Razgovor sa suradnikom:Fhms/Arhiv 1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor .

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 23:21, 21. rujan 2008. (CEST)

Znamenitosti[uredi kôd]

Fhms, drago mi je što želiš dopuniti članke o gradovima i naseljima zanimljivim podacima. Ako trebaš neku pomoć oko stila pisanja, uređivanja, slobodno pitaj, rado ćemo ti pomoći. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:45, 21. rujan 2008. (CEST)

Poveznice[uredi kôd]

Fhms, molim te pripazi kod pisanja članaka i nemoj brisati postojeće poveznice u člancima, jer su za Wikipediju wikipoveznice iznimno važne. U članku o gradu Rijeci uklonio si predložak {{glavni}} koji je vodio na članak Znamenite riječke građevine, a poveznicu na Trsatski kaštel ogolio. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 13:21, 23. rujan 2008. (CEST)


Hvala Roberta na pomoci. Radi se o tome da mi se stranica Znamenite riječke gradjevine iz nekog razloga nije otvarala, pa sam pomislio da sam radi o nekom linku koji je promijenjen ili uklonjen. Inace, rado bih povezao odlomak "Arhitektura i znamenitosti s pojedinim gradjevinama iz "Znamenite rijecke gradjevine". Slazes li se s time? Inace, pripremio sam ovaj isti "Arhitektura i znamenitosti" na engleskom jeziku, ali kad pokusam to urediti, ne mogu se logirati. Hvala na odgovoru. Pozdrav, fhms.

Fhms, da naravno, dodaj poveznice, neke sam i ja dodala. Ako sam dobro razumjela htio biš uređivati pod istim imenom i na Wikipediji na engleskome jeziku, a za to trebaš ujediniti suradnički račun. Otvoriš "moje postavke" i pogledaj pod "Status središnjeg suradničkog računa" i pokreni ujedinjavanje, ako nema prijavljenih suradnika s istim imenom na ostalim Wikipedijama račun bi se trebao ujediniti i s istim imenom mogao biš automatski uređivati na ostalim projektima. Za potpisivanje na Wikipediji rabimo 4 ~ (tilde) ili kliknemo iznad okvira za uređivanje na sličicu "Vaš potpis s datumom" , a da bih primjetila poruku upućenu meni, trebalo bi mi napisati poruku na moju stranicu za razgovor, kao što si to već učinio, inače ovako napisane odgovore mogu vidjeti uglavnom samo slučajno, no početnike više pratimo, pa nije problem. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 13:49, 24. rujan 2008. (CEST)

Postavljanje[uredi kôd]

Staviš sliku ovako, npr. [[Slika:Wikipedia logo.jpg|thumb|230px|Logo Wikipedije]], pa ti se neka slika učita.--Vatrena ptica (razgovor) 17:18, 26. rujan 2008. (CEST)

Slike[uredi kôd]

Fhms, kod same slike nedostaje ispunjeni predložak

{{Infoslika
|Opis=
|Izvor=
|Datum=
|Autor=
|Objašnjenje=
}}

a kako se slike dodaju u članke, pročitaj Wikipedija:Tečaj (Slike). Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 21:22, 26. rujan 2008. (CEST)

Slika[uredi kôd]

Nažalost, slika će ti biti obrisana jer se ista takva nalazi na Zajedničkom poslužitelju (Commonsu).--Vatrena ptica (razgovor) 18:27, 8. listopad 2008. (CEST)

Moraš (po)staviti sliku na Zajednički poslužitelj, a onda otiđi na hr.wiki i u članak ubaci ime slike, ne trebaš ponov(n)o (po)stavljati.--Vatrena ptica (razgovor) 18:37, 8. listopad 2008. (CEST)

Na stranicu slike (koju si postavio na hr.wiki), staviš predložak {{bris}}, pa se strpi, administratori će je obrisati. Lijep pozdrav!--Vatrena ptica (razgovor) 18:44, 8. listopad 2008. (CEST)

Pozdrav. Drago mi je stavljaš slike na Zajednički poslužitelj. Kategorizirao sam tamo slike koje si postavio, da se lakše pronađu. Ako će ti trebati još slika Varaždina ili kojeg drugog grada, slobodno potražiš po kategoriji Category:Varaždin ili Category:Cities in Croatia. Neki su gradovi slabo zastupljeni fotografijama, a neki su snimani čak iz zraka :) LP --Suradnik13 (razgovor) 09:15, 10. listopad 2008. (CEST)

Kategorije[uredi kôd]

Ne zaboravi staviti kategorije u članak. Glede činjenice da pišeš o građevinama u Varaždinu, možeš ih kategorizirati u Kategorija:Varaždin i Kategorija:Građevine u Hrvatskoj (pronađi u potkategorijama odgovarajuću za članak kojeg si napisao: crkve, palače...). Kubura (razgovor) 04:34, 21. prosinac 2008. (CET)

Suradnik13 je već podosta ti objasnia. "Popis"-članci su vrlo korisni i potribni. Kategorija sama po sebi nije: ona sadrži samo, recimo, zgrade o kojima je se napisalo članak. S druge strane, članak ("popis...") može sadržavati i zgrade o kojima se nije napisalo članak. U tem smislu kategorija ne može zaminit članak. Ali se zato taj "popis"-članak može kategorizirat. Kubura (razgovor) 20:57, 21. prosinac 2008. (CET)

Kapela Sv. Fabijana i Sebastijana[uredi kôd]

Pozdrav. Vidim da si se uhvatio Varaždina :)Htio sam te pitati gdje se nalazi kapela Sv. Fabijana i Sebastijana. Naime, ovih dana idem gore, pa ću je pokušat slikati, jer vidim da nema slike za članak. Jel to možda ona na cesti za Ptuj? --Suradnik13 (razgovor) 11:57, 21. prosinac 2008. (CET)

Obično otvaramo kategorije kad se skupi dovoljno članaka (otrpilike 5 je neka praksa), jer previše kategorija opet nije dobro, jer se onda nemožeš snaći u šumi kategorija. Kategoriziramo od vrha prema niže, odnosno kad se napuni "viša" kategorija, onda otvaramo i prebacujemo u niže.
U konkretnom slučaju, za početak je najbolje stavljati u kategoriju Varaždin. Međutim, pošto si krenuo pisati o Građevinama, možda za početak da otvorimo Kategorija:Građevine u Varaždinu? Pa onda se ona dalje, prema potrebi može dijeliti na crkve, palače, itd.?
Vjerojatno si vidio da sam malo dodavao u neke članke. Slikao sam one table koje su na svakoj zgradi, pa sam malo dodavao --Suradnik13 (razgovor) 12:27, 21. prosinac 2008. (CET)

tu su :)

Jedan marljivi admin ih je prebacio u Dodatak. Naime, ove popise, koji su samo popisi bez popratnog teksta, prebacujemo u imenski prostor Dodatka.

