Goldie Hawn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Goldie Hawn
Goldie Hawn
Hawn na dodjeli Oscara 1989.
Rodno ime Goldie Jeanne Hawn
Rođenje 21. studenog 1945. (Flag of the United States.svg Washington, DC, SAD)
Godine rada 1967.-
Suprug Gus Trikonis (1969. – 1976.)
Bill Hudson (1976. – 1980.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Goldie Jeanne Hawn (Washington, DC, 21. studenog 1945.), američka filmska glumica, nagrađena nagradama Oscar i Zlatni globus.

Rodila se 21. studenog 1945., od oca glazbenika i majke domaćice. Otac joj je bio prezbiterijanac, te je vukao korijene od Edwarda Ruthledgea, potpisnika američke Deklaracije nezavisnosti. Majka joj je bila Židovka, ali Goldie je ipak išla u crkvu i slavila Božić. Završila je osnovnu i srednju školu, ali je od fakulteta odustala.

Godine 1955. počinje se baviti glumom. Pjevala je i u zboru. Na kazališnim daskama debitira 1961. godine ulogom Julije u drami koju je postavila jedna družina. Godine 1969. godine debitira na filmu ulogom u filmu "Kaktusov cvijet" te za to dobiva Oscara. Glumila je u nizu uspješnih ostvarenja tijekom 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih godina.

Ispočetka je bila u televizijskim serijama, gdje je glumila "glupu plavušu". Zadnji film, Sestre Banger dosada snimila je 2002. godine. Uspješna je i kao redateljica i producentica.

Zainteresirala se za istočnjačku filozofiju, pa svoju djecu odgaja i u židovskoj i budističkoj vjeri. Glumila je nasuprot velikim zvijezdama. Uz Oscara i Zlatni globus, čak dva puta je bila domaćica dodjele Oscara. Prvi put su joj parteri bili Gene Kelly, Walter Matthau,George Segal i Robert Shaw, a drugi put Chevy Chase i Paul Hogan.

Udavala se dva puta. Ima dvoje djece iz drugog braka, kćer Kate Hudson i sina Olivera Hudsona, od kojih su oboje su priznati glumci. Od 1982. živi zajedno s Kurtom Russelom, čijem je sinu pomajka.