Prijeđi na sadržaj

Sandy Dennis

Izvor: Wikipedija
Sandy Dennis
Sandy Dennis
Sandy Dennis u filmu Up tje Down Staircase iz 1967. godine
Rodno ime Sandra Dale Dennis
Rođenje 27. travnja 1937., Hastings, Nebraska, SAD
Smrt 2. ožujka 1992., Westport, Connecticut, SAD
Godine rada 1952.1991.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Sandra Dale "Sandy" Dennis (27. travnja 1937.2. ožujka 1992.), američka filmska, televizijska i kazališna glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1966. godine).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Sandy Dennis rođena je u Hastingsu, savezna država Nebraska. Odrasla je u Lincolnu, gdje je glumila u kazalištu. S 19 godina preselila se u New York.[1]

Na televiziji je Sandy Dennis debitirala 1956. godine, ulogom u CBS-ovoj sapunici "Zvijezda vodilja" (Guiding Light). Prvu manju filmsku ulogu imala je 1961. godine u filmu Sjaj u travi (Splendor in the Grass). Veći uspjeh je ipak postizala ulogama u kazalištu. Dobila je nagradu Tony dvije godine zaredom, 1963. i 1964., za uloge u predstavama "A Thousand Clowns" i "Any Wednesday". Na vrhuncu slave bila je 1966. godine, kada je za ulogu alkoholičarke Honey u filmu Tko se boji Virginije Woolf? bila nagrađena Oscarom za najbolju sporednu glumicu.

Razlog manjeg broja filmskih uloga Sandy Dennis bio je i u naglašenom manirizmu njezine glume, primjerenijem kazalištu nego filmu.

Dennis je dugo godina živjela s jazz glazbenikom Gerryjem Mulliganom, a jedno vrijeme i s glumcem Ericom Robertsom, bratom Julije Roberts, koji je od nje bio mlađi dvadesetak godina.

Sandy Dennis umrla je u 55. godini života od raka jajnika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sandy Dennis. Yahoo Movies.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]