Razgovor sa suradnikom:Pera detlic/Arhiva3

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Ovo je arhiva trećih 50 razgovora (101-150) sa suradnikom Pera detlic.

Razgovor sa suradnikom:Pera detlicArhiva1Arhiva2Arhiva3Arhiva4

Mrve[uredi]

NK Mladost Bobovac - malo je kratko. Na pitanje može ili ne može, odgovor je - može, ako baš mora. Ali na meni je da motiviram (kako znam i umijem) suradnike da pišu bolje članke, jer pretpostavljam da oni znaju i umiju bolje. Jesam li dobar motivator? Smiley.svg SpeedyGonsales 21:01, 17. prosinca 2015. (CET)

Bilješke (ili Napomene) i izvori[uredi]

Bok Pera detlicu, ovo što stavljaš pod izvore (npr.: [1], [2], [3]) su bilješke ili napomene a ne izvori te to ne može biti u izvorima već u Bilješkama (ili Napomenama). Npr. ovako: [4], [5], [6] ili [7] Lp.--Rovoobo Razgovor 02:45, 19. prosinca 2015. (CET)

Ovdje si dobro stavio napomenu ispod tablice kao note1 [8]. Znači može i tako, ispod tablice (ako se odnosi na tu tablicu) ili zasebno pod Bilješke (Napomene). Lp.--Rovoobo Razgovor 03:27, 19. prosinca 2015. (CET)

Malo sam promijenio ovo zadnje, izbacio sam ono note zato što je dodatni tekst širio tablicu (a i na engleskome je) i stavio pod Napomena: [9]. Lp.--Rovoobo Razgovor 04:21, 19. prosinca 2015. (CET)

Premijer divizija prve klase, hodnikom do kraja, pa zadnja vrata desno[uredi]

  • Primo, na latinskom jeziku (a ja ga učio nisam), primo znači prvo. Pa neki jezici bliski latinskome redni broj 1. (prvi, prva, prvo) zovu primera ili premier, pa im je premier liga - prva liga.
  • Secundo, divizija je naziv vojne postrojbe određene veličine, u vojnom kontekstu. U kontekstu športa, riječ division se prevodi kao liga. Osim ako je riječ o američkoj profesionalnoj košarci, gdje division nije prva i druga, nego su dvije konferencije i šest divizija, koje obično ne prevodimo nego smo te podjele američke košarke usvojili kao takve.
  • Tertio - papa Franjo je faca pa ne želi biti prvi, nego mu je dosta da je samo Franjo. Tako španjolska La liga nije premier ni primera, nego ja samo - La liga. Oni su face! :)
  • Quatro - nema quatro. Smiley.svg Ima, suradnike ljubazno potičemo da pišu dobre članke i zahvaljujemo im kad to naprave (osim ako ne zaboravimo ili zaspimo upravo kad sam ih htjeli pohvaliti :) i stvar dobro ide, moram reći da sam jako zadovoljan. Jednako ih tako potičemo da pišu hrvatskim jezikom na wikipediji na hrvatskome jeziku. To mi je nekako logično. Razumijem u potpunosti da je to mnogim ljudima u potpunosti novi pristup, jer lakše je usvajati stranu terminologiju bez razmišljanja, ali upravo tu se razlikuju amateri-stručnjaci od amatera-šeprtlji, jer ovi prvi su iako volonteri - sposobni osmisliti logički i jezično dosljednu terminologiju. Športski profesionalci o tome najčešće ne razmišljaju ako nisu profesori na fakultetu koga valjda i danas od milja zovu DIF (a ja pojma nemam što bi to trebalo značiti). :) SpeedyGonsales 19:46, 19. prosinca 2015. (CET)

Športski klubovi Roma u Hrvatskoj[uredi]

Kad se prestanem smijati napisat ću zašto sam ga premjestio na razgovor. Prekjučer su neki suradnici očito imali veselicu, toliko bizarnih rečenica već dugo nisam pročitao.

Romi u Hrvatskoj su organizirani u nekoliko športskih društava.

Sorry, ali nemrem se stat smijati. Više sreće drugi put! SpeedyGonsales 01:29, 25. prosinca 2015. (CET)

Ima izvora ali tekst nema "mesa", pa je bolji za Dodatak nego za glavni imenski prostor.
Da se radi o KUD-ovima (kulturno-umjetničkim društvima), prva rečenica sigurno ne bi glasila Romi u Hrvatskoj su organizirani u nekoliko KUD-ova, nego pretpostavljam Kulturni život Roma u Hrvatskoj kao zajednice dobro je organiziran u nekoliko KUD-ova.
Klasični novinarski posao je relativno lagan, jer ako se i potkrade neka "grbava" formulacija ili pogrješka, uvijek se može reći da je do toga došlo od novinarskog računala do tiskare, pa je netko drugi nešto pokvario.
Wikipedijski "posao" je puno teži, jer se točno zna tko je što napisao, svaka pogrješka se jasno vidi. SpeedyGonsales 16:17, 25. prosinca 2015. (CET)
Načelno prebacivanje rade administratori, jer tako se istovremeno čuva povijest uređivanja i sigurno je da je članak valjano sređen. Jer svaki suradnik može prebaciti nesređeni tekst sa stranice za razgovor u Dodatak, ali tekst s onakvim zaglavljem ne može stajati ni u Dodatku, nego bi ga najvjerojatnije neki administrator i u Dodatku prebacio na stranicu za razgovor i dobio bi opet 2 tjedna za sređivanje. Kad uvod bude sređen onda ima smisla gledati što dalje, prebacivati nesređeni sadržaj lijevo-desno nije smisleni posao. SpeedyGonsales 09:40, 27. prosinca 2015. (CET)