Kapela sv. Vida je ona oko koje je kružni tok pokraj Starog grada? Mislim da imam fotku. E da, nema članak o Starom gradu, pa ak imaš neš materijala, bilo bi super člančić o tome. --Suradnik13 (razgovor) 13:28, 21. prosinac 2008. (CET)

Ajm da, svaki put idem preko Vidovskog trga :) Sad znam :) Onda malo dalje je Kapucinska, nasuprot VAMAe, a onda u produžetku je kapela sv. Florijana.

Ako ćeš imati vremena, navrati na Wikipedija:IRC--Suradnik13 (razgovor) 13:40, 21. prosinac 2008. (CET)

Nazivi[uredi kôd]

Fhms, preporučila bih ti da zapravo ostane naziv Crkva sv. Vida u Varaždinu, jer kako je nešto organizirano na Wikipediji na njemačkome jeziku ne znači da je tako bolje i za nas. Pogledala sam kategoriju:Katoličke crkve u Hrvatskoj i npr. zagradu u nazivu ostavili bi samo za slučaj poput Kapela sv. Roka, Dol (Hvar), s obzirom da mjesto Dol nije jedino, a velika je vjerojatnost da u tim mjestima postoje i crkve ili kapele istoga imena. Jednoga ćemo dana ujednačiti nazive i zagradu bi zapravo trebalo izbjeći gdje je to moguće. Inače se članci premještaju pomoću kartice "Premjesti". Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:10, 10. siječanj 2009. (CET)

Poveznice[uredi kôd]

Lijepo te molim da budeš malo pažljiviji kod uređivanja članaka, jer poslije tvog uređivanja članka Dvorci i utvrde Hrvatske ispalo je da nemamo članke ni o dvorcu Trakošćan ni o dvorcu Brezovica. S druge te strane pak mogu pohvaliti da dobro sređuješ Varaždinsku županiju. SpeedyGonsales 11:29, 11. siječanj 2009. (CET)

Poruke[uredi kôd]

Klikneš ovdje, odnosno kad si na svoj stranici za razgovor klikneš na karticu (tab) stare izmjene, pa vidiš kad su bile promjene (osim ovoga danas, bila je samo jedna moja u nedjelju).

Danas sam popravio poveznicu na Dvorac Lovrečina, a tebi pitanje: dolaziš li u subotu u Aquarius? (ili tjedan dana poslije u Cukarina :-) SpeedyGonsales 18:22, 12. siječanj 2009. (CET)

Kategorije i popisi[uredi kôd]

Fhms, kod kategorija se pretpostavljam išlo za pojednostavljenjem, jer arhitekata/graditelja u početku nije bilo previše, ali trebalo bi razmisliti o izdvajanju prema tvojem prijedlogu. Suradnica Divna Jaksic uglavnom sama započinje popise i skrenut ću joj pozornost na upit prvom prilikom. Lijep pozdrav :-))--Roberta F. 16:21, 7. veljača 2009. (CET)

Gradec, Kaptol, Donji grad[uredi kôd]

Fhms, htjela bih ti predložiti da zapravo napraviš zasebne članke o znamenitostima grada Zagreba, jer ima dovoljan broj slika kojima se članak/članci mogu ilustrirati, a cijeli taj tekst je prevelik za uklapanje u članak o Zagrebu. Da ne bi netko drugi izdvajao te tekstove (radi očuvanja doprinosa) započni odmah nove članke, a kod Zagreba će se dodati predložak {{Glavni}} kod kratkog opisa tih dijelova Zagreba. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 14:53, 15. veljača 2009. (CET)

Fhms, slažem se da bi članak trebao biti reprezentativan, ali gledam i onu praktičnu stranu, a to je količina fotografija o Zagrebu i njegovim kulturnim znamenitostima koje bi trebalo uvrstiti u članke. Prevelike galerije nisu rješenje, već zapravo više ilustriranih članaka. No, ti kreni, slobodno nadopuni, bitno je da se stvara, a kasnije lako vidimo što bi bilo najbolje. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:47, 15. veljača 2009. (CET)
Zaboravih napisati, zapravo bi i Gradec (Zagreb) trebalo nadopuniti s još teksta :-)) --Roberta F. 15:59, 15. veljača 2009. (CET)

Moderna galerija[uredi kôd]

Fhms, članak Moderna galerija premjestila sam na Moderna galerija u Zagrebu iz jednostavnog razloga što modernih galerija ima po cijeloj Hrvatskoj, tako da je sadašnji naziv precizniji. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:33, 26. veljača 2009. (CET)

Fhms, vratila sam na Moderna galerija, a s Divnom sam razgovarala o onome što si joj pisao i rekla mi je da ona nakon tvoga pisanja smješta osobe prema tvojem prijedlogu. Slažem se da neki od graditelja koji su u Kategorija:Hrvatski_arhitekti su zapravo graditelji koji su neko vrijeme radili u Hrvatskoj i zaista bi bilo bolje promijeniti naziv. Preporučila bih ti da napišeš na stranici za razgovor te kategorije svoj prijedlog, tako da stoji uz tu kategoriju, potpuno promijeniti ime kategorije ili ju podijeliti na "hrvatske arhitekte" i "arhitekte u Hrvatskoj" ili si mislio da bi bilo bolje ostaviti samo jednu kategoriju naziva "arhitekti u Hrvatskoj" u kojoj bi bili i graditelji i današnji arhitekti? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 16:17, 26. veljača 2009. (CET)

Riječke građevine[uredi kôd]

