Peggy Ashcroft

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Peggy Ashcroft
Rodno ime Edith Margaret Emily Ashcroft
Rođenje 22. prosinca 1907. (Flag of the United Kingdom.svg Croydon, UK)
Smrt 14. lipnja 1991. (Flag of the United Kingdom.svg London, UK)
Godine rada 1933.1989.
Suprug Rupert Hart-Davis (1929. – 1933.)
Theodore Komisarjevsky (1934.)
Jeremy Hutchinson (1940. – 1965.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Peggy Ashcroft (22. prosinca 1907.14. lipnja 1991.), britanska filmska, televizijska i kazališna glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1984. godine).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je kao Edith Margaret Emily Ashcroft u Croydonu. Pohađala je škole Woodford i Central School of Speech and Drama. Vrlo mlada je postala zapažena kazališna glumica, posebice ulogama Naemi u predstavi Jew Suss (1929.), kao i Desdemone u Othellu (1931.) Ipak, najpoznatija je njezina uloga Julije u Romeu i Juliji, gdje joj je partner bio Laurence Olivier. Zapaženo je nastupala i u predstavama Tri sestre, Nasljednica, Antonije i Kleopatra, Ukroćena goropadnica, Kako vam drago i drugima.

Premda Peggy Ashcroft nije previše nastupala na filmu i televiziji, ostvarila je nekoliko nezaboravnih uloga. U razdoblju od 1933. do 1989. pojavila se u 38 filmova i TV serija.[1] Najpoznatija joj je uloga svakako ona gospođe Moore u filmu redatelja Davida Leana iz 1984. godine, Put u Indiju, za koju je nagrađena Oscarom za najbolju sporednu glumicu, a do danas ostaje najstarija dobitnica te nagrade - imala je 77 godina u trenutku dodjele. Umjesto Ashcroft, koja se nije pojavila na dodjeli nagrada, Oscara je u njezino ime primila glumačka kolegica Angela Lansbury. Za istu je ulogu Ashcroft dobila i Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu.

Najpoznatija TV uloga bila joj je ona u TV seriji "Dragulj u kruni", slične tematike kao i Put u Indiju. Serija se svojevremeno prikazivala i na TV Zagreb. Za tu je ulogu nagrađena nagradom BAFTA.

Peggy Ashcroft je dobitnica visokog državnog priznanja, Dame Commander of the British Empire (DBE). Udavala se tri puta, a s posljednjim je suprugom, Jeremyjem Hutchinsonom, imala dvoje djece.

Umrla je u Londonu u 84. godini života, od moždanog udara.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]