Koordinate: 42°40′34″N 18°05′42″E / 42.676°N 18.095°E / 42.676; 18.095

Mokošica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mokošica
Mokošica na karti Hrvatska
Mokošica
Mokošica
Mokošica na zemljovidu Republike Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava dubrovacko-neretvanske zupanije.gif Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Dubrovnik
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Nadmorska visina 2 - 15 m
Zemljopisne koordinate 42°40′34″N 18°05′42″E / 42.676°N 18.095°E / 42.676; 18.095
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno 1 487
Stanovništvo (2011.)
 - Ukupno 1 924
Broj stanovnika
Mokošica (Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska) [uredi]
2001. 1487
2011. 1924
2021.

Pošta 20236 Mokošica
Pozivni broj +385 20
Autooznaka DU
Mokošica na karti Dubrovačko-neretvanska županija
Mokošica
Mokošica
Mokošica na zemljovidu Dubrovačko-neretvanske županije
Mokošica.jpg
Nova i Stara Mokošica

Mokošica je dubrovački mali kontinent pored europegradski kotar u Rijeci dubrovačkoj. Mokošica (Stara i Nova) prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 7.985 stanovnika i smatra se jednim od najgušće naseljenih gradskih kotara u Hrvatskoj.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Mokošica je prvo veće zapadno prigradsko dubrovačko naselje koje je od Dubrovnika udaljeno 7 km i nalazi se neposredno iznad Jadranske turističke ceste u pravcu Splita. Sa sjevera i istoka okružena je visokim dalmatinskim krškim brdima, a s juga zaljevom Rijeke dubrovačke i sjevernim padinama brda Srđ.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime je dobila po Mokoši, božici plodnosti i zaštitnici žena iz slavenske mitologije.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tijekom Domovinskog rata, od studenog 1991. godine do 26. svibnja 1992. godine, Nova i Stara Mokošica su bile pod okupacijom JNA te srpskih i crnogorskih četnika.[2] U Novoj Mokošici su zabilježena manja razaranja nego u Staroj jer je u Novoj Mokošici bilo smješteno zapovjedništvo okupatorske vojske i dio regularnih snaga JNA, dok su u Staroj Mokošici bili stacionirani pripadnici četničkih dragovoljačkih postrojbi.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

U Mokošici je puno ljetnikovaca iz 16. stoljeća (obitelji Bunića, Ranjine i Zuzorića) među kojima je najvažniji Gučetić-Đurđevićev ljetnikovac u kojem je 1814. godine održano posljednje vijećanje dubrovačke vlastele. U neposrednoj blizini Mokošice nalazi se i ljetnikovac Zamanjića s malom kapelicom, dok su u obližnjem Petrovom Selu ruševine srednjovjekovne crkve Sv. Pankracija.

Urbani razvitak[uredi | uredi kôd]

U Staroj Mokošici je brodogradilište, konoba, dva kafića, jedna trgovina, trafika te nekoliko obrtničkih radionica.

Stanovništvo tog dijela Mokošice obitava u obiteljskim kućama, no u posljednje vrijeme grade se niže višekatnice. Položaj na moru osigurao je mogućnost izgradnje brodogradilišta za manje brodove i brodice.

Početak gradnje naselja Nova Mokošica datira u rane osamdesete godine 20. stoljeća, kad su izgrađene prve stambene višekatnice. Teren na kojem se danas nalazi Nova Mokošica je prije gradnje obilovao maslinicima, vinogradima i poljima, a sad su na tome mjestu stambene zgrade, osnovna škola s najopremljenijom i najmodernijom školskom športskom dvoranom u Hrvatskoj, dječji vrtić, ambulanta, pošta, banka, kafići, trgovine, pekare, restorani, kladionice, igrališta za djecu kao i športska igrališta za odrasle. U planu je izgradnja crkve i većeg trgovačkog centra.

Stara Mokošica

Nova Mokošica se sastoji od 3 stambene cjeline građene u tri faze. Prva sadrži velik broj višekatnica, a građena je od 1980. pa sve do 2000. Po načinu gradnje i projektima zgrada mogu se raspoznati sve tri faze razvoja naselja. Druga i treća faza gradnje su "Naš Dom" i "Male kućice". Naš dom su stambene zgrade od najviše tri do četiri kata, dok su Male kućice urbane vile od najviše 2 kata i 4 stana. U naselju je 2005. godine počela i četvrta faza gradnje novih zgrada iz programa poticajne stanogradnje (POS), što naselju daje jedan sasvim novi izgled.

Promet[uredi | uredi kôd]

Nova Mokošica je s Dubrovnikom povezana Jadranskom magistralom, a prijevoz do Grada udaljenog 7 kilometara organiziran je čestim autobusnim linijama 1A i 1B prometnog poduzeća Libertas. Do Stare Mokošice prometuje autobusna linija 1A.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Mokošica je gospodarski nerazvijen dio Dubrovnika, ali je gradnja naselja tako i planirana. Ogromna većina zaposlenih stanovnika Mokošice na posao odlazi u Dubrovnik. No daljnjim razvojem Mokošice otvaraju se i nove mogućnosti pa samim tim i otvaranje novih radnih mjesta.

Glavne grane privrede u Mokošici su turizam, brodogradnja i ribarstvo, no i ove grane privrede su tek u začecima i zanemarive su. U planu je gradnja velikog trgovačkog centra pa samim tim i razvoj trgovine.

U neposrednoj blizini Mokošice nalazi se jedna od najljepših marina na Jadranu. ACI Marina Dubrovnik u Komolcu, koja je nositelj plave zastave, smještena je u blizini izvora rijeke Omble, u fjordu potpuno zaštićenom od valova i morskih nevera pa se smatra jednom od najsigurnijih marina na svijetu.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo Mokošice ogromnom većinom čine Hrvati katolici, a u malom postotku ima Srba i Bošnjaka.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u Novoj Mokošici živi 6.041 stanovnik, a u Staroj Mokošici 1.487 stanovnika.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Novoj Mokošici živi 6.016 stanovnik, a u Staroj Mokošici 1.961 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika u Mokošici[uredi | uredi kôd]

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[3][4]

Napomena: U 2001. nastalo izdvajanjem iz naselja Dubrovnik. U 1981. i 1991. podaci su sadržani u naselju Dubrovnik.

Za kretanje broja stanovnika u Novoj Mokošici vidi Nova Mokošica.

Poznati Mokošani[uredi | uredi kôd]


Šport[uredi | uredi kôd]

U Mokošici djeluju ženski Odbojkaški klub Nova Mokošica, sekcija dubrovačkog judo kluba Dubrovnik, boćarski klub Komolac, a u susjednom selu Gornjem Obuljenu boćarski klub Ombla, Ženski rukometni klub Dubrovnik (ŽRK DUBROVNIK)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vitomir Belaj, Goran Pavel Šantek, Paški sveti trokut, Stud. ethnol. Croat., vol. 18, str. 153.-183., Zagreb, 2006., str 167.
  2. Dubrovački vjesnik, Imali smo srce i inat, objavljeno 24. listopada 2011., pristupljeno 27. svibnja 2015.
  3. Naselja i stanovništvo Republike Hrvatske 1857.-2001., www.dzs.hr
  4. Rezultati popisa 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]