Wikipedija:Rasprava o brisanju/Rasprave/Ožujak 2022.

Izvor: Wikipedija
Čemu služi ova stranica?

Ova stranica popisuje sve članke koji su predloženi za brisanje i ne mogu se brisati po kriterijima za brzo brisanje. Članci se na popis dodaju kronološki u mjesecu kad su predloženi za brisanje.

Koristite sljedeće predloške kako biste istaknuli svoja mišljenja, imajući na umu da u raspravama ne zbrajamo glasove:
{{Zadržati}} za Zadržati Zadržati i {{Obrisati}} za Obrisati Obrisati

Aktivni mjesec:
Travanj 2024.
Prosinac 2021. · Siječanj 2022. · Veljača 2022. · Ožujak 2022. · Travanj 2022. · Svibanj 2022. · Lipanj 2022.

Tražite nešto drugo?



Rasprava o brisanju – Autonomna ženska kuća Zagreb – zadržano
Zaključak rasprave: Zadržano
RASPRAVA

S obzirom na Kategorija:Hrvatske udruge koja zajedno sa podkategorijama ima preko 400 članaka, ne bi uopće ulazio u rasprave zaslužuje li bilo koji od tih članaka da buse na wikipediji. Nemamo pravilo o kriterijima za udruge, ali s obzirom na 400 članaka, rekao bi da imamo prešutni konsenzus da prolazi sve što je registrirano. --₳ᚱɢṌ Ṅav¡ડ 15:24, 23. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati – Potpisujem što je Argo napisao. Autonomne ženske kuće spominju se i u trećim izvorima. (WP:ZNASMJE) Tema možda nije puno velika u Hrvatskoj, ali je u zapadnoj Europi, vidi npr. engleski članak Women's shelter. Srdačno, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 23:52, 23. ožujka 2022. (CET)
Zadržati Zadržati – Neovisno o broju članaka o udrugama, njihovoj relevantnosti i kvaliteti, te 'prešutni konsenzus' koji Argo spominje a Croxyz redovito lomi, Autonomna ženska kuća Zagreb je jedna od ključnih feminističkih udruga, te informacije o njenom postojanju moraju biti dostupne jer predstavljaju jedan od klučnih mehanizama podrške žrtvama obiteljskog nasilja. Činjenica da to Croxyz isto ne prepoznaje i čak ne argumentira čini ga lošim izborom za ophoditelja na teme civilnog društva. To što nemamo pravila o kriterijima za udruge nije nikakva isprika jer imamo raspravu na temu različitih udruga u kojoj se svako može oglasiti s konstruktivnim inputom. --Zblace (razgovor) 06:43, 24. ožujka 2022. (CET)
Zadržati Zadržati - Slažem se da se zadrži ovaj članak. Pozdrav. --MarkoK1984 (razgovor) 07:38, 24. ožujka 2022. (CET)
Zadržati Zadržati Autonomna ženska kuća Zagreb postoji 32 godine, prva je udruga koja je ukazivala na probleme obiteljskog nasilja još doba socijalizma, što znači da je dostupnost ove informacije relevantna. Pozdrav, Hana Gaon.Hana Gaon (razgovor) 14:56, 24. ožujka 2022. (CET)
Zadržati Zadržati Autonomna ženska kuća Zagreb važan je dio povijesti feminističkog pokreta u nas, kao i neizostavni dio civilne scene RH danas. Kallisto (razgovor) 08:53, 24. ožujka 2022. (CET)
Zadržati Zadržati Ova udruga postoji desetljećima, masovno je pokrivena u masmedijima (HRT, Jutarnji, Večernji, t-portal, Index...), postala je već integralnim dijelom hrvatske nacionalne kulture i redovito interagira s političarima i gradskom i državnom vlašću. Dakle, zadovoljava sve kriterije o relevantnosti, čak i po "engleskim" kriterijima (WP:NOTABILITY). Ne mogu vjerovati da netko stavlja u pitanje relevantnost ovog članka i pitam se: koje bi onda to kriterije jedna udruga trebala zadovoljiti da zalužuje članak na Wikipediji?. Inače, na vlastitu sam odgovornost uklonio predložak za brisanje, jer smatram da bi ovo moglo prerasti u novi slučaj "Iskorak" s dodatnim rizikom sukoba među suradnicima.—Dean72 (razgovor) 17:34, 24. ožujka 2022. (CET)
Zadržati Zadržati Svaka žena koja je IKAD bila žrtva kaznenog djela, pa makar i krađe novčanika na cesti, zna da se u policijskoj postaji po potpisivanju zapisnika dobije popis telefona nekoliko udruga kojima se može javiti, a među njima je na vrhu AŽKZ. Vjerujem da ima još stotine drugih dokaza relevantnosti ove udruge i potvrde njenom mjestu na Wikipediji, ali eto, izdvajam ovaj da naše institucije u takvim situacijama prepoznaju AŽKZ kao adresu koju svaka žena žrtva kaznenog djela treba imati. Ne ide mi baš ovo uređivanje s opcijom Uredi kod, valjda neću nešto zeznuti al hvala Croxyz na poticaju i ohrabrenju da se krenem javljati na ovakve rasprave. LoLoLuar (razgovor) 20:17, 24. ožujka 2022. (CET)
Zadržati Zadržati Ono, volio bi da mi se objasni po kojim kriterijima se ovo stavilo za brisanje? Kanikosen (SZR) 00:36, 25. ožujka 2022. (CET)

