Razgovor sa suradnikom:Decec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --Treecko 22:07, 6. siječanj 2007. (CET)

Klape[uredi]

Ukoliko misliš duže raditi na nekom članku, najbolje je da na početak staviš znak {{radovi}} i to baš ovako između dvije vitičaste zagrade. Tada ti nitko neće dirati članak. Druga važna stvar je mogućnost da se vidi kako će stranica izgledati, a da je ne snimiš. To se postiže opcijom »Prikaži kako će izgledati«, kao što to možeš vidjeti na donjoj slici.

Prikazi kako ce izgledati.gif

Isto tako, dok se u člancima ne potpisuje, obavezno je potpisivanje u stranicama za razgovore i to automatski generiranim potpisom koji postižeš tako da napišeš četiri znaka ~~~~ ili klikneš na desetu ikonicu slijeva u nizu iznad polja u kojem pišeš, kao što možeš vidjeti na donjoj slici.

Potpis.gif

Što se tiče vanjskih poveznica, upisuješ ih na ovaj način [http://www.imestranice.hr Naslov koji želiš da se vidi]. Detaljnija uputstva naći ćeš ovdje. Pazi samo da to ne bude neka izravna reklama, jer će takva poveznica biti izbrisana.

Općenito bi bilo dobro proučiti Uvodni tečaj.--Donatus 14:52, 13. siječanj 2007. (CET)

Slike[uredi]

Dobra je Najslabija karika, samo će još trebati napraviti wikipoveznice. Problem su međutim slike. Kod postavljanja slika nije označena licenca i nema podataka o autorskim pravima. Takve se slike vrlo brzo brišu.--Donatus 15:40, 13. siječanj 2007. (CET)

Kategoriju za sada stavi da bude »Televizija«. Kategorija »Kvizovi« još ne postoji, a nova se kategorija ne stvara dok nema bar pet članaka koji bi se u nju mogli smjestiti (i kategoriju obično postavljamo između članka i interwiki poveznica, tako da stranci lakše nađu interwiki koje su uvijek na dnu).--Donatus 15:45, 13. siječanj 2007. (CET)

Biografije, slike i autor[uredi]

Bok! Dobra je Danielina biografija. Obično još u biografijama imamo odmah iza imena osobe, na samom početku, u zagradi napisano mjesto i datum rođenja (i smrti kao je već umrla). Inače je ok. Sa slikama ti je tako. Wikipedija je zamišljena kao slobodna enciklopedija, ali ne samo u smislu da svatko smije u njoj pisati i dodavati sadržaje, nego i da je svatko smije koristiti. To znači da apsolutno sav sadržaj mora biti slobodan od autorskih prava. Konkretno za slike to znači da ih se smije koristiti u bilo kojem drugom projektu, pa i tiskati i u komercijalne svrhe. Tako da se slike ne smije jednostavno skinuti negdje s interneta i staviti na Wikipediju, nego treba vidjeti i jesu li zaštićene. Što se tiče autora, da, vidi se u starim izmjenama tko je autor i to je dovoljno. Još jedna stvar kod slobode Wikipedije jest i ta da svatko smije uređivati sve članke, pa onda zapravo i nema samo jednog autora. Npr. za sada si samo ti autor članka Daniela Trbović, no sutra će netko drugi možda dodati još koji pasus, neke nove podatke itd. Ipak, dok svi smiju uređivati sve (pa tako i ti u svim člancima možeš mijenjati sve što misliš da treba, od pravopisa i poveznica do ispravljanja krivih podataka i dodavanja novih), ima suradnika koji kontroliraju nedavne promjene na Wikipediji i paze da ne bi došlo do kakvog vandalizma (bezrazložno brisanje, unošenje besmislenih sadržaja itd.). U takvom slučaju sve se vraća na zadnju normalnu inačicu članka. Ukoliko želiš posebno pratiti članke na kojima si ti značajnije doprinosio (ili neke druge koji te posebno zanimaju) možeš izabrati opciju »prati« na vrhu i onda provjeravati je li tko što promijenio u tim člancima tako da izabereš opciju »praćene stranice« (također na vrhu).--Donatus 08:56, 14. siječanj 2007. (CET)

Obavijest za kršenje općih uvjeta za nove slike[uredi]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.
Stop hand.png


Slika/e će biti obrisana najkasnije 20. siječnja 2007. ako se ne označi/e u skladu sa gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

-- Andrej Šalov 11:14, 14. siječanj 2007. (CET)

Stranica suradnika[uredi]

Želimo ti preporučiti da nešto napišeš na svojoj stranici suradnika. Možeš napisati što želiš (npr. nešto o sebi) i postaviti možda neki od ponuđenih suradničkih okvirića koji ti se sviđaju ili koji te najbolje opisuju. Lijep pozdrav. --Roberta F. 12:26, 14. siječanj 2007. (CET)

Daniela[uredi]

E takve stvarčice oko svakakvih promjena u člancima jedno su od obilježja Wikipedije. U načelu, nitko nema monopol nad nekim člankom i svatko ga može mijenjati. Ova dva suradnika koji su ga mijenjali kod tebe ozbiljni su suradnici koji su već dugo prisutni na Wikipediji i uglavnom nisu ulazili u sukobe, pa sam siguran da, pokušaš li s njima razgovarati na njihovim stranicama, neće biti teško doći do nekog zajednički prihvatljivog rješenja. (Čestitam na opomeni za sliku :-) --Donatus 19:42, 14. siječanj 2007. (CET)

Izrazi kao „Zahvaljujući svojem šarmu i ciničnim doskočicama“ i „kviz iznimno uspješno vodi“ ne mogu imati mjesta u enciklopedijskom članku, kao ni konstatacija da je to vrhunac njezine slave, jer je riječ o subjektivnim dojmovima. Za mene je vrhunac njezine slave bio Hit depo, a ne ovaj kviz. Bilješka o krivom pisanju njezina imena nepotrebna je jer se iz naslova članka vidi koje joj je pravo ime. Osim toga, uporno vraćanje na krivu kategoriju može iznervirati druge suradnike.--Donatus 16:48, 28. siječanj 2007. (CET)
Wikicitati „a to bi ti trebao biti i posao!”

