Jean-Baptiste Lully

Izvor: Wikipedija
Jean-Baptiste Lully
Jean-Baptiste Lully
Životopisni podatci
Rodno ime Giovanni Battista Lulli
Rođenje 28. studenog 1632., Firenza, Italija
Smrt 22. ožujka 1687., Pariz, Francuska
Djelo
Razdoblje barok
Portal o glazbi
Portal o životopisima
Mladi Luj XIV. kao Apolon u Lullyevom Ballet royal de la nuit (1653.)

Jean-Baptiste Lully (pravim imenom Giovanni Battista Lulli, Firenza, 28. studenog 1632.Pariz, 22. ožujka 1687.), bio je francuski skladatelj talijanskoga podrijetla, tvorac klasične francuske opere.

Djelovao je na dvoru francuskog kralja Luja XIV. kao violinist dvorskog orkestra, te plesač, pjevač, glumac i scenograf. Bio je središnja ličnost francuske glazbe i jedan od najznačajnijih europskih baroknih skladatelja. Skladao je pretežito balete, koje je razvio u raskošne glazbene spektakle. S Molièreom je stvorio i novu dramskoglazbenu vrstu – komediju s pjevanjem i plesom.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jean Baptiste Lully rođen je 28. studenog 1632. u Firenci, prijestolnici tadašnjega Velikoga Vojvodstva Toskane. Tamo je stekao osnovnu naobrazbu o glazbi i glazbalima. Sam je naučio svirati violinu i gitaru. Bio je također zapažen kao izvrstan glumac i plesač. Godine 1646. otišao je u Pariz, gdje je primljen u službu Anne Marie Louis d’Orléans, rođakinje kralja Luja XIV. Svojim je glazbenim i glumačkim talentom stekao naklonost i samoga Luja XIV., pa je 1651. imenovan službenim kraljevskim skladateljem. U raskošnoj je versajskoj palači skladao većinu svojih djela. Spajanjem talijanske i francuske operne i baletne tradicije, utemeljio je francusku operu, posebice tzv. lirsku tragediju (fr. tragédie lyrique). Svoje je lirske glazbene tragedije uvijek započinjao instrumentalnom predigrom (tzv. francuskom uvertirom), a sadržaj je često veličao kraljeve sposobnosti i njegove pobjede. Njegove su opere također obilovale mitološkom i povijesnom tematikom i prizorima. Surađujući s Molièreom skladao je glazbu za mnoge baletne komedije,[1] te crkvena i scenska djela. 1672. postao je i ravnateljem kraljevske opere. U Lullyjevim je baletima katkada plesao i sam kralj.

Popularna djela[uredi | uredi kôd]

  • balet Trijumf ljubavi
  • opere Alceste, Armide et Renaud i Psiha
  • baletne komedije George Dandin i Građanin plemić
  • crkvene skladbe Te Deum, 10 velikih i 14 malih moteta

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Jean-Baptiste Lully koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.