Arcangelo Corelli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arcangelo Corelli
Arcangelo Corelli
Životopisni podatci
Datum rođenja 17. veljače 1653.
Mjesto rođenja Fusignano, Italija
Datum smrti 18. siječnja 1713.
Mjesto smrti Rim, Italija
Djelo
Razdoblje barok
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Arcangelo Corelli (Fusignano, 17. veljače 1653.Rim, 18. siječnja 1713.), bio je značajan talijanski violinist i skladatelj barokne glazbe.

Prvi uspjeh stekao je u Parizu s 19 godina, i do tad je već stekao europsku reputaciju. Iz Pariza, uputio se za Njemačku, u Bavarsku, 1681., u službi princa; između 1680. i 1685. proveo je značajno vrijeme u kući prijatelja violinsta i skladatelja Cristiana Farinellija, za koga se smatra da je bio ujak proslavljenog kastrata Farinellija. Godine 1685. bio je u Rimu, i bio je miljenik Pape.

Način sviranja koji je prenio učenicima kao što su Francesco Geminiani, Pietro Locatelli i mnogi drugi, bio je od vitalnog značaja za daljnji način sviranja violine. Govori se da je Corelli za sve violinste-skladatelje 18. stoljeća Italije bio "ikona" u koju su gledali prilikom daljnjeg razvoja načina sviranja i skladanja.

Corelli je pokopan u Pantheon u Rimu.

Šest zbirki koncerata, sonata i malih djela za violinu i druga djela se pripisuju Corelliju. Najzačajnija djela su "XII sonata za violinu, violu i čembalo", "Trio sonata u d-molu" i 12 koncerta grosa.


Musical notes.svgP vip.svg Nedovršeni članak Arcangelo Corelli koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Arcangelo Corelli