Ivan Antun Zrinski

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ivan Antun Zrinski
Ivan-Antun-Zrinski.jpg
Ivan Antun Zrinski na slici iz 18. stoljeća
grof
Matična kuća Zrinski
Rođenje 1651.
Smrt 11. studenoga 1703.
Otac Petar Zrinski
Majka Ana Katarina Zrinska
Nacionalnost Hrvat

Ivan Antun Zrinski (na mađarskom: Zrínyi János Antal), (Ozalj (?), 1651.Graz, 11. studenoga 1703.), bio je hrvatski grof iz velikaške obitelji Zrinski.

Životopis[uredi VE | uredi]

Punim imenom Ivan IV. Antun Baltazar Zrinski rođen je kao jedini sin u braku hrvatskog bana Petra Zrinskog i njegove supruge Katarine rođ. Frankopan. Školovao se u Pragu i stekao visoko obrazovanje, o čemu svjedoče podaci da je govorio čak sedam stranih jezika.

U vrijeme dok je njegov otac vodio urotu protiv kralja Leopolda, bio je još dijete. Nakon sloma urote, kada su konfiscirana sva imanja njegova oca, među kojima i ona u Međimurju, odnosno Čakovcu, bio je prema mišljenju Bečkog dvora trajna prijetnja.

U vrijeme dok je u bici kod Slankamena 1691. godine, pogođen metkom u leđa[1], stradao njegov bratić Adam Zrinski, Ivan Antun je već godinama trunuo u tamnici. Jer, premda lojalan kralju, služivši kao časnik u njegovoj vojsci i istaknuvši se u mnogim bitkama, stalno je bio pod prismotrom i sumnjičen kao njegov protivnik, pa je naposlijetku 1683. godine optužen zbog veleizdaje i utamničen. Dvadeset je godina proveo po austrijskim zatvorima, među kojima su bili Rattenburg u Tirolu i Schlossberg u Grazu.

Iscrpljen i bolestan, dugo boravivši u vlažnim ćelijama, Ivan Antun je umro od upale pluća u Grazu, na Martinje, 11. studenoga 1703. godine, i tajno pokopan u grobnici ispod crkve dominikanskog samostana u Grazu. Njegovi su posmrtni ostaci 1944. godine prenešeni u Katedralu Blažene Djevice Marije u Zagrebu.

Smrću ovog mučenika ugasila se loza stare i slavne hrvatske velikaške obitelji Zrinski.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Trpimir Macan, Željko Holjevac, Povijest hrvatskoga naroda, 4. izmijenjeno i dopunjeno izd. Školska knjiga, Zagreb, 2013., ISBN 978-953-0-61560-1, str. 154.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]