odgovarajućem mjestu (obično je to Kafić) ili bilo kojem iskusnijem suradniku (ophoditelju ili administratoru).
  Suradnik vam je dolje naveo upozorenje o stilu pisanja na stranicama za razgovor. Na to ću dodati upozorenje o potpisivanju: dužni ste se potpisivati na stranicama za razgovor. Potpis može biti proizvoljan (pa i Naš Čouk, kako ste se potpisali u Kafiću), ali mora u sebi imati poveznice na vašu suradničku stranicu i stranicu za razgovor; detaljnije u Wikipedija:Potpis.  • Bonč (razgovor) • Ako želiš čovjeka nahraniti, ne daj mu ribu, već ga nauči pecati. •  00:23, 20. veljače 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  Upozorenje i pohvala[uredi kôd]

  Žuti karton


  Poštovani, vaši sažetci su:

  • nepotrebno agresivni prema doprinosima drugih suradnika,
  • nepismeni su
  • stvaraju ozračje grubosti i neprijateljstva prema onome tko dođe na projekt

  Npr: Kakve veze ima Burin s Pulentom? Iste ka i sjever s jugom!!! Ovo bui tribalo pobrisat.

  U ovom sažetku puno toga ne valja:

  • Burin nema veze s pulentom. - Imena vjetrova ne pišemo velikim slovima, bura, maestral, jugo, nije Bura, Maestral, Jugo.
  • Iste ka i sjever s jugom!!! - Čemu tri uskličnika? Jedan je dovoljan.
  • Ovo bui tribalo pobrisat. - Sadržaj je korektan, samo je na krivome mjestu. Da, valja ga obrisati iz tog članka. Ali valja ga dodati u novi ili postojeći članak drugoga imena. Želim reći - molim za manje emotivnosti i eksplozivnosti, više smirenosti i ljubaznosti.

  Ima još sažetaka ne puno boljih: Ovo sam prebacio sa drugog ćlanka, tamo triba napraviti ćistku.

  • Ako i treba popraviti članak, to se ne komentira na ovakav način. Stvara se dojam na projektu rade polupismeni grubijani, odnosno da se takve ovdje tolerira.

  Pri tome ne mislim da ste Vi polupismeni (ne znam jeste li ili niste), ali očito je da snimate uređivanja bez provjere, jer svatko pismen bi ovo ispravio da pogleda jednom, a kamoli dva puta.

  Dodatno, ne toleriramo agresivnost. Tome služi žuti karton.

  S druge strane, pohvala, članak Pulenat sad izgleda onako kako treba.

  Zaključno, da znate raditi - znate, samo molim da agresivnost smanjite na minimum. SpeedyGonsales 17:21, 19. veljače 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  Potpisivanje[uredi kôd]

  Nuvola apps important.svg Iako sa vam gore istaknutim slovima naveo upozorenje o potpisivanju, opet se u ovoj izmjeni niste potpisali. Svakom se desi da zaboravi, ali ako se i dalje ne budete potpisivali, to se smatra ignoriranjem uputa što se sankcionira blokiranjem.  • Bonč (razgovor) • Čitajte pažljivo, ovo pišem samo jednom! •  03:03, 21. veljače 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  Amateri povjesničari[uredi kôd]

  Nisam nikad čuo za tog gospodina, ali vjerujem da je dao svoj doprinos. Međutim svejedno ostajem pri svojem mišljenju - u takvim slučajevima je bolje slijediti struku i koristiti sekundarne izvore (kao i obično), nego njegove originalne radove. (Što ne bi trebao biti ni problem ako je sve onako kako tvrdite, dakle nije nikakva prepreka u stvarnosti.) Imbehind 21:19, 8. prosinca 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  Re:Nedostatak pravila[uredi kôd]

  Zdravstvujte Vlaj i Bodul, hvala ti na poruci!

  Već su mi pričali o tome, također su neki spominjali slične incidente na ovoj stranici. Za nedostatak pravila saznao sam još kao novak, prije skoro 5 godina. Međutim, tu sam još mislio da "nitko nije imao vremena/interesa" prevesti sve te stranice s en.wiki. Tek sam sredinom (?) 2018. primijetio da se na projektu svašta dešava i da neke stvari jednostavno ne mogu biti okej. Pogotovo nakon što su neki "revoltirali" protiv popravljanja spornih i pristranih sadržaja – što je puno više od "običnog" kršenja pravila i smjernica Wikipedije.

