Zajedničko vijeće općina

Izvor: Wikipedija
Zajedničko vijeće općina
Osnivanje 1997.
Tip sui generis tijelo
Područje djelovanja Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija
Sjedište Vukovar
Predsjednik Dejan Drakulić[1]
Službena stranica http://www.zvo.hr/

Zajedničko vijeće općina[2] (srp. Заједничко веће општина), sui generis je tijelo koje usklađuje interese srpske etničke zajednice u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koordinira prava i daje inicijative i prijedloge prema institucijama vlasti.[3][4][5]

Nastanak i službene isprave[uredi | uredi kôd]

ZVO je kao udruga nastao na osnovu međunarodnog pravnog akta Erdutskog sporazuma potpisanog 12. studenog 1995. godine na temelju kojeg je završen Domovinski rat i započeo proces mirne reintegracije na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema i odluke Vlade Republike Hrvatske od 15. listopada 1997. godine. Svoja prava ZVO crpi iz pisma Vlade RH po završetku mirne reintegracije u hrvatskom Podunavlju od 13. siječnja 1997. godine.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 15. listopada 1998. godine donijela je Odluku kojom Vlada Republike Hrvatske potvrđuje da su predstavnici Vlade Republike Hrvatske, srpske etničke zajednice i UNTAES-a kao svjedoka osnovali Zajedničko vijeće općina istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema kao dijelova Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.[6]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Zajedničko vijeće općina čini Skupština, sastavljena od vijećnika iz redova srpske etničke zajednice, koji su izabrani na izborima za tijela jedinica lokalne uprave i samouprave na području ove dvije najistočnije županije, u skladu sa Statutom ZVO–a. U današnjem mandatu Skupština broji 28 vijećnika. Skupština je najviše tijelo ZVO–a koja, između ostalog bira predsjednika koji svoju dužnost obavlja profesionalno. Automatizmom dožupani ove dvije županije iz redova srpske etničke zajednice su i potpredsjednici ZVO–a.

Članovi ZVO su općine Trpinja, Markušica, Erdut, Borovo, Negoslavci, Šodolovci, Jagodnjak i gradovi Vukovar i Beli Manastir.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

ZVO je savjetodavno tijelo koje prati i analizira ukupnu problematiku u sferi provođenja prosvjetne i kulturne autonomije, te štiti ljudska, građanska i manjinska prava srpske etničke zajednice u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pozitivnim zakonskim propisima, te međunarodno priznatim i pravno relevantnim sporazumima kojima se utvrđuje i pravno regulira status i položaj srpske zajednice u istočnom dijelu Hrvatske.

Kultura[uredi | uredi kôd]

ZVO-a organizira tradicionalne kulturne manifestacije:

 • "Selu u pohode"
 • "Međunarodni festival dečijeg folklora"
 • "Horsko duhovno veče"
 • "Izložba likovnog stvaralaštva"

Sport[uredi | uredi kôd]

U organizaciji ZVO se održavaju Nogometna liga veterana ZVO-a koja okuplja veterane 10 nogometnih klubova, Šahovska liga ZVO-a i liga u gađanju glinenih golubova.

Izdavaštvo i mediji[uredi | uredi kôd]

ZVO izdaje mjesečnik pod imenom "Izvor". U suradnji s Radio-televizijom Vojvodine, na frekvencijama RTV-a se dva puta mjesečno emitira "Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema", televizijska emisija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, namijenjena srpskoj etničkoj zajednici u Republici Hrvatskoj. Internet portal srbi.hr[7] otvoren je u travnju 2018. godine kao novi medijski projekt.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Zajedničko veće opština - VUKOVAR. www.zvo.hr. Pristupljeno 1. rujna 2021.
 2. Živko Juzbašić, Srpsko pitanje i hrvatska politika: svjedočanstva i dokumenti 1990-2000., Prometej, Zagreb, 2009., ISBN 978-953-6460-89-2, str. 204.
 3. Zajednicko vece opština Vukovar. Zvo.hr. Pristupljeno 21. kolovoza 2011.
 4. http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/minorities/4_events/PDF_1st_ACFC_Followup_Prog_Croatia_en.pdf
 5. Arhivirana kopija (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 6. siječnja 2012. Pristupljeno 27. travnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 6. Odluka (Klasa: 015-05/97-01/01, Urbroj: 5030114-98-1, Zagreb, 15. listopada 1998.), Narodne novine, br. 137/98., nadnevak tiskanog izdanja: 20. listopada 1998. Pristupljeno 7. studenoga 2017.
 7. srbi.hr - INFORMATIVNI PORTAL. Pristupljeno 11. listopada 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]