Fažana

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Fažana
CoA Fazana-Croatia.svg
Fažana na karti Hrvatska
Fažana
Fažana
Fažana na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 44°56′N 13°48′E / 44.93°N 13.80°E / 44.93; 13.80
Županija Istarska
Načelnik općine Radomir Korać
Naselja u sastavu općine Fažana , Valbandon
Površina 13 km2
Stanovništvo (2011.) 3.635
Poštanski broj 52212 Fažana

Fažana (tal. Fasana) je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Istarskoj županiji.

Općinska naselja[uredi VE | uredi]

U sastavu općine su 2 naselja: Fažana i Valbandon.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Općina Fažana je smještena na jugozapadnoj obali Istarskog poluotoka, okrenuta prema moru i predivnom otočju Brijunskog arhipelaga. Od Pule – najvećeg grada u Istri, gospodarskog i kulturnog središta - udaljena je svega osam kilometara. Nadomak, dakle, pulskim antičkim spomenicima, Fažana i Valbandon – čineći cjelinu Općine – nalaze se na području starorimskih ladanjsko-gospodarskih vila, u krajoliku mediteranskog raslinja. Vinova loza, maslina, smokve i ino voće spuštaju se do same obale, prizivajuć znatiželju putnika.

Uređenost Općine kao i blizina Pule prepoznata je od strane mladih pa tako Općina bilježi konstantni porast stanovništva. Općina Fažana je vrlo dobro prometno povezana kako obalnim putevima koji spajaju Pulu i Peroj, tako i prema unutrašnjosti prema Vodnjanu i Galižani. Fažana je mjesto od kuda kreću svi komercijalni pravci prema otočju Brijuni, popularni Nacionalni Park.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Po popisu stanovništva iz 2011. godine, općina Fažana imala je 3.635 stanovnika,[1] raspoređenih u dva naselja – Fažani i Valbandonu, i to:

  • Fažana - 2.009
  • Valbandon - 1.626

Uprava[uredi VE | uredi]

UPRAVNI ODJEL OPĆINE FAŽANA:

Načelnik Općine Fažana - Radomir Korać

Donačelnica Općine Fažana - Ada Damjanac

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela - Ivan Orović dipl.iur.

Pomoćnik Pročelnika - Nataša Milohanović dipl.oecc.

Stručni suradnik za financijske poslove .- Majda Turnšek Dobre, ecc.

Stručni suradnik za financijske poslove - Vera Belušić, ecc.

Stručni suradnik za prostorno planiranje, komunalni sustav i izgradnju - Mirjana Stehlik, ing. građ.

Stručni suradnik za prostorno planiranje, komunalni sustav i izgradnju - Mirko Gortan, ing. građ.

Administrativni referent - Snježana Nikolić, bacc.admin.publ.

Spremačica - Alija Nanić

OPĆINSKO VIJEĆE:

Aleksej Mišan, Dragana Belas, Nicoletta Balija, Igor Škatar, Ružica Trkulja, Liliana Vranjican, Marinko Gazić, Timotej Pejin, Sandra Piljan Lorencin, Nikša Ristić, Jagoda Devescovi, Mario Predan, Mira Šariri-Busletta

PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA:

Aleksej Mišan

POTPREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA:

Marinko Gazić

POTPREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA:

Igor Škatar

Povijest[uredi VE | uredi]

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

OPĆINSKE TVRTKE I USTANOVE:

KOMUNALAC FAŽANA d.o.o. 43. istarske divizije 8, Fažana, Tel: 052 382-107 Fax: 052 382-104 e-mail: amfora.fazana@gmail.com

TURISTIČKA ZAJEDNICA FAŽANA 43. istarske divizije 8, Fažana Turistički ured: Riva 2, Fažana Tel: 052 383-727 Fax: 052 383-728 e-mail: info@infofazana.hr

DJEČJI VRTIĆ SUNCE - FAŽANA Puljska cesta 3, Fažana Tel/fax: 052 521-123 e-mail: dječ ji.vrtic.sunce1@pu.t-com.hr

AMBULANTA U FAŽANI Titova riva 9/I, Fažana Tel/fax: 052 521-098

OSNOVNA ŠKOLA FAŽANA Puljska cesta 9, Fažana Tel/fax: 052 521-011 e-mail: os-fazana@pu.t-com.hr

LJEKARNA U FAŽANI Titova riva 9, Fažana Tel: 052 521-562

MATIČNI URED PULA Starih statuta 1a, Pula Tel: 052 371-236 Fax: 052 371-237 e-mail: mupula@udu-istra.hr

ŽUPNI URED FAŽANA Župni trg 4, Fažana Tel: 052 521-097

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

  • Paul Kupelwieser, "stari Austrijanac" čijim dolaskom počinje novija povijest Briona, prvi put je krenuo prema Otočju 1893. godine iz Fažane.
  • Mate Parlov, prvak Europe i svijeta te olimpijski pobjednik u boksu.
  • Antonio Smareglia (1854.-1929.), skladatelj opere Oceana čijom je praizvedbom 1903. u Milanu ravnao slavni Toscanini. U Fažani više nema vile "Oceana" u kojoj je s obitelji Antonio Smareglia provodio odmor. Nekoć vila "Oceana" gledala na more između fažanske lučice i borika Pinete.