  Jučer sam primijetio da nemamo ni pravila blokiranja. Meni to djeluje kao da su sve te godine, mnogi suradnici blokirani bez ikakve smjernice, ako razumiješ što mislim. Lako je reći da mi nedostaje dosta wikiiskustva da to razumijem, ali (barem po meni) mora postojati neko pravilo.

  Lijepo te pozdravlja, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 14:00, 28. prosinca 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  PS: Drago mi je da si opet navratio na hr.wiki i da želiš sudjelovati u popravku i izgradnji ovog projekta! :-) --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 14:00, 28. prosinca 2020. (CET)Odgovor[odgovori]

  Re: Bog[uredi kôd]

  Information.svg O navođenju izvora sve piše ovdje. Face-wink.svg Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 19:38, 12. veljače 2021. (CET)Odgovor[odgovori]

  O potpisivanju (2.x)[uredi kôd]

  Information.svg ... a ovdje jasno piše kako se potpisujemo na stranicama za razgovore, pod svojim komentarima i prigodom kakva glasovanja. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 19:44, 12. veljače 2021. (CET)Odgovor[odgovori]

  O poruci u Kafiću[uredi kôd]

  Pozdrav, mislim da je po pomirljivom tonu i tekstu mog odgovora tebi bilo vrlo jasno da ne želim ulaziti u sukob s tobom. Jednostavno ne razumijem gdje si ti uspio iščitati pokušaj trolanja s moje strane? Zar ja to tebe trolam zato što sam ti napisao poruku da se brisanje velike količine referenciranog sadržaja drugog suradnika može interpretirati kao vandalizam? To nije trolanje, to piše u pravilima Wikipedija:Vandalizam: "* brisanje velike količine sadržaja bez odgovarajućeg obrazloženja". Zamisli si samo kako bi se trebao osjećati onaj drugi suradnik koji je sav onaj tekst napisao i referencirao i ti mu to izbrišeš i njegov rad nazoveš smećem. Zašto nisi npr. pokušao ubaciti svoj sadržaj bez da brišeš njegov? Ako misliš da je njegov rad nekvalitetan, zašto nisi upitao na SZR članka da li se to može obrisati? Mnogo puteva postoji kako surađivati na ovom projektu bez sukoba.

  Pristojno bi te uputio i na stranicu Wikipedija:Troliranje, bilo bi mi drago da mi navedeš koju sam od opisanih radnji tipičnog trola ja to prakticirao prema tebi? Možda i ja nešto naučim.

  Ponavljam još jednom ono što sam ti već napisao i u tome sam iskren, vjerujem ti da možeš poboljšati članak, slobodno nastavi raditi na članku, revertaj moj revert i ja ti neću smetati. I molim te, kao što je to napisano po pravilima, pretpostavi dobru namjeru svakoga na ovom projektu prije nego ulaziš u sukob, pa i mene. Ja tvoju pretpostavljam, mislim samo da te iznervirao moj revert, pa si krenuo u sukob bez da si isti pokušao riješiti mirnim putem.

  Zadnja stvar, kakve god osjećaje ova poruka izazvala, molim te da me u daljoj korespondenciji sa mnom izbjegavaš etiketirati kao "dežurni dušebrižnik", "nazovi suradnik" i sl. jer je to jasan osobni napad.

  Nadam se da ćemo riješiti ovaj mikrosukob na obostrano zadovoljstvo. Lijep pozdrav.--Dean72 (razgovor) 14:30, 14. veljače 2021. (CET)Odgovor[odgovori]

  Uputa[uredi kôd]

  Uputa.--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:30, 23. srpnja 2022. (CEST)Odgovor[odgovori]

  Filter?[uredi kôd]

  Di je zapelo točno s filterom? ₳RɢṌ Ṅav¡ડ 21:22, 12. studenoga 2022. (CET)Odgovor[odgovori]