Koordinate: 45°16′41″N 14°00′36″E / 45.278°N 14.01°E / 45.278; 14.01

Cerovlje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Cerovlje
Cerovlje (grb).gif
Cerovlje na karti Hrvatska
Cerovlje
Cerovlje
Cerovlje na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Istarska
Načelnik općine Elvis Šterpin
Naselja u sastavu općine Belaj, Borut, Cerovlje, Ćusi, Draguć, Gologorica, Gologorički Dol, Gradinje, Grimalda, Korelići, Novaki Pazinski, Oslići, Pagubice, Paz, Previž
Površina 107 km2
Stanovništvo (2001.) 1.677
Poštanski broj 52402 Cerovlje
Cerovlje na karti Istarska županija
Cerovlje
Cerovlje
Cerovlje na zemljovidu Istarske županije

Cerovlje je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Istarskoj županiji.

Općinska naselja[uredi | uredi kôd]

U sastavu općine je 16 naselja (stanje 2006), to su: Belaj, Borut, Cerovlje, Ćusi, Draguć, Gologorica, Gologorički Dol, Gradinje, Grimalda, Korelići, Novaki Pazinski, Oslići, Pagubice, Paz i Previž.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Cerovlje je selo 7 km sjeveroistočno od Pazina. Smješteno je odmah uz izlazni čvor Istarskog ipsilona. Mjesto je nastalo i razvijalo se izgradnjom državne željezničke pruge Divača - Pula. Na prostoru oko Cerovlja, postoje mnoge stare crkve, naselja, ostaci kula i kuća, jer se velik dio stanovništva odselio u veće gradove.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po popisu stanovništva iz 2011. godine, općina Cerovlje imala je 1.677 stanovnika.

Po popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Cerovlje imala je 1.745 stanovnika, raspoređenih u 15 naselja:

Nacionalni sastav, 2001.[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

  • Drago Opašić – Billy (Cerovlje, 1948. - 2000.) Jamar - savezni instruktor speleologije, pjesnik, samotnjak, ekolog, ronilac, zabavljač, snimatelj, pirotehničar, boem i deklarirani anarhist, Rođen je 12. prosinca 1948. u Cerovlju. Radoznalost i oduševljenost prirodom i Istrom, tjera ga u istraživanje Istarskog podzemlja, obilazi čitavu Istru s naprtnjačom na leđima, znaju ga u svakom selu, na svakoj fešti. Ljubav prema zemlji, prirodi i ljudima izvire iz njega u obliku pjesama i govori nam koliko o Istri i njenim ljudima, toliko i o njemu samome. Iako po vlastitom izboru izvan sustava i bez stalnog zaposlenja, pokretač, osnivač i dugogodišnji predsjednik Speleološkog društva "Istra" iz Pazina, u sklopu kojeg svoje oduševljenje prirodom širi na nove generacije, kao učitelj, mentor i uzor. Sudionik je značajnih međunarodnih i domaćih speleoloških ekspedicija. Billyjevo oduševljenje Pazinskom jamom kulminiralo je velikom istraživačkom akcijom u Jami 1975. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivski vjesnik, No.55 Prosinac 2012. Elvis Orbanić: Mons. Ivan Grah, crkveni arhivist i povjesničar: biobibliografija (pristupljeno 22. kolovoza 2015.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Cerovlje koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.