Razgovor sa suradnikom:The Knight in shining armor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --Saxum (razgovor) 23:04, 1. srpanj 2008. (CEST)

Dopuštenje[uredi]

Drago mi je da pitate prije nego napravite :). Ovako, dopuštenje za korištenje sadržaja iz te knjige postavite ovdje - http://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Dopu%C5%A1tenja_za_kori%C5%A1tenje_sadr%C5%BEaja

Pogledaj primjer kako se to radi, kopiraj dopuštenje, napiši naziv knjige itd. Onda kada napišeš članak, na stranici za razgovor (od tog članka) napiši da imaš dopuštenje za korištenje, te stavi link na stranicu koju sam ti dao (link na dopuštenje koje si upisao na ovu gore stranicu). I to je to :-).

Ako nešto zapne slobodno pitajte. --Saxum (razgovor) 20:47, 2. srpanj 2008. (CEST)

Pozdrav, možeš li mi reći koje izvore koristiš prilikom pisanja članaka, jer nisu navedeni?--Saxum (razgovor) 21:34, 3. srpanj 2008. (CEST)
PAZI, da ne prepisuješ iz knjiga, a pazi i referate. Vjerujem da je i taj referat od nekud prepisan, zato i nebih baš savjetovao. E sad knjige. Nije važno jel prepisano pola knjige ili 2 rečenice koje su kombinirane s drugim jer je to prepisivanje koje NIJE dozvoljeno osim ako nemaš izričitu dozvolu. Ako pak imaš dozvolu, i ako koritiš materijal iz više knjiga, moraš navesti sve dozvole za sve knjige!

Ako u knjizi piše da se ne smije kopirati onda ne smije. Javno vlasništvo ti je kad možeš slobodno koristit materijal što u prethodnom slučaju nije.

ukratko - Sadržaj iz neke knjige možeš koristit samo ako imaš dozvolu!! Ako je imaš, onda to moraš navesti na stranici za razgovor! (http://hr.wikipedia.org/wiki/Autorsko_pravo)

Fusnote tj reference - npr. "ja sam rođen 1991. <ref>http://www.primjer.hr</ref>

Kada hoćeš potvrdit neku tvrdnju u tekst, onda odmah iza te riječi napišeš <ref></ref> a između link na tu potvrdu.

--Saxum (razgovor) 21:06, 4. srpanj 2008. (CEST)

Nema veze što u njemu ništa ne piše. Osim ako ne nabaviš dozvolu (ili ako na njemu baš piše da se može slobodno koristiti - što iskreno sumnjam) ne smiješ koristit sadržaj.--Saxum (razgovor) 18:59, 5. srpanj 2008. (CEST)

Pozdrav. Točno je da bez obzira što ništa ne piše, knjiga svejedno zaštićena autorskim pravom (bez obzira što je muzej izdavač ili autor). Međutim, s obzirom na tvoje obrazloženje, ne bi bilo loše da pod podnaslov Izvori navedeš taj zbornik, a na stranici za razgovor ukratko napišeš od koga si dobio dopuštenje za korištenje. Najbolje bi bilo da jednostavno e-mailom zatražiš dopuštenje. Pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 19:09, 5. srpanj 2008. (CEST)
Još o dopuštenjima. Svaka dozvola treba imati što potpuniji opis kako bi se u svakom trenutku moglo provjeriti tko je dao dopuštenje, u čije ime i kada. Ako se radi samo o jednom članku za koje je dobiveno dopuštenje, onda se ono piše na stranicu za razgovor tog članaka. Administratori ponekad provjeravaju dopusnice i samo u slučaju dobivenog dopuštenja tekst se može doslovno prenijeti (prepisati), u svakom drugom slučaju, tekst koji služi kao izvor za članak treba prepričati i obvezno navesti kojom se literaturom služilo pri pisanju članka. Dijelovi teksta ili cijeli članci za koje se utvrdi da su prepisani bez potrebnih dopusnica, brišu se. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:41, 6. srpanj 2008. (CEST)

Poveznice[uredi]

Pazi malo s poveznicama, ako dodaš poveznicu kao što je dječji proizvodi, to nema smisla, ovako:sol za kupanje, ovo ima, ne trebaš još, kao napomena, stavljati poveznice na svoju volju, to su nepotrebne poveznice, npr. boja.--Vatrena ptica 19:05, 10. srpanj 2008. (CEST)

U članku ne trebaš staviti poveznicu na pojam, ionako je nebitna, ali, ipak, sjajno napreduješ.