Fhms, što se mene tiče izvsna ideja :-). Ionako imam više fotografija nego što ih u ovome trenutku mogu dodati u ovako skupne članke, a nije mi nikakav problem s dolaskom lijepih dana ponovno obići i fotografirati što nedostaje (samo reci, ako nešto treba iz Rijeke ili Zagreba). Slobodno dopuni članak o Rijeci, a ja ću onda otvoriti članke o svakoj znamenitosti posebno, na koje će voditi poveznice iz članka o Rijeci (bitno je svaku povezati, kako ne bi ostale "siroče"). Ti tekstovi su preuzeti sa stranica Grada Rijeke u skladu s njihovim uvjetima, tako da bi uz svaki od njih posebno također dodali njihove stranice kao vrelo (iako mi se čini da je za većinu tih tekstova poslužila knjiga "Kako čitati grad" Radmile Matejčić koju i ja imam). Ako biš imao dodatnih tekstova o tim građevinama bilo bi još bolje, jer koliko god sam željela nadopuniti sve o Rijeci, napredujem presporo. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 16:39, 26. veljača 2009. (CET)

Punjenje više kategorija[uredi kôd]

Svrha podkategorija je rasterećenje glavne kategorije kako u njima ne bi bio veliki broj članaka. Zato nisam siguran da je potrebno istom članku staviti kategoriju Arhitektura u Hrvatskoj i Arhitektura u Varaždinu jer je ova druga podkategorija prve.--D tom 11:13, 5. ožujak 2009. (CET)

ma nema frke, s tim kategorijama je uvijek posla, postanu prenatrpane pa ih je poslije teško otpetljati. Nisu ni meni uvijek previše jasne :-)))))--D tom 11:18, 5. ožujak 2009. (CET)
Fhms, da vidim, treba vidjeti koji će se članak gdje smjestiti. Što misliš da otvorimo podkategoriju Arhitektura u Rijeci, kako bi rasteretili glavnu kategoriju, a vjerujem da će sada biti dovoljno članaka za nju? Sada tek vidim da nisam fotografirala palaču Adamić, no, hoću uskoro kada se vrijeme proljepša. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 11:22, 5. ožujak 2009. (CET)
Da, to je ovo što sam rekao o gužvama. U puuuno tematskih kategorija je tako. Ako si siguran, prebaci sve u jednu ("Arhitektura u Hrvatskoj" ili "Građevine u Hrvatskoj") a na drugu stavi preusmjerenje, jer ako neko drugi to ide raditi može samo zeznuti stvar. Ne moraš žuriti jer se uvijek pojavi još neka dodatna podkategorija (iz iskustva, vjeruj :-)))--D tom 11:32, 5. ožujak 2009. (CET)
Fhms, evo napisala sam početak razmišljanja o "prepravljanju kategorije" na Razgovor o kategoriji:Arhitektura u Hrvatskoj, kako ne bi tražili po suradničkim stranicama prijedloge, već da svatko tko zaviri u tu kategoriju može pogledati što se i kako dogovaralo. Slobodno napiši što misliš da bi bilo bolje, pa za koji dan, nakon što nam "sjedne" i smislimo najbolje trenutačno rješenje, možemo preinačiti. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 12:03, 5. ožujak 2009. (CET)

Upornost![uredi kôd]

Molim te da mi objasniš kako je i kada "Arhitektura u Varaždinu", ili npr. "Crkva sv. Vida" postala "Hrvatski arhitekt"? S ovakvim dodavanjem kategorija praviš čvorove, pa se isti članak nalazi u kategoriji u kojoj se nalazi i kategorija koja se nalazi u toj kategoriji u kojoj je taj isti članak i tako ukrug! ... Polako, bez žurbe, nema smisla da pretrpavamo kategorije pa se više nitko živ tu neće moći snaći i kategorije će samo smetati! -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 5. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 12:46 sati. (CET)

Ne razloga da mi se obracas tim tonom, svakom se omaknu pogreske. A gresaka ima i previse! Jesi li, naime, kad cuo za građevinu u Puli koja se zove Pobuna Hrvata u mjestu Villefranche de Rouergue. Ako nisi, pogledaj u tu kategoriju. Osim sto bi u naslovu clanaka trebalo stajati da je to skulptura, ona bi se tako mogla svrstat u neku kategoriju Javna skulptura, a nikako u građevine. I ako ti je vec stalo, mogao bi se ukljuciti u raspravu oko imena clanaka za građevine sto je puno hitniji problem. --Fhms (razgovor) 13:12, 5. ožujak 2009. (CET)
Ne kužim o kakvom "tonu" govoriš? Ali se ispričavam! Lijepo sam ti postavio pitanje, da vidim da li ja nešto krivo kopčam, i jesam li ja možda u krivu, pa da me ispraviš ... a poanta pitanja je bila da su ti dva suradnika uklonila tvoju "grešku", i ti ih uporno (zato je naslov "Upornost!", ako ti je to zasmetalo) vraćaš. Dakle ako napraviš neku grešku, (a onaj ko ti to zamjeri je glup), pa ti netko grešku ispravi, a ti je opet ponoviš, pa je netko drugi opet ispravi, a ti je ponoviš i treći put ... onda to ne spada pod: "...svakom se omaknu pogreske...". Dakle pitanje ti je bilo postavljeno, da vidimo čija je greška!
Što se tiče te "Pobune...", ako misliš da je nešto pogrešno, pa ti lijepo ispravi!
Što se tiče kategorija "Građevine..." ili "Arhitektura...", to je malo kompleksnije pitanje, a kako tu nisam doma, ne mislim da sam dovoljno relevantan, ali kad me pitaš mislim da su građevine podkategorija arhiteture, te da bi sa svih građevina trebalo skinut kategoriju "arhitektura", te da bi oni kroz kategoriju "građevina" trebale bit u "arhitekturi" ... ali još jednom kažem, nisam stručan, pa neznam da li se kosi sa nekim poimanjima arhitektonskih i građevinskih znanosti ... -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 5. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 13:29 sati. (CET)
Molim te da se privremeno zaustaviš sa kategoriziranjem, dok generalno ne dogovorimo načela, da ne radimo poslije dupli posao. U Kafiću su prijedlozi, pa te molim da svratiš tamo... -- Jure Grm, 5. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 15:02 sati. (CET)

Arhitektura / građevine[uredi kôd]

Fhms, ako se ne ljutiš, rezimirao sam tvoje mišljenje u glasove ... ako sam nešto krivo razumio, molim te ispravi ... jedino se nisi izjasnio o točci 4. -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 5. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 18:05 sati. (CET)

Kaptol mi baš i nije ispao nešto, jer sam prolazio gore u subotu kada je koncentracija kamiona koji odvoze robu s placa velika, pa nemožeš poštenu sliku napraviti. Al' sjetio sam se da imam nekih crkava iz Varaždina, pa sam stavio. Inače fantastični su ti članci. Pozdrav--Ex13 (razgovor) 21:47, 5. ožujak 2009. (CET)