Pravopis[uredi]

Nisam gledao po drugim člancima, nadam se da je drugdje dobro. Ako ima više od 20 članaka za ispraviti, može to bot odraditi, samo mu treba javiti. :) SpeedyGonsales 17:10, 27. prosinca 2015. (CET)

2. ŽNL Sisačko-moslavačka 2006./07.[uredi]

Pozdrav Pera, napravio si Dodatak:2. ŽNL Sisačko-moslavačka 2006./07. - tad je 2. ŽNL Sisačko-moslavačka igrana u dvije grupe - ova ti je za Grupu / NS Sisak, druga je bila grupa Kutina / Novska ili sličnog naziva, kao 3. ŽNL je postojala samo liga NS Kutina (Moslavačka liga). Na Dodatak:6 rang HNL-a 2006./07.#2. ŽNL Sisačko-moslavačka imaš ljestvicu druge grupe. Na Nogometnom leksikonu imaš da je za 2003./04. 2. ŽNL igrana u dvije skupine. Ova jedinstvena 2. ŽNL mislim da se počela igrati u 2007./08., ali treba još to iskopati...naravno, uvijek postoji mogućnost da griješim Cybermb (razgovor) 15:48, 6. siječnja 2016. (CET)

pogledaj sezonu 2005./06. za Sisačko-moslavačku:
1. ŽNL
2. ŽNL
3. ŽNL
imaš i nešto na stranicama NK Lekenik
Cybermb (razgovor) 17:11, 6. siječnja 2016. (CET)
Pozdrav Pero detlicu! Pogledaj koje sve stranice trenutno vode na Dodatak koji si predložio za brisanje: da ne bi ostale crvene wikipoveznice u tim člancima (uglavnom su to članci koje si ti pisao), lijepo molim ispravi ih pa da potom mogu taj Dodatak obrisati kao suvišan. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 21:33, 11. siječnja 2016. (CET)

Navijači[uredi]

Ima gdje izvor za ovo? SpeedyGonsales 20:29, 7. siječnja 2016. (CET)

Ako za nešto nema boljeg izvora od Facebooka, možda je to onda nebitna informacija koju ne treba spominjati na Wikipediji? Ne kažem da je tako, ali Facebook ne bi trebao biti izvor informacija. Pa ni za nogometne klubove sedme ili osme razine. SpeedyGonsales 20:48, 7. siječnja 2016. (CET)

NK Lastavica Grabovac[uredi]

Poštovani, zamijenio sam početak neenciklopedijske, novinarske rečenice "Trenutačno se natječe u 2. ŽNL" -> "Od 1999. godine se natječe u 2. ŽNL".

Ne znam tko je smislio prethodnu formulaciju (nije bitno), pretpostavljam da se lako možemo složiti da je ona prihvatljiva u novinarskom kontekstu, ali da je u kontekstu enciklopedije besmislena i neprihvatljiva. SpeedyGonsales 20:39, 7. siječnja 2016. (CET)

NK Sarvaš[uredi]

Do sezone 2007./08. natjecao se je u 3. ŽNL Osječko-baranjskoj NS Osijek, koju je te sezone osvojio. Uspjeh je ponovljen i u sezoni 2012./13.

Ako se pogleda tablica, onda se vidi da ovo gore (iskopirano iz članka, odlomak Povijest) nije istina. Što tu ne valja, ne znam, ali ili tablica nije točna, ili je ovo gore netočno. Molim za malo više truda prilikom pisanja članaka, jer ako budemo imali kupus umjesto članaka, onda ću početi premještati kupus na stranice za razgovor. SpeedyGonsales 20:56, 7. siječnja 2016. (CET)

Poveznice[uredi]

Dobar dancic g. Pera detlic,
de molim te ako ima samo jedna poveznica da ne preusmjeravas na neku drugu stranicu vec samo stavis zagradice i dobijes isti efekt. Hvala unaprijed. Pozz--El hombre (razgovor) 14:22, 19. siječnja 2016. (CET)

Marina Miletić[uredi]

Žuti karton


Poštovani, niste od jučer na Wikipediji, znate ili bi trebali znati da enciklopedijski članci trebaju biti jednoobrazni. rođ.? Ne znam da u nekom drugom životopisu piše "rođ." uz datum rođenja. Molim za malo više truda pri radu, hvala unaprijed! SpeedyGonsales 00:58, 22. siječnja 2016. (CET)

Jugosla(o)vensko kazalište/pozorište[uredi]

Ne znam šta je u Beogradu, ali u Zagrebu nije ni jugoslovensko, a ni pozorište.--MaGaporuči mi 18:13, 29. siječnja 2016. (CET)