--Vatrena ptica 20:11, 10. srpanj 2008. (CEST)

Prikaži[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Saxum (razgovor) 21:20, 13. srpanj 2008. (CEST)

Ne prepisivati[uredi]

Information.svg Zahvalni smo na vašemu doprinosu Wikipediji, no molimo vas da ubuduće ne preuzimate sadržaj s interneta zaštićen autorskim pravima (copyrightom). Ako imate dopuštenje za preuzimanje sadržaja, ljubazno vas molimo da ga uvrstite među postojeće dopusnice prije nego počnete postavljati preuzeti sadržaj.

Sav zaštićeni sadržaj koji se postavi bez prethodno objavljene dozvole, bit će obrisan bez dodatnog objašnjenja. Suradnik koji i nakon upozorenja nastavi postavljati zaštićene radove može biti blokiran. Hvala na razumijevanju.--D tomAero-stub img.svg 21:45, 13. srpanj 2008. (CEST)

Kategorija Senj[uredi]

Pozdrav. Vidio sam da dosta pišeš o Senju pa sam otvorio novu Kategoriju Senj, tako da članke možeš tamo kategorizirati. Pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 17:00, 24. srpanj 2008. (CEST)

Proredi[uredi]

Pozdrav! Nije potrebno dodavati prorede kao što si to učinio ovdje u članku o Budimu.--Donatus (razgovor) 18:03, 24. srpanj 2008. (CEST)

Razgovor:Povijest grada Senja --Dalibor Bosits © 16:34, 27. srpanj 2008. (CEST)

Točke[uredi]

The Knight in shining armor, u početku smo dodavali točke izvan poveznice uz godinu, no, već neko vrijeme, točke stavljamo unutar poveznice uz godinu. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 16:46, 17. studeni 2008. (CET)

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju. :-)--Vatrena ptica (razgovor) 19:01, 18. studeni 2008. (CET)

Suradnička stranica[uredi]

Želimo vam preporučiti da nešto napišete na svojoj stranici suradnika. Možete napisati što želite (npr. nešto o sebi) i postaviti možda neki od ponuđenih suradničkih okvirića koji vam se sviđaju ili koji vas najbolje opisuju. Lijep pozdrav. --Jure Grm (razgovor) 01:34, 16. prosinac 2008. (CET)

Čovjek bi ti mogao staviti orden na njegovo mjesto, a ovako ti moram ostavljati na bijelom papiru! -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 16. dana mjeseca prosinca, godine Gospodnje dvijetisućeosme u 01:34 sati. (CET)

Kategorije i Portali[uredi]

Puno više o tome znaju administratori, nije baš lako objasniti u dvi-tri riči, ali nije ni komplicirano, skokni na: Kategorije i Portali -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 23. dana mjeseca prosinca, godine Gospodnje dvijetisućeosme u 14:54 sati. (CET)

IRC[uredi]

Pozdrav. Knight, jesi se pokušao spojiti na IRC? Ako nisi, pokušaj. Tako možemo lakše komunicirati a i ako ti nešto nije jasno, postavi pitanje i odgovor stiže za sekundu :-).--SaxumBf109 Mölders.jpg 23:10, 26. prosinac 2008. (CET)

Kalendar i poveznice[uredi]

Lijepo sređuješ kalendar, no mislim da malo pretjeruješ s poveznicama:

  • ne treba svaka riječ hrvatskog jezika biti poveznica: popis, kuća, lansiranje, svitanje

Možeš doći na irc? Tu su upute. SpeedyGonsales 20:39, 6. siječanj 2009. (CET)

bok, članke mogu zaštićivat samo administratori, i to ako za to postoji opravdani razlog. pozdrav! --zhile 00:43, 22. veljača 2009. (CET)

