Gale Sondergaard

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gale Sondergaard
Gale Sondergaard
Rodno ime Edith Holm Sondergaard
Rođenje 15. veljače 1899.
Smrt 14. kolovoza 1985.
Godine rada 1936. - 1983.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Edith Holm Sondergaard (15. veljače 1899. - 14. kolovoza 1985.), poznata pod umjetničkim imenom Gale Sondergaard, bila je američka filmska, kazališna i televizijska glumica, prva dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1936. godine).

Životopis[uredi VE | uredi]

Sondergaard, koja je danskog podrijetla, rođena je u Minnesoti, gdje je, nakon studija dramske umjetnosti, počela glumačku karijeru u kazalištu. Pridružila se putujućoj glumačkoj družini koja je širom SAD-a izvodila djela Williama Shakespearea.

Godine 1930., nakon udaje za drugog supruga, redatelja Herberta Bibermana, preselila je u Hollywood. Njen filmski debi, 1936. godine u filmu Anthony Adverse, donio joj je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu, prve godine kada se ta nagrada počela dodjeljivati. U narednih trinaest godina ostvarila je gotovo četrdeset filmskih uloga, do trenutka kada je njen suprug optužen za komunizam u jeku makartističke histerije. Sa suprugom je preselila u New York, gdje je nastavila glumiti u kazalištu.

Na filmu se Gale Sondergaard ponovo pojavila tek 1969. godine. Tijekom 1970-ih i početkom 1980-ih ostvarila je veći broj uloga, uglavnom u tv-serijama. Godine 1985., dvije godine nakon umirovljenja, umrla je u Los Angelesu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]