Na stranici za razgovor[uredi kôd]

Fhms, pogledat ću, za sada sam prebacila većinu iz Kafića na stranicu za razgovor, kako bi imali sve na jednom mjestu, te olakšali nama i novim suradnicima pri odabiru naziva i kategorije. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 17:44, 6. ožujak 2009. (CET)

Wikipedija:IRC, aj probaj navratiti, da popričamo "u živo" --Ex13 (razgovor) 10:59, 7. ožujak 2009. (CET)

Fhms, hm, kako će se dalje kategorizirati, što promijeniti, još nije odlučeno, na Wikipediji na hrvatskome jeziku davno je odlučeno što štedljivije dodavati kategorije i nikako ne želimo imati sistem poput Wikipedije na engleskome jeziku, gdje postoje kategorije u stilu "Glumci plave kose smeđih očiju". Zato bih te zamolila da usporimo s mijenjanjem kategorija, a pogotovo "podvostručivanjem". Kao što ti je napisao Ex13, pokušaj doći na IRC, uživo ćemo se bolje dogovoriti. Hm, koliko vidim nisi u postavkama dodao e-mail adresu, možeš li ju dodati? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 11:04, 7. ožujak 2009. (CET)

"Kategorija:Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj"[uredi kôd]

Prebacio sam sve iz Hrvatski arhitekti u novu kategoriju. Sad je pitanje - sad bi bilo ok napraviti po istom obrascu za sve države?--Ex13 (razgovor) 18:40, 7. ožujak 2009. (CET)

Crkve[uredi kôd]

Ne, crkve idu u kategoriju "Građevine u tom i tom gradu" ili "Građevine u Hrvatskoj" (ako nema toga grada u potkategorijama) + kategorija "Katoličke crkve u Hrvatskoj", jer se radi o dvije različite teme. -- Jure Grm, 8. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 18:48 sati. (CET)

Samo ti trpaj! -- Zdravi bili! --Ima ih još dosta u Kategorija:Građevine u Hrvatskoj po gradovima -- Jure Grm, 8. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 19:00 sati. (CET)
Kategorija:Građevine u Hrvatskoj ima potkategoriju Kategorija:Građevine u Hrvatskoj po gradovima i tu je hrpa crkava! Sve crkve iz Kategorija:Katoličke crkve u Hrvatskoj, koje već nisu, slobodno razvrstaj i u Kategorija:Građevine u Hrvatskoj po gradovima ... evo i ja ću pomoći. -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 8. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 19:13 sati. (CET)
Hehehe, obojici: Kategorija:Građevine u Hrvatskoj ima podkategoriju (desno gore pod slovom V) Kategorija:Vjerski objekti u Hrvatskoj, dakle, uz crkve je dovoljno dodati pod kategoriju grad (u kojem se nalaze) ili županiju i kategoriju npr. katoličke crkve u Hrvatskoj. Još jedna sitnica, dajte lijepo dođite na IRC obojica, da ne zatrpavamo ove stranice. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 19:33, 8. ožujak 2009. (CET)

Eto da ne ispadne da niš' ne pišem Mali Tabor :)--Ex13 (razgovor) 23:01, 9. ožujak 2009. (CET)

Evo budem sad. Samo da prebacim jednu drugu kategoriju. --Ex13 (razgovor) 19:20, 13. ožujak 2009. (CET)
Riješio. Dodao sam i kategorije gradova koje postoje.--Ex13 (razgovor) 19:58, 13. ožujak 2009. (CET)

Hehe, ima posla i za više od 8 sati svih 365. dana u godini :). --Ex13 (razgovor) 20:32, 19. ožujak 2009. (CET)

Nebriga[uredi kôd]

Fhms, uslikala sam danas , neposredno pred nevrijeme, pa su slike prilično loše, no u kakvom je stanju Palača Adamić, toliko me razočaralo, još sada razmišljam o nebrizi gradova za spomenike i "toleriranju" stanara nekoć raskošnih zgrada da buše, kidaju, ruše, nagrđuju, i što sve ne. Ružne reklame, cijevi, žice, klime, antene... doduše meni ni veš koji visi po raznoraznim konopima zabodenim u dijelove staroga kamena nisu nikakva "draž" primorja, već obične grde gaće, ruglo. Danas mi je Rijeka nakon pogleda na sirotu palaču Adamić, zapakirani ostatak ostataka uz crnilo od nevremena, kišu, izgledala prilično otužno. Nastavit ću s podjelom članaka, čim ulovim malo vremena. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:43, 20. ožujak 2009. (CET)

Fhms, hvala tebi, tvoji su doprinosi pak potakli mene, a vjerujem i Ex-a na još koji "lov" fotićem. Inače i ja volim Rijeku jako, kamen i more, odrastala sam u strogom središtu, išla u školu Dolac, uvjerena da pohađam u najljepšu školu na svijetu. Hm, i dalje ti ne vidim e-mail adresu. Možeš li ti meni poslati mail, pa da razmijenimo adrese? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 12:31, 20. ožujak 2009. (CET)

Stambene zgrade[uredi kôd]

Ne bih se složio da nam ne treba "Kategorija:Stambene zgrade" jer podrazumijeva slavne stambene građevine, a ne samo one koje pripadaju pojedinoj zemlji poput Casa Battlo. Mislio sam uraditi još članaka kao što su Casa Mila, Unite D'Habitation i dr.