Hoćeš reći da su željezničari u Zagrebu radili u Jugoslovenskim železnicama?--MaGaporuči mi 18:28, 29. siječnja 2016. (CET)

To kako HRT naziva - uopće nije bitan podatak.--MaGaporuči mi 18:30, 29. siječnja 2016. (CET)

Ne pričaj bedastoće i ne sramoti se.--MaGaporuči mi 07:50, 1. veljače 2016. (CET)

Evo zašto pričaš bedastoće i zašto se sramotiš.--MaGaporuči mi 08:51, 1. veljače 2016. (CET)

Gvozd[uredi]

Sve ovo što si meni napisao si trebao napisati na SZR članka nakon postavljanja predloška u članak. Ne možemo pisati rasprave na SZR članka pa nakon godinu (dvije, tri, nebitno) stavljati predložak.--MaGaporuči mi 16:22, 9. veljače 2016. (CET)

Zaglavlja u tablicama[uredi]

Susret nije nerješen, već neriješen, i gol razlika se ne krati kao GR. već kao G. r..--MaGaporuči mi 15:19, 10. veljače 2016. (CET)

Potvrda na zahtjev[uredi]

[10] Kao što si rekao, neke se informacije dobija na upit, nisu sve odmah javno dostupne. I ne može nikoji ophoditelj ni administrator odmah provjeriti. Tako si nam rekao da si dobio informaciju.[11] No, kao što si ti rekao, tako može doći netko drugi, neka šaljivčina i reći da je pitao DZS RH i da su mu rekli da je ondje 70% Kineza. Kako znati je li točno? Zato čekamo potvrdu od kojeg potvrđenog kolege. Kubura (razgovor) 05:14, 12. veljače 2016. (CET)

Stil[uredi]

Dragi kolega, lijepo vas molim dignite malo svoj stil iznad novinskoga. Jer ako to tražimo od svih suradnika, onda to vrijedi i za vas. SpeedyGonsales 21:48, 12. veljače 2016. (CET)

Podunavlje[uredi]

(Srijemsko-baranjska Oblast)? Postoji to negdje u knjigama u knjižnicama u Hrvatskoj? Ako ne, čemu onda spominjati nešto nepostojeće na Wikipediji? SpeedyGonsales 01:01, 18. veljače 2016. (CET)

Nije Podunavlje, ali je slično, besmisleno uređivanje. Naše kriterije zadovoljavaju naši ministri, poneki ministri stranih država (npr. ekonomije, unutrašnjih i vanjskih poslova), ali svi "ministri" kratkotrajne paradržavne tvorevine, danas nepostojeće? SpeedyGonsales 01:13, 18. veljače 2016. (CET)

ZVO[uredi]

[12] Ono je list zajedničkog vijeća općina, ne list srpske zajednice. Nisu li time pisali o športašici iz tog kraja, nevezano o nacionalnosti? [13]
Ovdje [14] nalazim "Crvene zvezde, koja u svojim redovima ima tri Hrvatice: Maju Dombi, Amandu Marić i Danijelu Mistrić". Nije li ti neobično da postoji srpsko prezime Dombi? Zvuči mađarski, slovački, a pripadnici tih naroda u Hrvatskoj rijetko se asimiliraju u Srbe, uglavnom u Hrvate. Stoga postoji vjerojatnost da su ondje pisali o zemljakinji s područja ZVO, a ne o sunarodnjakinji.
Još jedna napomena: kad navodiš izvor, navedi autora članka, naslov članka, broj i nadnevak/godište tog lista i stranicu na kojoj je članak.
Što se tiče Dušana Bogdanovića, Googleovim testom ne nalazimo nikakvog bitnog košarkaša tog imena i prezimena. Ima neki glazbenik, ali nisam našao podatak odakle je.
Zbog toga sam uklonio ona tvoja dva uređivanja. Kubura (razgovor) 05:24, 21. veljače 2016. (CET)

Što se tiče Bogdanovića, sve poveznice koje si naveo ukazuju na to da mu je mjesto na onom popisu. Kubura (razgovor) 06:57, 24. veljače 2016. (CET)

Korisni naputak[uredi]

[15] Evo ti zgodni savjetić da ne bis krivo označio ljude. Radije rabi izraz "pobunjenih hrvatskih Srba", nego "krajinskih Srba", jer nisu svi Srbi iz Kninske krajine i Drniške krajine bili ni aktivni ni pasivni dionici pobune, pa makar su živjeli na okupiranim područjima, a dio je krajinskih Srba (protivnika pobune) pred i tijekom rata otišao živjeti kod rodbine na slobodni hrvatski teritorij ili u izbjeglištvo s ostalim hrvatskim izbjeglicama i prognanicima, a dio u druge države. Na stranu ostale krajine u Hrvatskoj, gdje su Srbi rijetkost kao i Albanci.
Zato izrazom "pobunjenih hrvatskih Srba" izbjegavaš pogrješno označavanje ljudi po zemljopisnom kriteriju i političkom opredjeljenju. Pozdrav, Kubura (razgovor) 06:54, 24. veljače 2016. (CET)