Riješeno Riješeno – članak neće biti izbrisan. —Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 23:44, 5. travnja 2022. (CEST)

Rasprava o brisanju – Neva Tölle – zadržano
Zaključak rasprave: Zadržano
RASPRAVA
  • Neva Tölle je stručnjakinja koja je vjerojatno najvidljivija osoba oko pitanja obiteljskog nasilja u Hrvatskoj i visoko je citirana u svim vrstama medija. Googlanjem se mogu naći intervjui u skoro svim mainstream medijima. --Zblace (razgovor) 00:07, 24. ožujka 2022. (CET)
  • Neva Tölle je ime koje bi trebao poznavati svaki građanin RH, zbog njenih iznimnih doprinosa u polju socijalnih usluga za žene žrtve nasilja, feminizma u RH te civilne scene Kallisto (razgovor) 09:00, 24. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati - Ova je aktivistica vodeća ličnost borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Pojavljuje se redovito u svim mainstream medijima, a samo u jednim mainstream novinama ima oko stotinjak članaka o njoj ili u kojima se spominje. Dakle, i prema WP:NOTABILITY na koju se ovdje neki pozivaju imamo: significant coverage, "reliable sources" i "independent of the subject". Možemo razgovarati o tome da se nadopune izvori, ali ne da se članak briše. Inače, uklonio sam predložak do završetka rasprave.—Dean72 (razgovor) 17:51, 24. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati - Ja sam da se zadrži ovaj članak, riječ je o važnoj osobi. Pozdrav. --MarkoK1984 (razgovor) 21:17, 24. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati - Mislim da stranica slijedi pravila o pisanju životopisa živih osoba na koje sam ja naišla kad sam krenula učiti o pisanju tekstova na Wikipediji, da je izvorima potvrđena relevantnost Neve Tölle, i da je autorica seriozno pristupila ovom tekstu. O doprinosu Tölle zaštiti zlostavljanih žena i suzbijanju rodnog nasilja u RH valjda je nepotrebno govoriti ekipi koja inače provjerava svaki sadržaj, ali na dva klika odavde svatko može na pretražnicima naći kako su je primali predsjednici ili kako je zovu redovito za komentar u najgledanije/najslušanije tv i radio emisije. Brisanje članka o ovako važnoj aktivistkinji i borkinji za žene, bilo bi, smatram, veliki korak unazad u nastojanjima Wikipedije za smanjenjem rodne pristranosti i smanjenjem razlika u broju M/Ž biografija. LoLoLuar (razgovor) 22:11, 24. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati Stranica je ok, izvori su ok, sve je ok? Po kojim kriterijima se ovaj članak želi ukloniti, jer ne razumijem zašto uopće glasamo? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Kanikosen (razgovordoprinosi) 00:40, 25. ožujka 2022.

Zadržati Zadržati jer je značajnost neupitna, ALI članak treba bolje izvore jer ne može za tvrdnju »Godine 2018. članica je Radne skupine za izradu Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji« izvor biti početna stranica mzo.gov.hr i sve tako redom: članica je radne skupine za zakon, a kao izvor je stavljen tekst zakona. Bez izvora moramo vjerovati anonimnim autorima, a to otvara mnoge probleme ne samo u ovom slučaju. Znam da je izvore o ičemu novijem hrvatskom teško naći (nemamo ih ni za članak Josipa Lisac), ali se zbilja nadam da u ovom slučaju možemo bolje. ponor (razgovor) 14:22, 25. ožujka 2022. (CET)

@Ponor hvala na komentaru, da, treba potkrijepiti te tvrdnje i potrazit cu ih ovih dana ako @Hana Gaon treba pomoc. Nazalost nije uvijek moguce jer tijela javne vlasti u pravilu ne postuju osnovna nacela transparentnosti i ne objavljuju tko je sve u clanstvu radnih skupina i povjerenstava. Sama sam pisala vise puta povjereniku za informiranje zbog toga, isla na sastanke, jer to otvara puno prostora korupciji u nekim drugim slucajevima. U zadnje vrijeme je situacija bolja, ali unatrag je jako tesko naci takve informacije, osim ako ih udruge nisu objavljivale na svojim stranicama, a najcesce nisu jer kad udjes u neku radnu skupinu i potpises izjavu o tajnosti, pitas se smijes li ista do trenutka kad poludis i izadjes iz nje. Udruge bi sasvim sigurno, kad vec znamo da drzava ne radi transparentno, trebale te informacije bolje prenositi na svojim stranicama. Ovo mi je sad motivacija da krenem poboljsavati stranice svoje udruge na ovom planu :). LoLoLuar (razgovor) 11:07, 27. ožujka 2022. (CEST)