Fažanske rive pamte mnoge državnike i političare, te poznate osobe iz umjetničkog i sportskog života, gospodarstva i znanosti, mode, jet seta... Tako su kroz Fažanu prolazili: car Franjo Josip Prvi, James Joyce, Thomas Mann, Douglas Fairbanks, Gulielmo Marconi, Josip Broz Tito, Nehru, Naser, Indira Ghandi, Ho-Ši-Min, Henry Kissinger, Kraljica Elizabeta II, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Mario del Monaco, Naomi Campbell, Placido Domingo...

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

BATANA, SARDELA I OSTALE ZNAMENITOSTI

Batana je barka osebujan izgleda, jedan od simbola istarskog  i dalmatinskog ribarstva. Batana je staro plovilo, najčešće  dužine od 4 do 5,5 m. Osnovna karakteristika ove barke i barčice: mali gaz, ravno dno i koso nagnute oplate. Batana ima  ravnu nagnutu pramčanu staturu, nema kobilice. Nekad je  imala trokutasto jedro, a jarbol je prolazio kroz klupu. Karakteristična su bila oslikana  jedra, a svaka obitelj je imala  na vrhu ucrtan znak po kojem su ljudi s obale prepoznavali čija  se batana s mora vraća kući.

Mnogi današnji ribari posjeduju ovaj tip barke a ljeti odmjeravaju znanja i vještine natjecanjem u plovidbi batanama.

Sardela (srdela, srdjela; clupea pilchardus) je plava riba Mediterana i Atlantika, a Fažana je bila svojevremeno mjesto poznato po tvornici prerade i konzerviranja (sardine) sardela. Djelatnost se razvila  dvadesetih godina prošlog stoljeća. Tvornica je 1952. godine preseljena u Banjole. Ipak, Fažanci  nisu zaboravili vrijednosti te ribe, te su poznati po pripremi  sardele na sto načina, a osobito je rado pripremaju na  tradicionalnoj "Fešti od sardela" što se održava u mjesecu kolovozu.

Crkva svetog Kuzme i Damjana je ujedno i župna crkva i nalazi se na najnižoj nadmorskoj  razini u Istri – samo jedan metar. Jednobrodna kamena građevina (24x8x8) smještena je u središtu naselja uz samu morsku obalu. Unutar crkve nalazi se pet oltara. Gospe od krunice, Sv. Kuzme i Damjana, Sv. Andrije i Margarete, Kristova uskrsnuća i Svetoga Križa.  Pale na oltarima su oslikali mletački majstori na prijelazu iz XVI. u XVII. stoljeće. Na ulazu u crkvu s unutrašnje strane, oslonjeno na gotički portal nalazi se pjevalište s orguljama iz 1858. godine, poduprto s dva monolitna kamena stupa 1881.

Nekadašnja romanička crkva danas je preuređena u sakristiju a na njenom se istočnom zidu nalazi velika freska "Raspeti Krist" u društvu fažanskih zaštitnika i drugih svetaca. Izradili su je nepoznati furlanski majstori u XVI. stoljeću. Oltari su u međuvremenu nestali ali zato neoslikane praznine upućuju na zaključak kako je pod tog prostora bio niži barem jedan metar ispod razine ondašnje glavne crkve, a to znači na samoj razini mora.Isto vrijedi i za krov.

Gotovo čitava ugostiteljska ponuda, ovdje u Fažani i Valbandonu, nudi sardelu. Cestom sardela, kojom se s lakoćom prolazi pješice, više od stotinu načina pripreme u restaurantima i konobama zadovoljit će svakog gosta. Mogućnost degustacije, uz objašnjenja o pripremi ribe, dio je turističke ponude i mjesnih tradicija, dok cjelogodišnji programi upućuju na posebne sadržaje.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

U Fažani se nalazi Osnovna škola Fažana. Školske godine 2011./2012. pohađa je 278 učenika. Učenici koji pohađaju školu dolaze s područja mjesta Fažana, Valbandon, Šurida i Peroj.

Kultura[uredi VE | uredi]

Općina Fažana pobratimljena je sa Općinama Kumrovec (HRV), Pellizzano (ITA) i Ruše (SLO) kontinuirano njegujući zajedničke vrijednosti, te surađujući kako na kulturnom i društvenom, tako i na gospodarskom planu.

Šport[uredi VE | uredi]

Fotografije[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Fažana