Matica srpska[uredi]

Ciao Pera,
vidjeh da si pisao neke clanke pa bih te zamolio ako ti se bude dalo napisati clanak o Matici srpskoj, Jovanu Hadzicu ili Aleksandru Tismi. A ako ti se ne da nikome nista:) Pozz--El hombre (razgovor) 12:36, 21. ožujka 2016. (CET)

Makarena?[uredi]

[16] Makarija ili Makarena? Da nije kakva pogrješka? Pretpostavljam da je od muškog imena Makarije, pa bi ženski oblik bio Makarija (kao žensko ime Sofija). Ali, ako jest, dobro :) Kubura (razgovor) 05:29, 23. ožujka 2016. (CET)

Navođenje izvora[uredi]

Bok Pero detlicu! Lijepo molim, pogledaj ovu moju izmjenu i uoči razliku u navođenju izvora. Izvore uvijek navodimo iza znaka interpunkcije (ako ga ima), a višestruko ponavljanje nekog izvora tehnički ide ovako: <ref name="ime izvora"/> Face-badtooth.svg Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 11:50, 28. ožujka 2016. (CEST)

Nisam zvonio niti sam m'lord[uredi]

Ti ne čitaš sažetke prilikom brisanja?--MaGaporuči mi 17:48, 5. travnja 2016. (CEST)

Sažetak. Možda to ne znaju svi naći, krhko je znanje. Smiley.svg   SpeedyGonsales 21:54, 5. travnja 2016. (CEST)
[17] Nisam ti mislio odgovoriti, jer su ti suradnici već odgovorili, ali ipak... Nisam ni mislio da si ga ti napisao, jer da jesam, ti bi dobio obavijest o brisanju i upozorenje. Anonimnim suradnicima obično ne pišem, jer im je IP adresa već neka druga, treća... A ako ti je (bila) omiljena serija, napiši članak - bez prepisivanja, naravno Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Nekad su djevojke kuhale kao majke, a danas piju kao očevi. •  14:55, 6. travnja 2016. (CEST)

Srbi u Makedoniji[uredi]

Bi li bio tako dobar da mi objasniš po čemu (trenutačno) tri člana ove kategorije zaslužuju biti u njoj? Već sam ti rekao da za ovakve stvari treba navesti izvore, a to što je netko rođen ili kratko radio u Makedoniji ga ne svrstava u tu kategoriju. Po tvojoj logici - kad bi bio rođen u Americi, odmah bi ga trebalo svrstati u kategoriju Srba u Americi?--MaGaporuči mi 17:59, 5. travnja 2016. (CEST)

Nisam pitao za povijest već za osobe. Nisi mi odgovorio na pitanje iznad. Pogotovo se to odnosi na dodavanje izvora. To što je nečiji otac ili djed živio negdje, ne svrstava ga tamo. Nacionalna manjina su oni koji žive na tlu neke države, a ne oni koji su rođeni u njoj i žive negdje drugdje.--MaGaporuči mi 11:15, 7. travnja 2016. (CEST)

Opet ti meni držiš predavanja iz povijesti (to kako je tko doživljavao Makedonce je za ovo apsolutno nebitno), a ne odgovaraš na ono što te pitam: po čemu (trenutačno) tri člana ove kategorije zaslužuju biti u njoj i gdje su izvori za to? Ne daji mi lijeve žmigavce dok skrećeš desno, alergičan sam na to.--MaGaporuči mi 17:31, 8. travnja 2016. (CEST)

Nije to nikakva nervoza već tvoje izbjegavanje odgovora na pitanje, a pisanje sasvim desetog. Sve to što si meni napisao - napiši u članak s izvorima (po koji put spominjem izvore?). Ako izvori postoje nitko ništa neće ukloniti, ali u suprotnom se zna.--MaGaporuči mi 17:19, 11. travnja 2016. (CEST)

?[uredi]

[18] Po tuđoj SZR? Kubura (razgovor) 03:22, 7. travnja 2016. (CEST)

[19] Dobro je kad ispravljaš poveznicu na točni naziv kad radiš takve zahvate pod tuđim SZR i suradničkim stranicama. Inače, čak i kad je suradnik blokiran (na trajno), ne smije se svašta izvoditi po njihovim suradničkim stranicama i SZR. Kubura (razgovor) 06:22, 7. travnja 2016. (CEST)

Pouzdani izvor[uredi]

Pero, pazi koji izvor uzimaš.[20] Ovaj tekst [21] prenesen je odavdje [22]; bio je i predmetom sprdnje. Zar misliš da bi itko ozbiljno uzeo da tu spadaju Zdravka Krstulović (???) i Branimir Štulić [23]? Da jesu, već bi se to iskopalo, što nikad nije bio slučaj. Što se tiče nekih drugih imena, dio se iz one skupine jasno izjašnjavao Hrvatima (poput Preradovića). Neki treći su po roditeljima pola Hrvati, pola Srbi (s time da se izjašnjavaju kao Hrvati, a pola su Srbi ili izjašnjavaju se kao Srbi, a pola su Hrvati). Kubura (razgovor) 06:43, 15. travnja 2016. (CEST)

