Portal:Glazba/Odabrani članak/2016

Izvor: Wikipedija

Portal:Glazba/Odabrani članak/01. 2016.

Parni valjak je jedan od najvećih, odnosno najpopularnijih hrvatskih pop-rock sastava. Osnovan je 1975. razilaženjem Grupe 220, a na sceni je do danas, s malom pauzom 1988. godine te četverogodišnjom pauzom od 2005. do 2009. godine. Prvu postavu tvorili su Husein Hasanefendić "Hus" (solo gitara, akustične gitare i vokal), Aki Rahimovski (vokal, klavijature), Srećko Antonioli (bubnjevi, udaraljke i prateći vokal), Zlatko Miksić "Fuma" (bas gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustične gitare i vokal). Parni valjak je jedan od "pokretača" čitavog vala rock i pop-rock grupa na ovim prostorima.

Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/01. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/02. 2016.

Blues je vokalno-instrumentalni glazbeni stil koji se temelji na uporabi "plavih nota" i strukturi od najčešće 12 taktova koji se ponavljaju. Pojavio se u afroameričkim zajednicama Sjedinjenih Američkih Država, a korijene vuče iz duhovne glazbe i himni, radnih i žetvenih pjesama s plantaža pamuka, improviziranog pjevanja na radu umjesto razgovora koji je robovima bio zabranjen, kao i napjeva. Uporaba "plavih nota" i učestalost pjevačkog obrasca poziv-odgovor u glazbi i tekstovima ukazuju na zapadnoafričke korijene bluesa. Blues je imao znatan utjecaj na kasniju američku i zapadnu popularnu glazbu, a postao je i dijelom žanrova kao što su ragtime, jazz, bluegrass, rhythm and blues, rock and roll, hip-hop i pop.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/02. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/03. 2016.

Croatia Records je najstarija i vodeća diskografska kuća u Hrvatskoj. Osnovana je 1947. godine kao "Jugoton", a nakon demokratskih promjena 1. listopada 1991. godine mijenja naziv u Croatia Records. Na hrvatskom tržištu, u svim segmentima glazbenog stvaralaštva – ozbiljne glazbe, jazza, instrumentalne, pop, rock, zabavne i etno glazbe – Croatia Records proizvodi oko 70% od ukupne proizvodnje nosača zvuka. Poslovni cilj Croatie Records je okupljanje najvažnijih glazbenika, skladatelja, producenata i izvođača te daljnji razvitak distribucijske mreže. Croatia Records posjeduje bogatu fonoteku koja brojiviše od 80 000 naslova na raznim izdanjima i nosačima zvuka. Cjelokupan fond smješten je u klimatiziranom spremištu koje je uređeno u skladu sa svjetskim standardima po uzoru na EMI. Nova poslovna filozofija Croatie Records, na čijem čelu je direktor Želimir Babogredac, dovela je do povećanja broja reizdanja i kompilacija te brojnih novih ugovora s najvećim imenima hrvatske glazbene scene.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/03. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/04. 2016.

Abbath Doom Occulta na nastupu
Black metal je podvrsta heavy metala. Obilježava ga ekstremni glazbeni izričaj te neuobičajena struktura skladbe. Srodan je death metalu, a tematski je okrenut sotonizmu i crnoj magiji. Glavna osobina žanra je glorificiranje i veličanje zla: sâmi glazbenici otvoreno izražavaju svoje antikršćanske i mizantropske stavove. Inspiraciju nalaze u fantastici, nordijskoj mitologiji i Tolkienovoj književnosti. U glazbenom smislu žanr teži vrlo brzom i grozničavom ritmu uz vrišteće vokale. Dijaboličan dojam pobornici žanra žele postići i tzv. „corpse paintom“, odnosno bojanjem lica i tijela u bijelo i crno: koriste i boju krvi koju nanose na tijelo uz uobičajeni način odjevanja tipičan za metal. Glazbenici se ne predstavljaju osobnim imenima već se služe pseudonimima. Sâm žanr često je povezivan uz kojekakve kriminalne radnje poput ubojstava i paleža crkvi, premda ta djela sa samim black metalom nemaju mnogo veze. Njih čine ili su ih počinili glazbenici koji su istovremeno i začetnici toga žanra ili pak obožavatelji black metala. Osim toga, taj se glazbeni žanr opisuje kao teatralan, brutalan i morbidan.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/04. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/05. 2016.

