Desant na Brač 1944.

Izvor: Wikipedija
Desant na Brač
Dio Drugog svjetskog rata
Vrijeme 2. - 4. lipnja 1944.
Lokacija Brač
Ishod njemačka pobjeda
Sukobljeni
NOVJ
Flag of the United Kingdom (3-5).svgUjedinjeno Kraljevstvo
Flag of Germany (1935–1945).svg Treći Reich

Desantni prepad na Brač je od 2. do 4. lipnja 1944. godine izvršila glavnina 26. dalmatinske divizije NOVJ-a zajedno s ojačanim 43. odredom britanskih komandosa,[1] uz podršku savezničke mornarice i zrakoplovstva. Ovaj napad izveden je, pored općeg cilja uzmeniravanja neprijatelja i narušavanja sustava obalne obrane, s još jednim aktualnim ciljem: u tom periodu na kopnu je trajao njemački desant na Drvar, a napad na Brač uz koncentraciju znatnih mornaričkih, zračnih i kopnenih snaga trebao je kod njemačkog zapovjedništva izazvati dojam o savezničkom iskrcavanju, te tako privući njemačke trupe i olakšati pritisak na dijelove NOVJ u zapadnoj Bosni.

Brač su branila dva bataljuna 738. puka ojačana dijelovima 668. artiljerijskog puka 118. lovačke divizije i drugim postrojbama. Iskrcavanje na Brač izvedeno je neopaženo u noći 31. svibnja/1. lipnja i 1./2. lipnja. Savezničke postojbe bile su podijeljene na tri napadne grupe, zbog napada na tri utvrđene zone njemačke obrane. Dvanaesta dalmatinska brigada je sa savezničkim komandosima kao zapadna skupina napadala uporište Nerežišće,[2] sjeverna skupina (bataljun Prve dalmatinske i bataljun Treće prekomorske brigade) napadala je Supetar, a istočna (3 bataljuna Prve i dva bataljuna 11. dalmatinske) Selca i Sumartin.

U dvodnevnim oštrim borbama savezničke snage uspjele su osvojiti neke njemačke otporne točke i obrani nanijeti gubitke, ali nisu uspjeli da je razbiju i poraze. Tijekom noći 4./5. lipnja savezničke postrojbe brodovima su se organizirano prebacile natrag na Vis. U transportu su sudjelovala i 44 broda mornarice NOVJ kapaciteta od 60 do 450 vojnika.[3]

Gubici neprijatelja iznosili su: 75 mrtvih, 72 zarobljena i veći broj ranjenih. Gubici Prve dalmatinske brigade u svim ovim borbama iznosili su: 14 mrtvih, 81 ranjenih boraca i 12 nestalih.[3] Dvanaesta dalmatinska imala je 33 poginula i 118 ranjenih.[2] Ostale postrojbe su također imale gubitaka. Tijekom borbi Nijemci su zarobili potpukovnika Jacka Churchilla, legendarnog zapovjednika savezničkih komandosa.

Na Braču su nastavljene partizanske akcije manjeg obujma. Tijekom srpnja i kolovoza 1944. samo Dvanaesta dalmatinska brigada izvela je svojim manjim dijelovima četiri akcije na Braču. Brač su oslobodili dijelovi 26. divizije NOVJ-a uništenjem njemačke posade u borbama od od 8. do 17. rujna 1944. (Bitka za Brač 1944.).

Njemački izvještaj[uredi | uredi kôd]

2. lipnja 1944. oko 4.000 partizansko-britanskih vojnika izvršilo je invaziju na otok Brač i pri tome imali su snažnu zračnu podršku, kao i podršku ratne mornarice. Otok je branilo 1.116 njemačkih vojnika. Naše postrojbe uspjele su obraniti Nerežišće, gdje su bile naše glavne snage, te dva ribarska mjesta: Supetar i Sumartin. Onda nam je stiglo pojačanje.5. lipnja 1944, bez oklijevanja, prešli smo u napad. Neprijatelj je već noć ranije napustio otok i vratio se na Vis. Neprijatelj je imao 1.500 ubijenih boraca, a među zarobljenim engleskim vojnicima našao se i Jack Churchill, nećak britanskog predsjednika vlade Winstona Churchilla. Naši vlastiti gubici, i pored neprijateljske brojčane nadmoći, bili su veoma mali.[4]

Ratni dnevnik Vrhovnog zapovjedništva Wehrmachta

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]