Ti očito mnogo toga ne razumiješ o Wikipediji. Posao??? Kakav posao??? Tko mi plaća??? Ja moram postavljati slike u članke koje ti pišeš??? Bilo bi još začuđenih pitanja u odnosu na tvoju zadnju primjedbu na mojoj stranici. Dakle, meni ovo nije posao i nitko me za to ne plaća. Što se tiče politike Wikipedije, ona se vodi načelima koja su opisana u tekstovima na koje povezuje gornja dobrodošlica. U biografijama se izbjegava bilo kakva vrsta pristranosti. Zato i nisam napisao u članku da je Hit depo bio vrhunac njezine slave, jer je to samo moje mišljenje, kao što je i ovo o kvizu tvoje mišljenje i ne možeš ga staviti u članak. Slike ti ne mogu postaviti jer nemam sliku Daniele koja bi bila slobodna od autorskih prava. Konačno, Danielino porijeklo, niti znam koje je, niti me zanima. Ljude nikad nisam dijelio po porijeklu. Svašta. Prije nego počneš optuživati, možda bi bilo dobro da se malo informiraš.--Donatus 17:10, 28. siječanj 2007. (CET)

U vezi slike pogledaj malo gore predložak koji sam postavio, nije postavljen bez veze. Nisi napravio potrebno i sliku sam izbrisao. -- Andrej Šalov 17:13, 28. siječanj 2007. (CET)

Luka Ritz[uredi]

Za sliku moraš paziti na autorska prava ... prouči opće uvjete za postavljenje slika -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 15. dana mjeseca prosinca, godine Gospodnje dvijetisućeosme u 15:16 sati. (CET)

Zašto sam uklonia nike podatke[uredi]

[1] Niste loše mislili, ali promislite malo enciklopedijski.
Ondje se radi o životopisima živih osoba, pa nije baš sve isto kakvi se podatci iznose.
Zamislite ovako: pogledajte Hrvatski leksikon, pa vidite je li za koju živu osobu piše "oženjen je" ili "nije oženjen" odnosno "udana je" ili "nije udana".
No ako je supružnik odnosno supružnica neka poznatija osoba, onda se navodi kratko i podatke o supružniku ili supružnici.
Računajte i na to da se bračno stanje može promijeniti, a da to nitko ne ažurira. I onda izgleda grubo kad je u zbilji jedno, a u članku piše drugo.
Za to šta piše u drugim člancima ti ne mogu govorit, jer nisan jedini koji ophodi članke. Kubura (razgovor) 03:08, 16. kolovoza 2011. (CEST)

Mirko Fodor[uredi]

Bok Decec! Pogledaj ove moje izmjene pa uoči razlike: naime, ne treba pretjerivati s uvijek istim wikipoveznicama (npr. HRT), a svakako članak koji počneš treba kategorizirati. U biografske članke nemoj zaboravljati dodati na dnu i {{GLAVNIRASPORED:Prezime, Ime}} (vidi moju izmjenu u članku o Mirku Fodoru). Lijepo te molim, pogledaj i kako u članak dodajemo literaturu i kako navodimo izvore (to svakako treba dodati i u članak o Mirku Fodoru). Ako imaš kakvih pitanja ili trebaš pomoć u vezi uređivanja, slobodno pitaj: klik na drugi dio mojega suradničkoga imena vodi direktno na moju stranicu za razgovor. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 21:10, 4. srpnja 2015. (CEST)

I opet – bok! Ne znam jesi li vidio moje nove dopune u članku, ali dodao sam neke izvore koji potvrđuju određene navode u članku i nakon toga uklonio predložak o izvorima (ako "otvoriš" članak i pogledaš u kod teksta, možeš vidjeti kako sam to učinio). Da ne bi bilo zabune: predlošci, poput toga za izvore, nisu tu da bi bilo koga preplašili ili omalovažili nečiji trud i rad, nego zato da se čitatelje i ostale suradnike upozori na određene manjkavosti koje treba doraditi. Takvih će uputa sigurno i dalje biti, jer nitko od nas nije "na prvu" napisao "savršeni" članak... A ovdje možeš pročitati kako se potpisujemo na stranicama za razgovore, pod svojim komentarima i prigodom kakva glasovanja. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 23:15, 4. srpnja 2015. (CEST)

Pozdrav povratniku[uredi]

Veselo, Dečec moj! Kako je? Kubura (razgovor) 06:07, 30. ožujka 2016. (CEST)

Savjeti[uredi]

Neke su se stvari promijenile ovih godina, pa ti evo malo savjeta i uputa: pročitaj Wikipedija:Navođenje izvora i Wikipedija:Međuwikipoveznice. Kubura (razgovor) 06:10, 30. ožujka 2016. (CEST)