Marijini obroci

Izvor: Wikipedija
Logo Marijinih obroka Hrvatska
Prehrana djece u sklopu Marijinih obroka na Haitiju.
Prehrana djece u školskim kuhinjama.

Marijini obroci (eng. Mary's Meals) naziv je humanitarne međunarodne organizacije, koja se izvorno zvala Scottish International Relief (SIR). Cilj organizacije je osigurati prehranu u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta. U tim državama, djeca i mladi zbog siromaštva i gladi ne pohađaju škole, a Marijini obroci pomažu im kako bi se mogli prehraniti i školovati. Većini te djece to je ujedno i jedini obrok u danu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije, krajem 1992. godine, škotski mladići Magnus i Fergus MacFarlane Barrow organizirali su prikupljanje deka i hrane, te osobno odvezli pomoć u Međugorje. Planirali su se vratiti svome poslu u uzgajalištu riba, no s obzirom da su da su donacije i dalje pristizale, Magnus je odlučio nastaviti baviti se humanitarnim radom te su nakon nekog vremena osnovali humanitarnu organizaciju pod nazivom Scottish International Relief.

Projekt s djelovanjem kreće 2002. godine. Prva akcija bila je osiguranje hrane za 200 školske djece u Malaviju, a s vremenom je projekt znatno rastao te danas osigurava besplatne školske obroke za više od 2,4 milijuna[1] djece dnevno u 18 zemalja diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.[2]

Dana 1. svibnja 2012. Scottish International Relief mijenja ime u Mary's Meals, odnosno Marijini obroci. Sjedište Mary's Meals se i dalje nalazi u mjestu Dalmally u Škotskoj, u maloj baraci u kojoj je organizacija započela.

Hrvatska[uredi | uredi kôd]

Marijini obroci Hrvatska dio su međunarodnog projekta Mary's Meals. Hrvatska je podružnica nastala 2009. godine kako bi barem djelić solidarnosti koju su osjetili u najtežim trenutcima Domovinskog rata vratili onima kojima je to sada najpotrebnije. Zahvaljujući brojnim donatorima i podupirateljima imaju otvorenih 30 školskih kuhinja – jednu u Ekvadoru, pet u Beninu, šest u Malaviju, i 18 u Zambiji. Njima se danas prehranjuje oko 21 000 djece.

Prvi info centar Marijinih obroka otvoren je u rujnu 2020. godine u Slavonskom Brodu, a nedugo zatim i u Zagrebu. Treći info centar otvoren je u Požegi, a najnovije otvoreni infocentar nalazi se u Splitu.

Humanitarne akcije i događaje hrvatske podružnice podržali su Franka Batelić, Zvonimir Boban, Andro Bušlje, Giovanni Cernogoraz, Ivan Dodig,[3] Doris Pinčić, Danijel Subašić, Mate Bulić, Matea Parlov Koštro, Lovre Kalinić, Parni valjak[4], Ana Rucner, Jure Brkljača, Kim Verson, Marko Kutlić, Marija Husar Rimac, Mladen Bodalec, Damir Kedžo, Goran Karan, Klapa Sveti Juraj HRM, Gordan Kožulj, Mario Valentić, Mila Elegović, Enis Bešlagić, Goran Vlaović, Nina Badrić, Sanja Doležal, Karmela Vukov-Colić, Robert Knjaz, Zlata Mück Sušec, Mirko Fodor, Katarina Madirazza, Robert Kurbaša, Ana Vilenica i mnogi drugi.

Podružnice u svijetu[uredi | uredi kôd]

Marijini obroci registrirali su podružnice u: Australiji, Austriji, Češkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Irskoj, Kanadi, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, SAD-u, Španjolskoj, Švicarskoj, UK-u, kao i međunarodne grupe za prikupljanje sredstava u Belgiji, Hong Kongu, Nizozemskoj, Potrugalu, Slovačkoj i Sloveniji. Također, ured i centar za posjetitelje nalazi se i u Međugorju u BIH.

Širenje svijesti[uredi | uredi kôd]

Kako bi se podigla svijest o stanju i gladi u kojoj djeca diljem svijeta žive, Marijini obroci snimili su nekoliko dokumentarnih filmova: Dijete 31, Generacija nade i Ljubav dopire svuda s poznatim škotskim glumcem Gerardom Butlerom, a objavljeni su na YouTube kanalu organizacije

Osnivač Magnus MacFarlane Barrow napisao je i dvije knjige:

  • Baraka koja je nahranila milijun djece (The Shed That Fed A Million Children, 2015.)[5][6]
  • Baraka koja je nahranila 2 milijuna djece (The Shed That Fed 2 Million Children, 2022.)[7]
  • Daruj (Give, 2020.)[8][9]

Priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Nagrada „Princeza od Asturije” španjolske kraljevske obitelji (2023.)[10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.marysmeals.hr/tko-smo-mi/vijesti/marijini-obroci-pricha-se-nastavljaArhivirana inačica izvorne stranice od 29. svibnja 2023. (Wayback Machine) Preuzeto 29. svibnja 2023.
  2. https://www.marysmeals.hr/cime-se-bavimo/gdje-radimo/Arhivirana inačica izvorne stranice od 2. srpnja 2020. (Wayback Machine) Preuzeto 2. srpnja 2020.
  3. Ivan Dodig novi je ambasador Marijinih obroka: ‘Želim pomoći djeci koja žive u iznimnom siromaštvu’ Bitno, 30. prosinca 2020.
  4. „Pokreni se za obroke” Parni valjak marymealscro na Instagramu. Objavljeno 12. rujna 2023.
  5. Magnus MacFarlane-Barrow, Baraka koja je nahranila milijun djece : izvanredna priča o Marijinim obrocima (prevele Petra Ćurlin i Ana Peričić), Verbum, Split, 2016., ISBN 9789532354911; II. promijenjeno izdanje: 2018., ISBN 9789532356229
  6. U Zagrebu predstavljena knjiga "Baraka koja je nahranila milijun djece", www.hkm.hr, objavljeno 15. ožujka 2015. (Internet Archive), pristupljeno 8. travnja 2021.
  7. Magnus MacFarlane-Barrow, Baraka koja je nahranila 2 milijuna djece : Izvanredna priča o Marijinim obrocima, 3. promijenjeno i dopunjeno izdanje (prevele Petra Ćurlin i Ana Peričić), VerbumISBN 978-953-235-801-8, pristupljeno 11. siječnja 2024.
  8. Magnus MacFarlane-Barrow, Daruj : ljubav i umijeće velikodušna življenja (prevela Lidija Paris), Verbum, Split, 2021., ISBN 9789532357394
  9. „DARUJ“ nova knjiga Marijinih obroka, hkm.hr, objavljeno 4. travnja 2021., pristupljeno 8. travnja 2021.
  10. Organizaciji Marijini obroci uručena prestižna nagrada španjolske kraljevske obitelji narod hr. Objavljeno 20. listopada 2023

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]