Zadržati Zadržati Hvala na komentarima, uređeni su i maknuti izvori koji nisu izravno vidili na osobu o kojoj je riječ, Nevi Tölle. Hana Gaon Hana Gaon (razgovor) 15:03, 4. travnja 2022. (CEST)


Riješeno Riješeno – članak neće biti izbrisan. —Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 23:44, 5. travnja 2022. (CEST)

Rasprava o brisanju – Platforma Doma mladih – zadržano
Zaključak rasprave: Zadržano
RASPRAVA

Riječ je o pionirskoj platformi koja je postigla izniman uspijeh u zagovaranju civilno-javnog partnerstva i infrastrukturnoj obnovi kultnog nikad dovršenog Doma Mladih u Splitu. Njihov rad su prepoznale i lokalna uprava i EU institucije osobito u polju sudioničkog upravljanja.--Zblace (razgovor) 00:38, 24. ožujka 2022. (CET)

Platforma Doma mladih okuplja 16 udruga, organizacija civilnog društva s područja suvremene umjetnosti i kulture mladih. Niz godina radi na osnaživanju civilnog sektora u Splitu, promiče transparentnost i suradnju. Programi su, značajnim sredstvima, podržani i prepoznati na lokalnom, regionalnom i EU nivou. Hana Gaon Hana Gaon (razgovor) 15:07, 24. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati - Slažem se s gore navedenim argumentima, glasam da se zadrži članak. Pozdrav. --MarkoK1984 (razgovor) 21:22, 24. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati - Stranica je korektna, a Platforma je očito značajna za svoju zajednicu, što se vidi iz broja sudionika aktivnosti i medijske pokrivenosti. Možda bi se mogao urediti dio o programu koji je financiran sredstvima EU - ne znam zašto je važno za članak na Wikipediji da je 85 % iznosa nekog projekta financirano iz EU, to je važno navesti samo na materijalima koji se produciraju u okvoru EU projekata i ovdje predlažem to brisati. Kao osoba koja je preko 20 godina aktivna u civilnom sektoru, smatram problematičnim da se člancima o udrugama pristupa na način da se nalaze kriteriji po čemu je neka udruga značajna ili nije za Wikipediju. Ako je značajna za svoju lokalnu zajednicu, onda će je netko od njih predstaviti na Wikipediji, istom logikom kao što je to kod tekstova o rezultatima 7. lige maloga nogometa u BIH. LoLoLuar (razgovor) 22:29, 24. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati Ima izvore, medijsku pokrivenost, nije neka random platforma s jednim članom pa ono. Ostati po mome mišljenju. Kanikosen (SZR) 00:39, 25. ožujka 2022. (CET)

Zadržati Zadržati Slažem se da se s navedenim argumentima da se članak zadrži.Tajkula (razgovor) 18:18, 27. ožujka 2022. (CEST)

Zadržati Zadržati Smatram da je Platforma Doma Mladih silno relevantna u svojem dugogodišnjem djelovanju i društvenom značaju a i kao informacijski resurs čime svakako zaslužuje članak na Wikipediji. Pridružujem se zagovaranju da se članak zadrži i obzirom na kulturnu relevantnost i medijsku zastupljenost PDM - nije mi uopće jasno po kojem kriteriju je predložena za brisanje. j3d1n4


Riješeno Riješeno – članak neće biti izbrisan. —Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 23:44, 5. travnja 2022. (CEST)

Rasprava o brisanju – Memgraph – zadržano
Zaključak rasprave: Zadržano
RASPRAVA

Ako mislite da nešto nedostaje molim Vas da mi kažete što točno nije u redu. Prema svemu što sam vidio u medijima Memgraph je jedan on uspješnijih stratrupa koji dolaze iz Hrvatske i mislim da zaslužuje unos u Wikipediji.

Zadržati Zadržati - Po meni se čini ok. —Fraxinus (razgovor) 14:17, 27. travnja 2022. (CEST)
Zadržati Zadržati Također mi djeluje ok. S obzirom da je rasprava neaktivna duže vrijeme, odvažno ju zatvaram. —Ivi104 23:12, 13. svibnja 2022. (CEST)

Nije riješeno Nije riješenoIvi104 23:12, 13. svibnja 2022. (CEST)