Pemsko Polje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pemsko Polje (Bjelovar))
Ulica Lovre Matačića

Pemsko Polje, je četvrt u sastavu grada Bjelovara, nalazi se između naselja Trojstveni Markovac i četvrti Zvijerci te se nalazi južno od nekadašnjeg rasadnika "Bjelovarski vrt".

Naziv četvrti također označava dolinu i poljanice u okolici potoka koje se nalaze južno od Ulice Lovre Matačića te između Đurđevačke ceste, Ulice Anzelma Canjuge i Ulice Borisa Papandopula.


Glavne prometnice u sastavu četvrti si ulica Lovre Matačića, koja spaja Trojstveni Markovac i Zvijerce, ulica Jakova Gotovca i ulica Josipa Runjanina. Građevine u četvrti sastoje se većinom od nisko izgrađenih obiteljskih stambenih zgrada i zelenih prostora.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Današnji prostor četvrti Pemsko Polje je veći dio svoje povijesti provelo kao neizgrađene ili kultivirane oranice, te je prostor Pemskog Polja pokrivalo naselje Trojstveni Markovac.

Park-igralište Jakova Gotovca

Tijekom 1960-ih godina zbog širenja grada Bjelovara na sjever dolazi do značajne gradnje na području Zvijeraca, Trojstvenog Markovaca i Ivanovčana. Odlukom grada prostor Pemskog Polja odvaja se od Trojstvenog Markovca i pripaja se naselju Bjelovar kao gradska četvrt tada službeno zvana kao "Naselje Trojstveni Markovac II"

Dana 3. listopada 2023. godine grad je najavio izgradnju novoga gradskog parka na južnome dijelu doline Pemskoga Polja i uređenja vodotoka potoka u tome području.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

https://www.bjelovar.hr/download/prostorni_planovi/gup_grada_bjelovara/GUP_Grada_Bjelovara_3_1_Prometna_mreza.pdf

  1. Studija je fokusirana na tri ključne zelene površine u gradu – Levijev brijeg, bivše vojno skladište na Logoru i južni dio Pemskog polja


.