Zajedničko vijeće općina

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zajedničko vijeće općina
Osnivanje 1997.
Tip sui generis tijelo
Područje djelovanja Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija
Sjedište Vukovar
Predsjednik Dragan Crnogorac
Službena stranica http://www.zvo.hr/

Zajedničko vijeće općina (srp. Заједничко веће општина) je sui generis tijelo koje usklađuje interese srpske etničke zajednice u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu na području Osječko-baranjske i Vukovarsko–srijemske županije, koordinira prava i daje inicijative i prijedloge prema institucijama vlasti[1][2][3].

Područje djelovanja ZVO-a na karti sjeverne i istočne Hrvatske

Nastanak[uredi VE | uredi]

ZVO je kao udruga nastao na osnovu međunarodnog pravnog akta Erdutskog sporazuma potpisanog 12. studenog 1995. godine na temelju kojeg je završen Domovinski rat i započeo proces mirne reintegracije na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema i odluke Vlade Republike Hrvatske od 15. listopada 1997. godine. Svoja prava ZVO crpi iz pisma Vlade RH po završetku mirne reintegracije u hrvatskom Podunavlju od 13. siječnja 1997. godine.

Uprava[uredi VE | uredi]

ZVO čini Skupština, sastavljena od vijećnika iz redova srpske etničke zajednice, koji su izabrani na izborima za tijela jedinica lokalne uprave i samouprave na području ove dvije najistočnije županije, u skladu sa Statutom ZVO–a. U današnjem mandatu Skupština broji 28 vijećnika. Skupština je najviše tijelo ZVO–a koja, između ostalog bira predsjednika koji svoju dužnost obavlja profesionalno. Automatizmom dožupani ove dvije županije iz redova srpske etničke zajednice su i potpredsjednici ZVO–a.

Članovi ZVO su općine Trpinja, Markušica, Erdut, Borovo, Negoslavci, Šodolovci, Jagodnjak i gradovi Vukovar i Beli Manastir.

Aktivnosti[uredi VE | uredi]

ZVO je savjetodavno tijelo koje prati i analizira ukupnu problematiku u sferi provođenja prosvjetne i kulturne autonomije, te štiti ljudska, građanska i manjinska prava srpske etničke zajednice u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pozitivnim zakonskim propisima, te međunarodno priznatim i pravno relevantnim sporazumima kojima se utvrđuje i pravno regulira status i položaj srpske zajednice u istočnom dijelu Hrvatske.

Kultura[uredi VE | uredi]

ZVO-a organizira tradicionalne kulturne manifestacije:

  • "Selu u pohode"
  • "Međunarodni festival dečijeg folklora"
  • "Horsko duhovno veče"
  • "Izložba likovnog stvaralaštva"

Sport[uredi VE | uredi]

U organizaciji ZVO se održavaju Nogometna liga veterana ZVO-a koja okuplja veterane 10 nogometnih klubova, Šahovska liga ZVO-a i liga u gađanju glinenih golubova.

Izdavaštvo i mediji[uredi VE | uredi]

ZVO izdaje mjesečnik pod imenom "Izvor". U suradnji sa Radio-televizijom Vojvodine, na frekvencijama RTV-a se dva puta mjesečno emitira "Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema", televizijska emisija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, namijenjena srpskoj etničkoj zajednici u Republici Hrvatskoj.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]