Ovako, na vrhu su Stulić, a ispod Štulić.[24]
Što se tiče njegovih izjašnjavanja, bilo je tu i njegovih igrarija s izjašnjavanjem, da je Makedonac, Turčin, Balkanac. Ako se sjećaš razgovora za Z3 i još neke male televizijske kuće. Vidim to i u tvojoj poveznici. [25] Samo si malkice bio površan, jer nisi dobro pročitao što piše. "Sam Štulić nikad nije želeo da se javno izjašnjava o svojoj nacionalnosti, smatrajući tu činjenicu potpuno nevažnom, iako je poznato (opaska: Kome? Tko kaže?) da mu je otac Srbin iz Niša, u Dalmatinskoj Zagori." Ne postoji Niš u Zagori, ali postoji Drniš. Na istoj stranici [26] u razgovoru sâm Štulić kaže "Moji su iz Nina. To je Stounhendž Hrvatske."
Križ (crux) i krst (baptismus, sakrament krštenja). Razlika je "križati (se)" i "krstiti". Usporedi i ime Krsto. Krstulović ti je staro splitsko prezime.[27]. Splitski Krstulovići prisutni u gradu od 1601. godine, doselili su se iz Poljica, vjerojatno iz sela Srinjina. Kubura (razgovor) 05:12, 17. travnja 2016. (CEST)

Evo dokle znaju ići "znanstvenim metodama" [28], pa ovo [29].
Ovdje je elaborirano [30] zašto i kako valja biti oprezan.
Postoje zapisi kako je diskretno i nediskretno vršen pritisak na hrvatske pravoslavce da se izjašnjavaju Srbima, i to još u vremenima Austro-Ugarske; dio se priklonio srpstvu - što iz interesa, što zbog pritisaka, dio se romantično poveo za time, dio se poput jedne male skupine katoličkih Hrvata (u Kraljevini SHS ovi "jednokratni Srbi" su se uglavnom vratili hrvatstvu [31]) tako izjasnio kao vid otpora agresivnom mađarskom imperijalizmu, dio ti je ostao uz hrvatsku opciju. U Kraljevini SHS tolerancije nije bilo, znaš kako su prošli Makedonci i Crnogorci, a kamoli da bi onda prošli pravoslavni Hrvati (šta su im četke napravile u drugom svjetskom ratu ne moramo objašnjavati). Kubura (razgovor) 07:05, 18. travnja 2016. (CEST)

[32] Ovdje si iznio i neke teze koje ne stoje. Umjesto ponavljanja već napisanog na Wikipediji, a još prije napisanog u tisućama znanstvenih radova, ostavljam zainteresiranima neka potraže. Nacionalna je svijest uvijek postojala, ne u obliku kao danas niti je utjecala na državnost kao danas. Odvajanja Hrvata i Srba nikad nije ni bilo, jer nikad i nisu bili isto pa da bi se odvajali. Kubura (razgovor) 07:12, 20. travnja 2016. (CEST)

Blokada suradničkog računa[uredi]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 3 dana!

Razlog je: višekratno ignoriranje uputa


Tebi je izgleda nejasno kad piše u predlošku da se njegovo postavljanje mora obrazložiti na SZR članka, pa ovu kratkotrajnu blokadu shvati kao opomenu za ubuduće, bez pisanja razloga postavljanja predloška u sažetku. Hvala na pažnji.--MaGaporuči mi 17:18, 21. travnja 2016. (CEST)

Ne navodi 2009.[uredi]

[33] Ovdje ne navodi 2009. kao godinu prestanka rada. Kubura (razgovor) 06:52, 27. travnja 2016. (CEST)

[34] Ne moraš, sanirao sam stvar. Kubura (razgovor) 06:57, 27. travnja 2016. (CEST)

Napomena[uredi]

Utakmica se odgađa, a ne odlaže. Odgoditi se odnosi na vrijeme, odložiti na prostor odnosno na predmet. Odlaže se rukavice na stol, a utakmica se odgađa. Kubura (razgovor) 07:03, 27. travnja 2016. (CEST)

Mali tečaj ćirilice[uredi]

[35][36] Mjesta se zovu Bahčisaraj, Simferopolj, Jevpatorija, Kerč, Jalta. Nemoj se služiti engleskim preslovljavanjem. Ovdje imaš naputke kako se preslovljava sa ćirilice. Nemojmo završiti na Tchachack, Parahchin, Croushewatz, Machvanska Meetrovitza, Zayechar, Kragouyevatz i tako dalje. Kubura (razgovor) 07:30, 27. travnja 2016. (CEST)

Savjet[uredi]

[37] Športske rezultate po hrvatskom pravopisu pišemo dvotočjem, ne spojnicom. Daklem, PSG - Zagreb 32:32. Kubura (razgovor) 05:18, 3. svibnja 2016. (CEST)

Podsjetnik[uredi]

[38] Može li koji URL? Kubura (razgovor) 07:42, 3. svibnja 2016. (CEST)

Bošnjački[uredi]

Lijepo molim, pročitaj članak Bošnjački jezik, potkrijepljen je izvorima. Unaprijed zahvaljujem i lijepo pozdravljam--Ivica Vlahović (razgovor) 11:18, 4. svibnja 2016. (CEST)

