UNTAES

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

UNTAES (od eng. UN Transitional Administration in Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium) kratica je za Prijelaznu upravu UN-a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, osnovanu Rezolucijom Vijeća sigurnosti broj 1037 od 15. siječnja 1996.

UNTAES je bio jedna od svega nekolicine misija UN-a tipa prijelazne uprave u povijesti ove organizacije. Prijelazne uprave na određeno razdoblje preuzimaju izravnu i najvišu zakonodavnu i izvršnu vlast na području kojim upravljaju stvarajući protektorat pod upravom UN-a. UN je time izmijenio dotadašnju praksu neuspješne izgradnje mira u Hrvatskoj koja se svodila na očuvanje statusa quo bez postizanja trajnog dogovora. UN je u Podunavlju izravno provodio demilitarizaciju, policijsku reformu, administrativne izmjene, politike izgradnje povjerenja i druge aktivnosti koje najveći broj misija UN-a ne provodi.

UNTAES je stvorena na osnovi Erdutskog sporazuma potpisanim 12. studenog 1995. godine. Mandat UNTAES završio je 15. siječnja 1998., čimje je okončan proces mirne integracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Prijelazi upravitelji su bili Jacques Paul Klein te William Walker.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]