Bog kolega, vidi sam da te zanima Robertin mail, a to je jedna od stvari koje se ne ostavljaju javno na stranicama wikipedije, sve sa svrhom izbjegavanja spama. Za tu svrhu, najjednostavnije je da ti registriraš svoj mail, a dalje je lako. Naime, nitko ne vidi tvoj mail, ali svi prijavljeni suradnici s registriranim mailom ti ga mogu poslati. to se radi tako da dođeš na stranicu suradnika kojem želiš poslati mail, a tada se u lijevom donjem okviru pojavi quicklink sa porukom pošalji mu mail. I dalje, adresu nećeš vidjeti, ali mail će doći na željenu adresu. Primaoc, naravno vidi adresu pošiljatelja. Ukoliko imaš pitanja, javi se, a možeš i mail probati na mojoj strani. Pozdrav --Lasta 15:39, 20. ožujak 2009. (CET)

S lijeve strane svakoga suradnika koji prijavi elektroničku poštu (dodaš ju u svojim postavkama - pokušaj), vidi se "Pošalji mu e-mail", gdje ti se otvori u mome slučaju ova stranica, ili dođi na IRC, pa ćemo razmijeniti adrese "uživo". Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 12:57, 21. ožujak 2009. (CET)

Dvorci, utvrde i palače u Hrvatskoj[uredi kôd]

Što se mene tiče može i tako, vidim da se ovih dana intezivirao rad u području graditeljstva :), što po pitanju novih članaka, što po pitanju sređivanja starih. Ako trebaš pomoć bota, javi. --Ex13 (razgovor) 14:18, 21. ožujak 2009. (CET)

Izdvojio sam botom članke koji imaju u sebi naziv "Palača", pa pogledaj. Ostalo je vrlo teško raditi botom, ako nemaš neki popis. Ako još neš' treba, tu sam. --Ex13 (razgovor) 13:28, 22. ožujak 2009. (CET)
Mogao bi utvrde i tvrđave izdvojiti, pa ti dati da pogledaš, pa onda prebaciti sve iz kategorije "Hrvatski dvorci i utvrde" u "Dvorci u Hrvatskoj". Može tako?--Ex13 (razgovor) 14:33, 22. ožujak 2009. (CET)
Ajde sad pogledaj Kategorija:Utvrde u Hrvatskoj i Kategorija:Hrvatski dvorci i utvrde. Kad pogledaš, onda ću ovu drugu preimenovati u Dvorci u Hrvatskoj. Neki članci bi trebali biti i u jednoj i u drugoj, ako se ne varam. Neznam što sa Stari grad Ozalj--Ex13 (razgovor) 14:50, 22. ožujak 2009. (CET)
Ok onda :) Ja ću sad riješiti kategoriju Hrvatski dvorci i utvrde, a daj ti onda molim te riješi ovo što si mi napisao :) --Ex13 (razgovor) 15:04, 22. ožujak 2009. (CET)
Evo :) --Ex13 (razgovor) 15:22, 22. ožujak 2009. (CET)
Al' još jedno pitanje. Na en:wiki je castle pod fortification. Tako sam ja stavio kategoriju "Dvorci" pod "Utvrde". Međutim, isto nisam napravio za hrvatske kategorije. Hm što misliš o tome?--Ex13 (razgovor) 16:00, 22. ožujak 2009. (CET)
Ma ovo gore sam namjerno pitao, jer sam očekivao i deočekao ovaj komentar :) Pa ako imaš volje mladom kolegi razjasniti terminologiju :) --Ex13 (razgovor) 17:18, 22. ožujak 2009. (CET)

Kategorija:Hrvatski perivoji[uredi kôd]

U ovoj kategoriji je poveznica na Maksimir kao gradsku četvrt, a ne kao park. U članku Maksimir sam maknuo ovu kategoriju. Nisam ju postavio u članak Park Maksimir jer je u njemu poveznica na Kategoriju:Parkovi u Hrvatskoj. Lijep pozdrav! --Herr Mlinka (razgovor) 22:40, 4. travnja 2009. (CET)[odgovori]

Dvorci[uredi kôd]

Danas sam prošao pored većine koje si sad stavio :) ali sam projurio tako da nisam ništa slikao. Naročito mi je žao što nisam slikao Bisag i Zajezdu, ali bit će. Nedostaje još i Zelinagrad. To je usput :) --Ex13 (razgovor) 23:44, 12. travanj 2009. (CEST)

Riječki neboder[uredi kôd]

Fhms, imaš li štogod više teksta za Riječki neboder, jer ne bi ga imalo smisla izdvajati u poseban članak, ako bi bila samo ona jedna rečenica. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 21:39, 22. travanj 2009. (CEST)

HotCat[uredi kôd]

Fhms, naravno, ako si HotCat uključio u postavkama, pokušaj. Kada HotCatom uklanjaš jednu kategoriju i dodaješ drugu onda klikneš na +/-. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:10, 2. svibanj 2009. (CEST)

Plemstvo[uredi kôd]

[1]? A zar ne bi tribalo ostavit Rattkay? Kubura (razgovor) 01:48, 4. svibanj 2009. (CEST)

Hvala ti na odgovoru. Kubura (razgovor) 02:25, 7. svibanj 2009. (CEST)

Ono je cijela priča, to je prije za Wikizvor nego za Wikicitat. SpeedyGonsales 23:19, 31. svibanj 2009. (CEST)

Za kafić, ;)--Uskboy 20:25, 5. lipanj 2009. (CEST)

Izdvajanje[uredi kôd]

Predložak je {{Izdvoji}}, a ako želiš predložiti i ime članka onda staviš {{Izdvoji|novo ime}}.

Što se tiče Kamengrada, nisam htio ništa premještati, da ne premjestim na krivi naslov, ali ako sam dobro shvatio, premjesti postojeći Kamengrad na novi naslov, a na "novom" članku Kamengrad napišeš sljedeće:

{{dsm}}
* [[Kamegrad (tvrđava)]], tvrđava pokraj Đurđevca
* [[Kamengrad (obitelj Kremenko)]]
{{razdvojba}}

Valjda si me skužio :) --Ex13 (razgovor) 13:23, 6. lipanj 2009. (CEST)

He he ja sam mislio da ćeš kopirati iz gornjeg okvira, a ti si kopirao i <pre> tagove :) --Ex13 (razgovor) 14:02, 6. lipanj 2009. (CEST)
Slabo me ima u tom kraju :) --Ex13 (razgovor) 14:55, 6. lipanj 2009. (CEST)

Hvala lijepa na obavijesti, lijepo je znati da se članci vežu i prožimaju. Nadogradit ću ih. Prof saxx (razgovor) 20:18, 8. lipanj 2009. (CEST)

Zagreb[uredi kôd]

Evo, dodao sam i London na popis gradova prijatelja. Lijep pozdrav! --Herr Mlinka (razgovor) 23:39, 23. lipnja 2009. (CET)[odgovori]

Imena građevina[uredi kôd]

He he vidim da s vremenom što si duže na wiki mijenjaš mišljenje :) To je dobro :) Čitao sam ponovno Razgovor_o_kategoriji:Arhitektura_u_Hrvatskoj#Imena_građevina, i još uvijek stojim kod toga da ime članka treba biti što kraće sa što manje (pretjerane) deskriptivnosti i pretjeranih padeža.

