Darda: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m sredio
m redoslijed
Redak 90: Redak 90:
* [[HNK Radnički Mece]]
* [[HNK Radnički Mece]]
* [[ŠRD Bjelica Mece]]
* [[ŠRD Bjelica Mece]]

== Izvori ==
{{izvori}}


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
Redak 98: Redak 101:
{{GiO OBŽ}}
{{GiO OBŽ}}


== Izvori ==
{{izvori}}


[[Kategorija:Općine u Osječko-baranjskoj županiji]]
[[Kategorija:Općine u Osječko-baranjskoj županiji]]

Inačica od 14. srpnja 2020. u 16:57

Predložak:Općina Darda (mađ. Dárda) je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji.

Zemljopis

Općina Darda smještena je na jugozapadnom dijelu Baranje uz općine Bilje i Čeminac. Udaljena je desetak kilometara od Osijeka sjedišta Županije Osječko-baranjske, na međunarodnoj cestovnoj komunikaciji između Republike Mađarske i Osijeka.

Stanovništvo

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Darda imala je 7.062 stanovnika, raspoređenih u 4 naselja:

Nacionalni sastav, 2001.

Uprava

Povijest

Selo Darda prvi se put spominje u doba Rimskog Carstva, pod imenom Tarda. Nekoliko kilometara udaljena od Murse (danas Osijek) bila je na prolazu mnogim trgovcima koji su dolazili s prostora današnje Rusije, Srednje i Sjeverne Europe.

Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku u Dardi je ubijeno preko od 70 ljudi koji su ostali u tada okupiranom području [1]

Dne 22. kolovoza 1991. godine. Baranja se organizirano branila od srbočetničkih terorista i Jugoslavenske narodne armije u velikosrpskoj agresijii sve do 3. rujna 1991. godine kada je u obrani Bilja poginulo 11 hrvatskih branitelja - dragovoljaca Biljske satnije Zbora narodne garde Republike Hrvatske [2].

Gospodarstvo

Poznate osobe

Spomenici i znamenitosti

U središtu Darde je dvorac stare mađarske obitelji Esterházyja, koja je uz dvorac posjedovala i crkvicu sv. Ivana Krstitelja. Pored dvorca tri su prekrasna jezera za kupanje. Središnje jezero zove se Đola. U središtu se nalazi kip Feniksa, postavljen u čast poginulima u Domovinskome ratu.

Obrazovanje

Općina Darda ima samo jednu školu, s tim da je u općinu Darda uključeno više sela: Mece, Uglješ i Švajcarnica. U Meci postoji škola od 1. do 4. razreda, a učenici iz Uglješa idu u školu u obližnjem selu Jagodnjak. Djeca sa Švajcarnice idu u OŠ Darda. OŠ Darda ima mnoga natjecanja tijekom godine i vrlo je uspješna u svom radu. Ravnatelj je Janoš Boni. Prije Domovinskog rata Darda je imala i srednju školu u centru. Djeca imaju pravo ići besplatno i na strane jezike, a to su njemački, mađarski i srpski jezik.

U Dardi djeluje i dječji vrtić "Radost", čiji je osnivač Općina Darda. Vrtić radi u četiri skupine i to jaslice "Ribice", mlađa "Leptirići", i dvije mješovite skupine "Pčelice" i "Ježići".U pedagoškoj godini 2009./2010. u vrtić je upisano 106 djece. Općina Darda odlučila se na povećanje kapaciteta vrtića dogradnjom postojećeg jer su trenutni kapaciteti premali. U vrtiću Radost provodi se kraći program učenja engleskog jezika za djecu starije dobne skupine, te njegovanja mađarskog jezika za djecu mađarske nacionalnosti.

Kultura

Šport

Izvori

  1. [1] Glas Koncila
  2. [2] Udruga specijalne policije

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Darda koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.