Smells Like Teen Spirit
Smells Like Teen Spirit
"Smells Like Teen Spirit" je pjesma američkog rock-sastava Nirvana s njihova drugog studijskog albuma Nevermind. Napisali su je Kurt Cobain, Krist Novoselic i Dave Grohl, a producirao ju je Butch Vig. Smatra se njihovim prvim i najuspješnijom hitom, a nalazila se na 6. mjestu Billboard Hot 100 top ljestvice te na visokim pozicijama na top ljestvicama diljem svijeta 1991. i 1992. godine. Često je proglašavana "himnom bezvoljne djece" generacije X. Objavljivanje ove pjesme mnogi također smatraju trenutkom kada je alternativni rock stekao široku popularnost. Pjesma je dobila mnoge pohvale glazbenih kritičara, a videospot je dobio dvije nagrade na MTV Video Music Awardsu. I nakon Cobainove smrti, slušatelji i kritičari smatraju je jednom od najboljih rock-pjesama svih vremena.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/05. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/06. 2016.

Sastav Indexi 1962.
Sastav Indexi 1962.
Popularna glazba u SR Hrvatskoj nastajala je u specifičnim uvjetima. Uz pop i rock glazbu (tzv. "zabavnu") u negdašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj postojala je i narodna glazba, klasična glazba, jazz, itd. Etabliranje i prvo veliko omasovljavanje rock’n'roll scene zbilo se 1970-ih godina. Rock’n'roll je u početku bio kritiziran zbog zapadnog utjecaja i "skretanja sa svijetlih staza revolucije". Budući da Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija nije bila zemlja Istočnoga bloka i da je bila jedna od država koje su utemeljile Pokreta nesvrstanih, bila je mnogo otvorenija zapadnjačkim utjecajima u usporedbi s ostalim komunističkim državama. Pop i rock bili su prihvaćeni u društvu, zbog čega je pop i rock glazbena scena bila razvijena i dobro pokrivena u medijima, odnosno raznim časopisima te radijskim i televizijskim emisije. Neki su izvođači čak svirali i za sâmoga Tita, a najpoznatiji među njima bijahu Bijelo dugme, Zdravko Čolić te Rani mraz. SFRJ je bila jedina real-socijalistička država koja se uključivala u Pjesmu Eurovizije, i to 1961. godine. To je učinila i prije nekih pro-NATOvih zemalja poput Portugala (1964.), Irske (1965.), Grčke (1974.) i Turske (1975.). Za razliku od stanovnika drugih komunističkih država, građani SFRJ mogli su lakše putovati na Zapad, što je također omogućavalo lagan pristup zapadnjačkoj popularnoj kulturi.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/06. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/07. 2016.

Floyd Rose – izvorni model
Floyd Rose – izvorni model
Floyd Rose Locking Tremolo – ili samo Floyd Rose – je vrsta zaključanog vibrata za gitaru. Godine 1977. Floyd D. Rose je ručno izradio jednostavni, zaključani vibrato model: bio je tada prvi takve vrste, a danas se pod istim imenom Floyd Rose proizvodi tvornički. Zbog revolucionarnoga dizajna dvostrukog zaključavanja, model Floyd Rose stekao je 1980-ih veliku popularnost. Unatoč ekstremnim promjenama u visini tona žice, općenito je smatran za vibrato model s najstabilnijim tonom. Na svojim su ga električnim gitarama rabili mnogi gitaristi, primjerice Eddie Van Halen, Neal Schon, Brad Gillis, Steve Vai i Joe Satriani. O Roseovom je dizajnu tom prilikom pisano u poznatom glazbenom magazinu Guitar World na temu o deset najvećih gitarskih inovacija i u popularnom magazinu za gitariste Guitar Playeru u članku o najvećim trenutcima u povijesti gitare.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/07. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/08. 2016.