Međutim ljudi su glasovali dolje za nazive crkava, što se može primjeniti i na ostale građevine. Načelno ću uvijek preferirati zagradu, ali treba i druge pitat za mišljenje :) Izbjegavam nazivati članke "u mjestu", "u nečemu" jer se ponekad postavlja pitanje dekliniranja, koje nekima može biti problematično, npr. Dan državnosti u Palauu (bubnuo sam primjer). Ista stvar i sa građevinama, naročito ako su izvan Hrvatske. --Ex13 (razgovor) 15:12, 25. lipanj 2009. (CEST)

Došao sam do devete, i onda više nisam znao jesam li sve :) Otvorio sam commons:Category:Rector's palace, pa ako vidiš još koju samo ubaci.--Ex13 (razgovor) 16:20, 25. lipanj 2009. (CEST)
Isto kao i na wiki, slobodno otvoriš i kategorije, a naziv je bolje staviti na engleskom. U svojim postavkama pod gadgets (Dodaci) možeš isto uključiti HotCat za brzo kategoriziranje. --Ex13 (razgovor) 16:40, 25. lipanj 2009. (CEST)

U skladu s onim što piše u smjernici Wikipedija:Stil (Općenita preporuka jest, ne valja pretjerivati ni u čemu), popis poznatih Osječana je debelo predug. Cijeli popis slobodno izdvoji/premjesti u imenski prostor Dodatak (npr. Dodatak:Popis poznatih osoba iz Osijeka), a u članku o Osijeku (ili bilo kojem gradu kako Hrvatske, tako i svijeta) ne bi trebalo biti navedeno više od 10-ak poznatih/značajnih građana, pogotovo nitko rođen u zadnjih 40-60 godina (bez stvarno dobrog razloga). Vrlo je korektno od tebe što si me pitao, opća smjernica je - kad je nešto zaista osjetljivo na Wikipediji onda je najčešće taj članak zaključan za uređivanje (zato jer postoji ili je postojao razlog za zaključavanje). SpeedyGonsales 02:15, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

opet nisam skonto što su neki ostali.--Uskboy 13:43, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]
Slažem se, papirnate enciklopedije u svojim člancima o gradovima nemaju takve popise. S druge strane, ovo je slobodna enciklopedija pa smo malo slobodniji od papirnatih enciklopedija. Moje osobno mišljenje - ja bi te popise potpuno izbacio iz članaka o gradovima i stavio u Dodatak (dakle slažem se s tobom). Pitat ću suradnike u Kafiću, pa ćemo učiniti onako kako zajednica odluči. SpeedyGonsales 14:05, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]
OK! Komentar (ili pitanje) na gornji tekst: neki gradovi npr. imaju 5- 6 "poznatih" osoba što ćemo tada?! Velik bi onda to bio posao.--Uskboy 14:24, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]
Kriv si :-). To je korak naprijed u odnosu na sadašnje stanje. SpeedyGonsales 14:57, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

Bisag[uredi kôd]

Bio u Bisagu danas. Mislim da sam slikao krivu stvar :) --Ex13 (razgovor) 22:03, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

Da, bit će da je to. Sad ću postaviti pa ti vidi :)--Ex13 (razgovor) 22:12, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

File:Bisag grad gospodarska zgrada.jpg - jel ovo. Najprije sam skrenuo u pravi Bisag :) Tamo sam našao samo crkvu. Onda sam odustao, pa sam skužio da ima skretanje baš za Bisag grad. Onda sam fotkao samo to, ljudi su me malo čudno gledali pa nisam izlazio iz auta :) --Ex13 (razgovor) 22:24, 27. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

Zahvala[uredi kôd]

 Zahvaljujem se na glasu za vraćanje statusa administratorice i birokratkinje. --Roberta F. 02:31, 28. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

Hvala ortak[uredi kôd]

Hvala na javljanju, inače sam i ja bio zbunjen brojnim razlika u naslovima (valjda zbog svakojakih urednika). Budem se držao svoga izvornog nazivlja (Koje Sam Promijenio Vidjevši Druge). Inače, hvala na suradnji i svaka pozitivna kritika je dobrodošla. Prof saxx (razgovor) 17:38, 29. lipnja 2009. (CEST)[odgovori]

Sveci[uredi kôd]

Nisam razumio dio o poduplavanju stranica? Nisam napisao novi članak, već sam samo napravio preusmjeravanje budući da sam primjetio kako dosta svetaca na Wikipediji ima kraći naslov kad se pišu poveznice. Po toj sam shemi napravio i za sv. Tripuna. Radio sam onako kako sam vidio kod drugih. --Opsala (razgovor) 22:40, 3. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Kako si pročito čitav članak na Novom listu? Unaprijed hvala!--Uskboy 19:47, 5. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]


Vapnika - vapnenica[uredi kôd]

Hvala na pomoći, evo rješeno što se tiče izvora. poz --Scout69 (razgovor) 00:09, 8. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Ok, navest ću detaljan izvor kako mi savjetuješ, sliku možeš izbrisat , pa ću je ja poslikat za koji dan (kad se proljepša vrijeme) POZ --Scout69 (razgovor) 11:12, 8. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Pozdrav kolega Fhms . Imam jedan problem u vezi ovog članka Vapnika . Ona slika vapnike koju sam objavio u članku je doista izgleda posljednja slika vapnike koja se može pronaći. Danas sam bio tamo na licu mjesta, želio sam je poslikat ali nažalost od vapnike danas više nema ni v jer je tuda gde je ona stajala prije dvije godine prošao magistralni plinovod Pula - Karlovac tako da je ista srušena... Ima tek jedna jedina u Grdunu , modernija verzija , betonska ali to nije to. Što treba učiniti da se ona slika slobodno stavi u članak ?

