Anne Revere

Izvor: Wikipedija
Anne Revere
Anne Revere
Rođenje 25. lipnja 1903., New York City, New York, SAD
Smrt 18. prosinca 1990., Locust Valley, New York, SAD
Godine rada 1934.1976.
Suprug Samuel Rosen (1935.-?)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Anne Revere (25. lipnja 1903.18. prosinca 1990.), američka kazališna, filmska i televizijska glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1945. godine). Jedna je od žrtava makartističke histerije s početka 1950-ih godina.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena u New Yorku, Revere je od rane mladosti bila glumica, pojavljujući se u školskim predstavama. Nakon što je diplomirala na koledžu Wellesley, pridružila se kazalištu mladih "American Laboratory Theatre". Brodvejski debi je imala 1931. godine, a ubrzo zatim, 1934. godine, snimila je i svoj prvi film, Dupla vrata (Double Door). Sljedeće se godine udala za pisca i redatelja Samuela Rosena. Ponovo se vratila kazalištu, gdje je nastupala do 1940. godine. Tada je snimila svoj drugi film, nakon šest godina pauze. Manja, ali zapažena uloga u tom filmu, Howardi iz Virginije (The Howards of Virginia), gdje je nastupila uz Caryja Granta, omogućila joj je daljnje angažmane.

U naredne četiri godine snimila je čak 20 filmova, od kojih je jedan bio i National Velvet. U njemu je glumila majku lika Elizabeth Taylor, velike dječje zvijezde, koja se natječe kao džokej. Film, koji je bio veliki hit, a i danas je često na TV programu, donio je Anne Revere Oscara za najbolju sporednu glumicu, koji joj je izmakao prethodne godine za ulogu u filmu Bernadettina pjesma (The Song of Bernadette). Treću je nominaciju zaradila za ulogu u filmu Džentlmenski sporazum (1947.)

Uspješna karijera Anne Revere je naprasno prekinuta 1951. godine, kada se našla na "hollywoodskoj crnoj listi" nepodobnih. Optužena je da je član Komunističke partije i gotovo otjerana iz Hollywooda, premda je tvrdila da su dokumenti korišteni u procesu protiv nje bili krivotvoreni. Vrativši se u New York, ponovo je počela nastupati u kazalištu, s velikim uspjehom. Tek dvadeset godina nakon izgona iz Hollywooda, dobila je filmsku ulogu. Pojavila se i u nekoliko TV uloga, ali se nije uspjela približiti nekadašnjem uspjehu.

Anne Revere je umrla od upale pluća 1990. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]