Anne Baxter

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Anne Baxter
Anne Baxter
Baxter u traileru za film Ispovijedam se (1953.)
Rođenje 7. svibnja 1923. (Flag of the United States.svg Michigan City, Indiana, SAD)
Smrt 12. prosinca 1985. (Flag of the United States.svg New York City, New York, SAD)
Godine rada 1940.1985.
Suprug John Hodiak (1946. – 1953.)
Randolph Galt (1960. – 1969.)
David Klee (1977. – 1977.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Anne Baxter (7. svibnja 1923. - 12. prosinca 1985.), američka filmska, kazališna i televizijska glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1946. godine).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Baxter je rođena u Michigan Cityju u Indiani, a odrasla je u New Yorku. Kako je bila opčinjena kazalištem, s trinaest godina je nastupila u svojoj prvoj brodvejskoj predstavi. Već sa sedamnaest je snimila prvi film, a s devetnaest je nastupila u Veličanstvenim Ambersonovima Orsona Wellesa. Slijedile su brojne uloge, među kojima je bila ona u Oštrici brijača, za koju je 1946. dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Sljedeći veliki uspjeh doživjela je 1950. godine, kada je nominirana za Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu Sve o Evi. Nominaciju je dobila i druga zvijezda filma, Bette Davis, što je bilo prvi put da su dvije glumice iz istog filma nominirane za tu nagradu, koja je te godine otišla u ruke Judy Holliday. Dvostruka se nominacija ponovila 1959. godine, kada su Katharine Hepburn i Elizabeth Taylor nominirane za film Iznenada, prošlog ljeta.

Možda i najpoznatija uloga Anne Baxter je bila ona egipatske kraljice Nefertiti u povijesnom spektaklu Deset zapovijedi, u produkciji Cecil B. DeMillea. Partneri u filmu su joj bili Charlton Heston i Yul Brynner.

Baxter je i dalje uspješno nastupala u kazalištu, a kasnije i na televiziji. Umrla je iznenada, od kapi, u 63. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]