POZ --Scout69 (razgovor) 13:28, 9. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Vrata od Pila[uredi kôd]

Vrlo rado ali neznam kako. Vidio sam da članak postoji ali tek nakon što sam već napisao ovaj moj. :-) Braco (razgovor) 21:26, 25. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Arhtekti[uredi kôd]

Fhms, da, treba dodati još par "sitnica", samo evo upravo završih sa svim otvorenim tabovima koje prikupih tijekom večeri, ako ne stignem sada, pogledat ću danas malo kasnije. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 04:48, 9. kolovoza 2009. (CEST)[odgovori]

Fhms, možeš malo doći na IRC, nešto bi te trebali. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 18:48, 7. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

--Tinkic (razgovor) 20:47, 18. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Škrlec[uredi kôd]

Pa naveo sam obje varijante u članku. Činjenica je da je on Mađar, kao što je obitelj Rauch njemačkog podrijetla. Također Erdödy preteže u literaturi, za razliku od Erdedi. U knjigama koje sam koristio za pisanje piše Skerlecz, s time da Engelsfeld navodi Ivo kao ime. Sad sam išao provjeravati u staroj enciklopediji JLZa i tamo piše "Škrlec, također Skerlecz, Ivan, barun, hrv. političar i pravnik." Na kraju krajeva, kliknio sam na popis banova koje ima na wikipediji. Isto to ime sam našao na http://rulers.org/rulc4.html. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Opsala (razgovordoprinosi)

Opsala dobro kaže, imena se kroatiziraju, to je točno, ali kod ovoga bana u literaturi je ipak češće Skerlecz. --Flopy (razgovor) 21:12, 20. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Na jednom mjestu sam vidio da piše da je Mađar, ali kada sam to ponovno tražio nisam mogao pronaći gdje sam to pročitao. Rođen je u Mađarskoj i radio je u ugarskoj vladi. Kako se on izjašnjavao, zbilja ne mogu reći, samo znam da je postavljen od strane Pešte. Znam za Nikolu Škrleca, ali kao što sam rekao u članku sam napisao obje varijante stoga mi nije jasno što je sporno.Opsala (razgovor) 21:40, 20. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Ja sam napravio najbolje kako sam znao. Činjenica je da sam klinuo na onaj crveni link na popisu banova koji je postojao od prije, naziv kojega je opravdavala literatura koju sam koristio. Htio sam na wikipediju staviti članke koje sam i sam tražio, pa ih nisam pronašao, odnosno neke sam pronašao na engleskoj verziji wikipedije. Nekako mi je suvišno dopisivati se oko toga, kad oba imena stoje u članku Opsala (razgovor) 22:05, 20. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Neću se okaniti[uredi kôd]

Ovo je blago rečeno bezobrazno od tebe Wikipedija:Bez osobnih napada. Nisam ja taj koji se umiješao u razgovor nego ti, ja sam suradniku rekao zašto sam mu uklonio izmjenu, on je zatim normalno dodao izmjenu u drugi članak, a ti si se javio svojim nepotrebnim komentarom, nisam se postavio kao nikakav arbitar, to si se postavio ti. Svoje "nacionalističko-klerikalne stavove" i dalje ću zastupati baš zbog takvih kao i ti. --Flopy (razgovor) 08:39, 21. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Zamolio bih malo tolerancije i međusobnog uvažavanja, vaš komentar graniči s napadačkim ponašanjem, kakvo ne bi trebalo biti na wikipediji --Lasta 08:47, 21. rujna 2009. (CEST)[odgovori]
Kad je netko neke struke, naravno da nije popio svu pamet svijeta (niti sam ja to rekao, žao mi je ako si stekao drugačiji dojam), ali kad se pojedinci razilaze u mišljenjima i stavovima (što je normalno) treba razgovarati argumentirano i s uzajamnim uvažavanjem, a ne stavove s kojima se ne slažeš okarakterizirati "nacionalističkima" i slično, to nije primjereno. Dakle, članak inkvizicija mjesto je za takve dopune (uz navođenje izvora), ne članak katoličanstvo. Samo sam to rekao tom suradniku i to je to. --Flopy (razgovor) 08:59, 21. rujna 2009. (CEST)[odgovori]
Nije zabranjeno uključiti se u razgovor, ja sam samo podupro Opsalu da je u literaturi tako i ništa više. Puno patroliram pa mnogo toga vidim. Ako si onu rečenicu shvatio kao osobni napad ispričavam se, ja tvoje isto tako jesam, ali bilo pa prošlo. Lijep pozdrav. --Flopy (razgovor) 14:58, 21. rujna 2009. (CEST)[odgovori]


Bog kolega, bez namjere da ulazim u bit sukoba, samo sam napomenuo da je loše da se dva stara suradnika međusobno etiketiraju, a vaše mišljenje, na koje imate pravo, ovako izrečeno jest granični slučaj napada. Ne branim nikome da iznese svoje mišljenje, niti da brani svoje stavove, ali sam umoran od svađa i rasprava. Zato pozivam sve sutradnike da pokažu malo više tolerancije i da probaju međusobnim dijalogom smiriti napetosti kojih je ovih dana i previše na wikipediji. Nisam dežurni policajac i ne želim to ni biti, jednostavno molim sve suradnike da pokažu malo dobre volje. Srdačan pozdrav --Lasta 10:52, 21. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

ima slika...[uredi kôd]

al teksta nema - Razgovor:Dvorac Donja Bedekovčina. Ako imaš šta dodaj ;)--Uskboy 18:54, 22. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Tekst ispod fotke i točka.[uredi kôd]

Bok, u tekstu ispod slike uvijek ide točka, ne? Zato jer je rečenica. :) --Tinkic (razgovor) 02:06, 24. rujna 2009. (CEST)[odgovori]


Darko Glavan[uredi kôd]

Možda imate neki privatni animozitet prema Darku Glavanu?, ali mu niste trebali skinuti ono hrvatski povjesničar umjetnosti,

  • jer pod broj 1. o mrtvima sve najbolje
  • pod broj 2. Uz sve kritike na njegov kunsthistoričarski opus, on je to ipak bio (možda nije bio u ravni sa Karamanom, Prelogom, Ivančevićem, ali je ipak nešto i na tom polju napravio i objavio ...)
  • pod broj 3. i pop kultura je odavno predmet Povijesti umjetnosti

Ukratko dragi kolega Fhms, nije fer, nije fer... --vitek (razgovor) 02:06, 4. listopada 2009. (CEST) PS Bilo bi pristojno da to Vi osobno vratite Darku Glavanu.[odgovori]

Brisanje preusmjeravanja[uredi kôd]

Fhms, kada misliš obrisat priusmiravanje [2], onda vodi računa o ovome:
Posebno:Što vodi ovamo/Arhitektura_Gotike.
Tek kad poispraviš to, onda stavi {{bris}}.
Maknit ću onaj bris tek kad ono poispraviš (ona velika slova, onda stavi bris). Kubura (razgovor) 02:39, 4. listopada 2009. (CEST)[odgovori]

Tolike promjene[uredi kôd]

Zač si toliko toga prominil?? Ako Ivi Supeku ki je isto umrl more pisat Akademik Ivo Supek, onda zač ne bi moglo i Branku Fučiću??? Ne znan ni zač si znel onu štoriju kako je va Humu našal freske, aš ona najbolje opisuje njegov način istraživanja koji je pomalo nekonvencionalan. Bzmarko

Razgovor o predlošku:Vjerski objekt[uredi kôd]

Ma ti razmišljaš o ciber svijetu kao da je to beton, ukoliko nešto ne štima u predlošku, za par minuta ga promjenimo, ili mijenjamo ga po potrebi. Ja sam na kraju - taj moj predložak upotrijebio za vjerske objekte u Makedoniji, za to mi je to i trebalo.