Hvala na ispravci. Vodio sam se onim što su promicali tijekom popisa stanovništva u BiH "Ja sam Bošnjak, jezik mi je bosanski, a vjera Islam"... --Pera detlic (razgovor) 11:25, 4. svibnja 2016. (CEST)
Nema na čemu. Zahvaljujem na brzom odgovoru.--Ivica Vlahović (razgovor) 11:32, 4. svibnja 2016. (CEST)


Hrvati u Srbiji[uredi]

Da, naveo si svoje razloge za postavljanje predloška, ali si istovremeno zanemario stavove drugih suradnika koji sudjeluju u raspravi. Kolege su se čak potrudile navesti poveznice kojima potkrjepljuju svoje tvrdnje, a ti si naveo tek jednu u kojoj piše da obitelj glumice pripada "širokoj grupi Srba iz Hrvatske". Ne znamo je li sama glumica to izjavila ili su novinari s navedenog izvora nešto svojevoljno protumačili, ne bi bio prvi put. Izrazio si svoje mišljenje, što nije sporno, ali smatrati da ono ima veću težinu od mišljenja triju drugih suradnika, to nije u redu i na hrvatskoj wikipediji neće proći. --IvanOS 18:14, 5. svibnja 2016. (CEST)

Ti očito imaš nekih problema. U onom igrokazu kojeg si započeo u tehničkim pitanjima začudio si se što je kolega rekao da lažeš, a sad sam se i ja uvjerio da nije rekao ništa krivo. S obzirom da si napisao da ja tvrdim da je rasprava završena, a ja to nigdje nisam niti implicirao, moj zaključak je: ili si lud ili bezobrazan. Što se tiče uključivanja u raspravu, trenutačno nema potrebe za time jer su trojica drugih suradnika sasvim jasno odgovorila na tvoje besmislice, a to što ti ne želiš čuti mišljenje drugih ili smatraš da je tvoje mišljenje vrijednije od mišljenja triju kolega, to je tvoj problem. Zanimljivo je kako se tu buniš zbog navodnog svojatanja osoba iz Srbije, a dosad nisi ništa rekao na brojna svojatanja poznatih Hrvata na srpskoj wikipediji. Poklopi se ušima i povuci se jer svakom svojom laži u razgovoru s kolegama i sa mnom toneš sve dublje. --IvanOS 15:20, 6. svibnja 2016. (CEST)
Kakav ti odgovor očekuješ kad stalno tupiš jedno te isto: ja sam u pravu, trojica drugih su u krivu? Naravno da ću ponoviti neke stvari, kad očito netko poput tebe ne može shvatiti. smiješan si. --IvanOS 16:05, 6. svibnja 2016. (CEST)
Ja sam od početka držao da je tvoje postavljanje predloška preuranjeno. Već sam ti rekao da ću se u raspravu uključiti bude li bilo potrebe, a do tada neću dopustiti da svojevoljno stavljaš što ti padne na pamet. Ubuduće s više razumijevanja čitaj što ti drugi suradnici pišu da ne moraju ponavljati što su već napisali, samo zato što ti uporno tupiš svoje. Posla na wikipediji ima puno i ne namjeravam se više s tobom pretjerivati, pa ako namjeravaš nastaviti, svađaj se sam sa sobom. --IvanOS 19:23, 6. svibnja 2016. (CEST)

Odg.: Dragan Laković[uredi]

[39] To ne znači da nije točno. Članak ti je označen pregledanim, a administrator ili ophoditelj nije uvijek u mogućnosti, ili barem od volje, za provjeriti. Tako administrator, ophoditelj ili iskusni suradnik ostavlja naznaku drugim administratorima, ophoditeljima ili iskusnim suradnicima koju naiđu neka provjere ako su od volje i ako su u mogućnosti (nije sve dostupno na internetu niti svi imaju literaturu). Fizički provjeriti tolike tisuće bajtova teksta nije lako, tu su i drugi članci za pregledati, a nakon nekog vremena nepregledani članci nisu više vidljivi kao takvi. Kubura (razgovor) 09:00, 6. svibnja 2016. (CEST)

Glasovanje za IČ[uredi]

Bok Pero detlicu! Uklonio sam tvoju izmjenu jer se glas predlagača po završetku glasovanja ionako računa kao glas "za". Face-badtooth.svg Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 10:16, 9. svibnja 2016. (CEST)

Gdje si još morao dopuniti[uredi]

Evo gdje si još morao dopuniti.[40] Ja sam ti dopunio. Nastoj pripaziti na te stvari. Pozdrav, Kubura (razgovor) 06:03, 19. svibnja 2016. (CEST)

Nima na čemu. Kubura (razgovor) 06:12, 19. svibnja 2016. (CEST)

Naputak[uredi]

[41] Evo ovako napravimo kad su istoimena naselja, a izvan RH su. Kubura (razgovor)

Kategorije[uredi]

Ovdje nije potrebno dodati kategoriju Zvjezdane staze, jer je kategorija Vrste u Zvjezdanim stazama podkategorija kategorije Zvjezdane staze. Zar ne?--Ivica Vlahović (razgovor) 16:31, 19. svibnja 2016. (CEST)