AC/DC u Tacomi 2009.
AC/DC u Tacomi 2009.
AC/DC je australski hard rock sastav koji su 1973. godine u Sydneyu osnovala braća Malcolm i Angus Young. Mnogi ih smatraju pionirima heavy metala uz sastave poput Led Zeppelina, Deep Purplea i Black Sabbatha. Sami su pak članovi svoju glazbu oduvijek svrstavali u rock 'n' roll. Članovi sastava neprestano su se mijenjali do objave prvoga albuma High Voltage 1975. godine, da bi nakon tog albuma jedni te isti članovi radili dvije godine sve dok 1977. godine basist Cliff Williams nije zamijenio Marka Evansa. Prvi veliki komercijalni uspjeh doživjeli su 1979. svojim petim albumom, Highway to Hell. No glavni vokal i jedan od tekstopisaca u sastavu, Bon Scott, preminuo je 19. veljače 1980. godine uslijed posljedica predoziranja alkoholom tijekom samo jedne noći. Preostali članovi razmišljali su o raspuštanju sastava, no pronašli su zamjenu za preminuloga Scotta u Brianu Johnsonu, bivšem glavnom vokalu sastava Geordie. Pet mjeseci nakon Scottove smrti AC/DC su objavili svoj najuspješniji album u karijeri: Back in Black.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/08. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/09. 2016.

Širenje zvuka u zraku
Širenje zvuka u zraku
Akustika (grč. ἀϰουστıϰός: slušni) je grana fizike koja se bavi proučavanjem nastajanja, širenja i osjetom zvuka. Zvuk je osjet što ga prima ušni živac našeg uha. Da se ušni živac podraži na osjet zvuka, potreban je izvor zvučne energije i sredstvo (medij) koje tu energiju prenosi od izvora do našeg uha. Izvor zvuka je uvijek mehaničko titranje nekog tijela. Kad udarimo o neki predmet, na primjer trgnemo napetu žicu, čujemo zvuk, a taj osjet zvuka prestaje čim spriječimo da tijelo titra. Energija zvuka širi se nekim sredstvom (medijem) u obliku mehaničkog vala. To sredstvo je obično zrak, a može biti i tekuće ili elastično čvrsto tijelo. Bez sredstva u kojem se šire mehanički valovi ne možemo čuti zvuk. Prema pravilnosti titranja razlikujemo ton, šum i buku. Ton je zvuk koji se sastoji od harmoničkih titraja, dok su šum i buka smjesa titraja različitih frekvencija i amplituda. Čovječje uho ne zamjećuje sve mehaničke titraje već samo one kojima frekvencija leži u granicama od 16 do 20 000 Hz. Titraje niske frekvencije zamjećuje uho kao dubok, a titraje visoke frekvencije kao visok ton, dok su titraji frekvencije niže od 16 a više od 20 000 Hz za naše uho nečujni. Te su granice osjetljivosti uha za frekvencije mehaničkih titraja pojedinačne, to jest različite za pojedine ljude.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/09. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/10. 2016.

Viola (francuski: alto; njemački: Bratsche) je gudačko glazbalo altovskog zvukovnog registra s četiri žice. Na prvi je pogled vrlo slična violini: veličinom je tek nešto veća, a ugodom je za čistu kvintu dublja. Svira se na isti način kao i violina, ali se od nje razlikuje u boji zvuka: zvuk viole je, naime, puniji i tamniji od zvuka violine. Standardno je glazbalo gudačkih komornih sastava, simfonijskih orkestara i glazbalo solističkog koncertiranja. Zbog svojega nježnog zvuka često u orkestraciji ima ulogu svojevrsne harmonijske pratnje, budući da svojim tonskim opsegom u orkestralnoj glazbi prirodno popunjava zvukovni prostor između violina i violončela. Solističke skladbe za violu nisu brojne niti popularne poput skladba pisanih za violinu. Osoba koja svira violu naziva se violistom ili violisticom.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/10. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/11. 2016.


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/11. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)



Portal:Glazba/Odabrani članak/12. 2016.


{{Portal:Glazba/Odabrani članak/12. 2016.}} osvježi, izmjene, uredi)