Shelley Winters

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Shelley Winters
Shelley Winters
Winters u filmu Tennessee Champ (1954.)
Rodno ime Shirley Schrift
Rođenje 18. kolovoza 1920.
Smrt 14. siječnja 2006.
Godine rada 1943. - 1999.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Shelley Winters (18. kolovoza 1920. - 14. siječnja 2006.), američka filmska, televizijska i kazališna glumica, dvostruka oskarovka.

Rođena je kao Shirley Schrift u židovskoj obitelji. Potječe iz St.Louisa, Missouri, ali se sa tri godine preselila u Njujorški Brooklyn. Majka joj je bila pjevačica, a otac dizajner muške odjeće.

Na filmu je nastupala čak 56 godina. Iako se nije odlikovala velikom ljepotom, njen glumački talent, duhovitost i drskost pomogle su joj na profesionalnom planu. Kad je počinjala proboj na zvjezdano nebo Hollywooda, cimerica joj je bila Marilyn Monroe.

Tijekom 1950-ih proslavila se nizom uloga, a 1960-ih i 1970-ih posvetila se uspješnim kazališnim produkcijama; 1980-ih većinom je nastupala na televiziji parodirajući svoj lik.

Uvijek svjesna svog židovskog porijekla, prvog Oscara dala je Kući Anne Frank u Amsterdamu. Tijekom 1990-ih nastupala je u seriji Roseanne, glumeći baku glavne junakinje. Iskoristila je svoje probleme s težinom da prikaže te stvari u drugom kontekstu. Žalila se što nema više uloga za debeljuškaste glumice.

Posljednja uloga bila joj je razdražljive medicinske sestre u filmu "Gideon" (jedna od posljednjih uloga Charltona Hestona).

Winters se udavala četiri puta i imala kćer Victoriu. Imala je afere sa nizom holivudskih glumaca, a William Holden i Marlon Brando samo su neki od njih.

Umrla je u 85. godini prirodnom smrću prije toga se vjenčavši sa dugogodišnjim partnerom.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]