Indijanski engleski hrvatski[uredi]

Po kojoj je gramatiKi ovaj naslov? Googleovoj? Vrlo iznenađen ja biti nepoznavanje vaše jezik.  • Bonč (razgovor) • tkO jer ekao da ja nez namti pkat? •  11:08, 20. svibnja 2016. (CEST)

[42] Mislim da je Shaw rekao: Prijevodi su kao žene - lijepi nisu vjerni, a vjerni nisu lijepi (ili obratno). Dakle, ne trebamo točan, već prilagođen prijevod koji će izraziti suštinu. A rečenice svakako trebaju biti u duhu hrvatskoga jezika, po padežnom obliku i mjestu riječi u rečenici, na primjer "Poznatiji programi za pogon forumâ" ili "Poznatiji forumski softver"...
Ostavljam tebi odluku/izbor - "Ispeci, pa reci!" (Ali uz dva deci. Smiley.svg)  • Bonč (razgovor) • Zbunite zavjesu, spustio sam se! •  11:52, 20. svibnja 2016. (CEST)

Savjet i upit[uredi]

Lijepo je što si se potrudio pronaći ovaj izvor.[43] Međutim, nešto nedostaje: nisi naveo naziv članka, a uvijek nastoj navesti autora članka, pa makar to samo bili inicijali. Stvar je isto kao da citiraš knjigu. Kubura (razgovor) 06:52, 22. svibnja 2016. (CEST)

Upit je trebao biti "gdje si to našao". Uspio sam pronaći, ali trebalo je vremena. Zato valja navesti i sve one druge podatke. Dopunio sam ti članak [44]. Kubura (razgovor) 06:56, 22. svibnja 2016. (CEST)

Naputak[uredi]

[45] "Prije" i "ranije", kao i "poslije" i "kasnije", nisu isto. Kubura (razgovor) 06:36, 24. svibnja 2016. (CEST)

Pisac[uredi]

[46] Može biti da je Židov, ali što ako se je izjašnjavao kao Mađar? Ili mu je mati Mađarica? Ako imamo jedan od potonjih slučaja, onda spada ondje. Kubura (razgovor) 09:09, 26. svibnja 2016. (CEST)

Nikola Kalinić[uredi]

Evo vratio sam da se može napravit članak. --Zeljko (razgovor) 17:30, 9. lipnja 2016. (CEST)

Kao što lijepo piše u tvojoj izmjeni Ovo je glavno značenje pojma Nikola Kalinić. Za srpskog košarkaša, pogledajte Nikola Kalinić (košarkaš). samo što nepostoji članak o košarkašu, i ne možemo pogledati tako da je ta izmjena nepotrebna. Ukoliko imaš volju napisati članak o košarkašu javi mi da ostavim ili uklonim izmjenu. A ono što mi je važnije je predložak Srbi koji je gotovo copy/paste s srpske wikipedije, a njegovi idejni začetnici pumpaju broj Srba, izmišljaju Srbe tako da se među Srbima u Argentini našli Ivan Vučetić, Emilio Ogñénovich i dr., negiraju Crnogorce i Hrvate u Latinskoj Americi, u predlošku su Srbi u Malti, Bocvani, Bjelorusiji, Namibiji... očekujem još i poveznicu u svemiru. Imamo i Hrvate u UAE pa nemamo članak o njima jel je nepotrean isti slučaj i s 300 Britanaca ili 64 Litavca u Hrvatskoj. I da nemamo ni jedan jedini članak napisan u svim tim poveznicama koje si stavio. Jednostavno nepotrebno... --Šokac 21:50, 9. lipnja 2016. (CEST)
Pero što si odlučio u vezi moje dvije zamjerke?--Šokac 12:59, 27. lipnja 2016. (CEST)
Bok Pero detlicu! Lijepo molim, u biografskim člancima – poput ovoga o Nikoli Kaliniću (košarkašu) – nemoj na dnu članka iznad kategorija zaboravljati predložak {{GLAVNIRASPORED:Prezime, Ime}} Face-badtooth.svg To je, naime, u svim biografskim člancima važno da bi se članak o određenoj osobi u svim navedenim kategorijama automatski sortirao po prezimenu osobe. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 19:03, 28. lipnja 2016. (CEST)

Kako navoditi izvore[uredi]

[47] Nastoj navesti medij od kojeg si preuzeo, nadnevak vijesti, autora (i naznaku ako su preuzeli od drugih). Ovo je bitno, mnogo bitnije nego naslov članka s nekog portala. Kubura (razgovor) 09:03, 11. lipnja 2016. (CEST)

Mihajlo Pupin[uredi]

Alo Pera, vidim stavio si da je Mihajlo Pupin bio Srbin u SAD-u. Zar on nije bio Vlah ili Cincar, naime tako sam cijeli zivot mislio? Pozz --El hombre (razgovor) 12:49, 27. lipnja 2016. (CEST)