1. CIJENA IZGRADNJE. - pa netrebaš staviti ništa ako ne znaš ( ali ako znaš - ko grom) 2. ARHITEKT. isto tako, ako ne znaš - nikom niš, ako znaš- dobro 3. FASADA. - a isto tako, ali upravo kod vjerskih objekata, ima puno toga da su različiti autori radili, jedan fasadu, drugi objekt, treći kupolu 4. ako ih ima više, a ti ih nadrobi sa
ili ,... 5. MATERIJAL ma i to je slični problem

Ali da ne duljim, internet je ko praćka, rastezljiv i brzo promjenjiv, - evo ti možeš lijepo sjesti za stroj - i sve pobrisat ... to je lako promjenjiva roba, nije problem da nešto što sad ne vidimo -sutra umetnemo, ili izbacimo, - ali kolega, - treba mijenjati svijet a ne lamentirati nad njime ... (malo se zezam sa 11 ?) --vitek (razgovor) 17:17, 15. listopada 2009. (CEST)[odgovori]


Vjerski objekti 2[uredi kôd]

Pa za početak mogu poslužiti za sve vjerske objekte, kad dođe do komplikacija - idemo ih razdvajati i cizelirati. Ma nisam zluradi, i ne želim nesporazume i svađe. --vitek (razgovor) 17:31, 15. listopada 2009. (CEST)[odgovori]

Plemstvo[uredi kôd]

Ok. Pogledat ću. Walter9 (razgovor) 15:55, 17. listopada 2009. (CEST)[odgovori]

Jasno je meni što ti misliš, ne brini. Samo, radio sam druge stvari pa sam smetnuo s uma. No ti si to sad uradio. Ok, hvala. Walter9 (razgovor) 19:57, 18. listopada 2009. (CEST)[odgovori]


Crkva sv. Dunat[uredi kôd]

Boh! Hvala na sugestijami tin više ča si me prvo kontaktiral nego ča si kambjal članak. Ča se naslova tiče, da bi rabilo pisat Crkva sv. Donata na Krku, to prihvaćani to ću ispravit. Moren napisat i jedan izvor, aš san del materijala zel zi tog libra. Al ča se tiče naziva , ni dOnat, nego je dUnat. Ne znan s kud si, al ja san s tog kraja i veruj mi da ti ni jedan pravi Bodul neće reć " na DOnatu" nego će reć "na DUnatu. Uostalon, ne znan ku si to stručnu literaturu čital da va njoj piše DOnat, aš va mon izvoru piše DUnat, a iman još desetak libri va kojin svagdire piše DUnat samo ča se na žalost baš i ne obrađuje i ta tema. Celi život haban vavek i samo o DUnatu. Ako imaš još ča više va toj literaturi ku ti koristiš drago bi mi bilo da nadopuniš članak. Suradnik:Bzmarko

Bok! Ni ne sumnjam da imaš kvalitetniju literaturu u pogledu povijesti umjetnosti i arhitekture jer moja literatura niti nije primarno usmjerena na to područje. Tako da ako imaš nešto za dodati u vezi tog aspekta, o tlocrtu, izgradnji, datiranju objekta ( koji je ionako sporan ), renoviranjima il bilo čemu sličnom, nema problema, meni će bit drago da se članak nadopuni. ALI, mi raspravljamo o imenu! A ime objektu, naročito ovomu za kojeg se ne zna ni kada ni tko ga je izgradio, daje lokalno stanovništvo. Autori literature koju sam naveo su domaći ljudi, a ona prva knjiga na popisu ("Otok Krk kroz vijekove") je najbolja ikad napisana knjiga o otoku Krku i od strane najboljih poznavatelja njegove povijesti, običaja, stanovništva, zemljopisa itd. Ne može doći netko iz npr. Rijeke, Zagreba ili Osijeka na Krk i mijenjat lokalne nazive i imena koja egzistiraju stoljećima pa makar on bio i najveći stručnjak iz bilo kojeg područja. Uostalom, radi se o crkvi, a pisci dviju knjiga koje sam naveo su svećenici koji poznaju svaku crkvu i kapelu pa i one ruinirane, na otoku. Sumnjam da bi svećenik pogrešno nazivao crkvicu koja se nalazi na prostoru njegove vlastite župe. Neke pisce i znam jer su moji sumještani u Puntu, udaljeni samo dva km od Dunata. Druga knjiga, "Punat 1" je izdanje Povijesnog društva otoka Krka,a urednički odbor čine redom profesori i doktori s glavnim urednikom akademikom Petrom Strčićem koji je možda i najbolji živući poznavatelj povijesti sjevernog Jadrana, inače i sam s Krka.

Razlog zašto se negdje spominje sv. DOnat umjesto DUnat je vjerojatno u tome da se svetac doista zove DOnat pa su se povijesničari umjetnosti koji su došli na otok od tko zna kud, ne poznavajući očito dovoljno dobro lokalno nazivlje "prekrstili" sv. DUnata u uobičajeni, standardni sv. DOnat. Prisilno "standardiziranje" naziva objekta kojeg svo lokalno stanovništvo zove na jedan način, bilo bi samo teror nad kulturom, tradicijom i poviješću.

Osobno se ne bih mogao usuditi doći u Motovun, Hum, Nin, Šibenik, Varaždin ili bilo koje drugo mjesto u Hrvatskoj i "učit" lokalno stanovništvo kako da nazivaju nešto što oni stoljećima nazivaju isključivo i samo na jedan način. Za mene i sve Bodule bio je i biti će uvijek sv. DUnat. Suradnik:Bzmarko