Geena Davis

Izvor: Wikipedija
Geena Davis
Geena Davis
Geena Davis na Tribeca Film Festivalu 2009.
Rodno ime Virginia Elizabeth Davis
Rođenje 21. siječnja 1956., Wareham, Massachusetts, SAD
Godine rada 1982. - danas
Suprug Richard Emmolo (1982.-1983.)
Jeff Goldblum (1987.-1990.)
Renny Harlin (1993.-1998.)
Reza Jarrahy (2001.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Virginia Elizabeth "Geena" Davis (Wareham, Massachusetts, SAD, 21. siječnja 1956.) je američka glumica, dobitnica Oscara i Zlatnog globusa.

Mlade godine[uredi | uredi kôd]

Geena Davis se rodila kao dijete inženjera Williama i pomoćne profesorice Lucille Davis. Kao malo dijete je bila fascinirana glazbom – svirala je na glasoviru, flauti i bubnjevima, te čak i na orguljama u lokalnoj crkvi u Warehamu. Upisala se na New England fakultet te je s 23 godine diplomirala glumu. Bila je neko vrijeme zamjenska studentica u gradu Sandvikenu u Švedskoj te je u to vrijeme tečno naučila govoriti švedski.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon dolaska u New York Geena Davis se zaposlila kao model, gdje ju je primijetio redatelj Sydney Pollack te joj je dao prvu filmsku ulogu u komediji Tootsie 1982. Nakon toga je dobila uloge u neuspješnim televizijskim serijama "Buffalo Bill" i "Sara".

Proboj u karijeri ostvarila je ulogama u hororu Muha te u hit horor komediji Bubimir. Godine 1988. osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu Slučajni turist. Tri godine kasnije zaradila je nominaciju za Oscara za najbolju glavnu glumicu za film Thelma i Louise.

Davis je producirala i glumila glavnu ulogu u filmovima Otok boje krvi (1995.) i Dugi oproštaj (1996.), koje je režirao njen tadašnji suprug, Finac Renny Harlin.

Njen sitcom "The Geena Davis Show" iz 2000. nije dugo trajao. Godine 2004. je imala mali nastup u seriji "Will i Grace" kao Graceina sestra. Za seriju "Američka predsjednica" ("Commander in Chief"), u kojoj je nastupila kao prva predsjednica SAD-a, osvojila je 2006. godine Zlatni globus.

Bila je udata četiri puta. Njeni supruzi su bili Richard Emmolo, Jeff Goldblum, Renny Harlin te doktor Reza Jarrahy, s kojim je trenutačno u braku te s kojim ima troje djece, kćerku i dvoje sinova blizanaca.

Davis je članica Mense, a njezin je IQ 140.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Geena Davis