Koristi se u SAD-u, bez obzira što puno ime te države implicira da se radi o množini. Vidi Kategorija:Hrvati u SAD-u.--Calapone (razgovor) 13:13, 27. lipnja 2016. (CEST)
[48] Nastavak svakako ide uz pokratu (po svim pravopisima), samo treba odabrati pravi Smiley.svg Babićev Pravopis iz 2010. veli u t. 161 "U posljednje vrijeme sve više preovladava da se složene kratice [pokrate] čitaju i sklanjaju kao imenice muškoga roda: ..., SAD-u, ..."  • Bonč (razgovor) • Ja sam kao novinari: univerzalna neznalica. •  17:02, 27. lipnja 2016. (CEST)
Prvo kratak odgovor Calaponeu. Govorio sam o njegovom podrijetlu. pozz
Odgovor Peri d,
Mrzim kad mi se nesto pobrka u glavi pa sam si dao oduska i potrazio malo po netu (moje knjige su nekoliko stogina kilometara udaljene pa mi je samo net preostao). Dakle ovako. Nekada je nejasna razlika izmedju Vlaha, Cincara, Arumunja i sl. Ove izvore sto cu ti kopirati su srpski. Ima dosta o tome i na srpskim forumima. Nasao sam jos dosta hrvatskih i makedonskih izvora, kao i na engleskom i njemackom koji spominju podrijetlo Pupina kao Vlaha, Arumunja ili Cincara ali ih nisam ovdje uvrstio. Iskreno znao sam za Jovu Zmaja, Nusica, Taska Nacica da su Vlasi ali ne i za Pasica. U biti Pupin se osjecao Srbinom i tako ga ja i smatram, no ipak zelim pokazati da tu ima dima i ne treba traziti prvi (mozda nevazeci izvor) a i da su mu se preci prezivali Pupi. No dobro. Prvo jedan izvor iz Slovenije, ( http://www.etno-muzej.si/sl/cincarji-v-juznem-banatu). Ovaj srpski izvor (http://www.domla-publishing.rs/images/content/file/ZAMENA_NAJNOVIJE_za_Web-sajt_dr_Milivoje_Dosenovic_MIHAJLO_PUPIN_7_E-book,%201-448_21_04_2016.pdf) ne iskljucuje da mu je mozda podrijetlo vlasko bez obzira sto mu imena bake i djeda zvuce srpski, roditelji su mu bili Konstantin i Olimpijada (sto ne zvuci bas srpski). Na stranici Politike su Pupinovi podrijetlom Vlasi (http://www.politika.rs/scc/clanak/173288/Pupinovi-su-poreklom-Vlasi) . Vreme kaze ovo (http://www.vreme.com/cms/view.php?id=873566&print=yes) Vidi i ovo (https://sites.google.com/site/brestovac19229/poreklo-vlaha ). Ako zelis mogu ti naci i dosta izvora da je i Tesla bio Vlah:). No dobro za mene je diskusija ovdje zavrsena. Evo upraavo nadjoh jednu knjigu koja ce ti se mozda dopasti (https://drive.google.com/file/d/0Bz0dpY5llRGTZXJGdDduekc3WEU/view?pref=2&pli=1) pozz--El hombre (razgovor) 14:28, 27. lipnja 2016. (CEST)

Bitno - autori članka[uredi]

[49] Pero, nastoj ne zaboraviti navesti autore članka koji si citirao. Kubura (razgovor) 06:32, 1. srpnja 2016. (CEST)

Alpski...[uredi]

[50] Jesi li se to upustio u dokazivanje teze o "alpskim ..."? Kubura (razgovor) 07:09, 1. srpnja 2016. (CEST)

[51] Nasmijao si me, glede epiteta koji se u trenutcima razdraganosti lijepi jednim susjedima. Kubura (razgovor) 08:57, 1. srpnja 2016. (CEST)

Srbi u Bocvani je nerealan članak, niškoristan nema ga čak ni srpska wikipedija kao samostalan članak. Bolje napiši članak o Srbima u Njemačkoj o nečemu što znamo da postoji. Također pazi na izvore da budu relevanti, također youtube nemoj koristiti kao izvor jer može kršiti autorska prava.--Šokac 00:16, 2. srpnja 2016. (CEST)

U članku Srbi u Hrvatskoj pod poznatim Srbima si naveo košarkaša Dušana Bogdanovića s izvorom u kojem se uopće ne spominje njegova nacionalost. A šta tek s ovim izvorom kao index.hr koji je izvorno od press-a, legendarno :) --Šokac 00:29, 2. srpnja 2016. (CEST)

Srbi na jugu i podatci o poveznicama[uredi]

Kad sam ti dodao ovo [52], imao sam na umu ovo [53][54].
Svakako nastoj dopuniti informacije o poveznici: jezik u poveznici, autora članka (ako nema, onda naznači "nepotpisano", za RTV navedi autora priloga, ako nema - stavi "nepoznati autor priloga"), medij u kojem je objavljeno i nadnevak kad je objavljeno (ako nije naveden, stavi "nedatirano"). Kubura (razgovor) 06:32, 5. srpnja 2016. (CEST)

Međuwiki[uredi]

[55] Zaboravio si postaviti međuwikipoveznice. Kubura (razgovor) 08:02, 10. srpnja 2016. (CEST)