Mercedes McCambridge

Izvor: Wikipedija
Mercedes McCambridge
Mercedes McCambridge
Rodno ime Carlotta Mercedes Agnes McCambridge
Rođenje 16. ožujka 1916., Joliet, Illinois, SAD
Smrt 2. ožujka 2004., San Diego, Kalifornija, SAD
Godine rada 1949.1992.
Suprug William Fifield (1941. – 1946.)
Fletcher Markle (1950. – 1962.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mercedes McCambridge (16. ožujka 1916.2. ožujka 2004.), američka radijska, filmska i kazališna glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1949. godine).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mercedes ili, kako su je svi zvali, Mercy, rođena je u obitelji irskog podrijetla. Nakon diplome na Mundelein koledžu u Chicagu, započela je karijeru kao glumica na radiju. Debitirala je na filmu 1949. godine, ulogom u Svim kraljevim ljudima. Film je dobio Akademijinu nagradu za najbolji film, a McCambridge je nagrađena kao najbolja sporedna glumica. Također je dobila i Zlatni globus.

Godine 1954. McCambridge je nastupila uz Joan Crawford i Sterlinga Haydena u westernu Johnny Gitara. Dvije godine kasnije pojavila se u sporednoj ulozi u filmu Div, uz zvijezde Jamesa Deana, Elizabeth Taylor i Rocka Hudsona te je ponovo bila nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu. Godine 1959. nastupila je u cijenjenom Iznenada, prošlog ljeta, uz Taylorovu i Katharine Hepburn.

Njeno radijsko iskustvo bilo je presudno kod dobivanja uloge u kultnom horroru Egzorcist (1973.) McCambridge je dala glas vragu, koji progovara iz opsjednute Linde Blair. Nastavila se pojavljivati na filmu i u kazalištu, do umirovljenja 1992. godine.

Unatoč uspješnoj karijeri, privatni je život Mercedes McCambridge bio obilježen alkoholizmom i tragedijama. Drugi joj se brak, s radijskim redateljem Fletcherom Markleom, raspao zbog njene sklonosti piću. Uspjela se riješiti poroka nakon godina liječenja. Njen sin John iz prvog braka je sudjelovao u velikoj pronevjeri, a u optužnicu je bila uključena i Mercedes, no kasnije je oslobođena optužbi. Pokleknuvši pod teretom skandala, John je 1987. godine ubio svoju suprugu, djecu i sebe.

Proživjevši posljednje godine života u La Jolli, predgrađu San Diega, Mercedes McCambridge je umrla 2004. u 88. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]