Zaštićivanje stranica[uredi]

The Knight in shining armor, kao što ti je već Zhile napisao, stranice zaštićuju samo administratori, a [[Kategorija:Zaštićene stranice za neprijavljene suradnike]] dodaje se samo stranicama koje su trajno zaštićene. Članci se trajno zaštićuju s opravdanim razlogom, a "preventivne zaštite" u praksi rabimo ponekad, no, takve zaštite članaka su kratkotrajne (npr. aktualni događaji). Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:34, 22. veljača 2009. (CET)

Zamolili ste za zaštitu članka Jóhanna Sigurðardóttir suradnicu (administratoricu) MayuSimFan, a ona ga nije zaštitila jer razlog za to ne postoji. Naime, Wikipedija je slobodna enciklopedija (kao što piše na logu kojeg možete vidjeti na svakoj stranici Wikipedije), članke ne zaštićujemo jer bi ih netko mogao vandalizirati (jer bi tako mogli zaštititi cijelu Wikipediju), nego samo one članke koji su bar jednom ili dvaput vandalizirani, i postoji velika mogućnost da bi se takvo što moglo dogoditi opet. Suradnica (administratorica) Roberta F. vam je to gore pokušala objasniti (možda je bila preštura, napisala je samo da mora postojati opravdani razlog), a dobila je odgovor nepriličan Wikipediji [1], naime na Wikipediji slijedimo pravila Bez osobnih napada i Pretpostavite dobru namjeru, a vaše pitanje Ili si možda homofob???? krši oba pravila. Pošto vam je ovo prvi prekršaj (koliko mi je poznato), uklonit ću tu rečenicu sa stranice za razgovor suradnice, a vas ću zamoliti da pročitate navedena pravila i da ih se pridržavate. Hvala na razumijevanju. SpeedyGonsales 10:35, 22. veljača 2009. (CET)

Prikaži kako će izgledati- ponovno[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Nuvola apps important.svg Molimo vas da upotrebljavate tipku Prikaži kako će izgledati! Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene. Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.--Roberta F. 22:40, 1. ožujak 2009. (CET)

Nepotrebno snimanje[uredi]

The Knight in shining armor, npr. ovakva izmjena u konačnici nije donijela neku bitnu promjenu, ali je nepotrebno zatrpala nedavne promjene i omela u radu one koji imaju dužnost pregledavati svaku, ali baš svaku snimljenu promjenu na Wikipediji na hrvatskome jeziku. Kada otvaraš neki članak za uređivanje, promijeniš nešto u njemu, dodaš, dopuniš, štogod, izgled provjeri što više puta tipkom "Prikaži kako će izgledati" i tek kada zaključiš da više ne trebaš unositi dodatne promjene, onda snimi. Kao što si već upozoren, suradnici koji nepotrebno zatrpavaju nedavne promjene i otežavaju rad kolegama, budu nakratko blokirani. Lijep pozdrav --Roberta F. 23:29, 1. ožujak 2009. (CET)

Zamolba[uredi]

Prilikom ispravljanja pojedinih stvari, obrati malo pažnju o čemu se radi. Konkretno članak 1. veljače, tvoja izmjena je potpuno pogrešna, radi se o istom blagdanu, odnosno, starom i novijem nazivu. --Lasta 12:50, 2. ožujak 2009. (CET)

The Knight in shining armor, također što se tiče kalendara, nemoj mijenjati podnaslov "Svjetski dani" koji se nalazi na većem broju stranica kalendara u "Međunarodni (svjetski) dani". Ako želiš dodati, gdje nedostaje, dodaj podnaslov "Svjetski dani", a ako se jednom odluči promijeniti, onda će se lako promijeniti iz jednoga podnaslova u drugi. Ako ti nešto nije jasno ili imaš pitanja, slobodno pitaj, rado ćemo ti pomoći. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 13:42, 2. ožujak 2009. (CET)

Sažetak[uredi]

The Knight in shining armor, možeš li se ubuduće potruditi i prije snimanja stranice napisati u sažetak što si na njoj promijenio. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 17:15, 8. ožujak 2009. (CET)

The Knight in shining armor, blokiran si na 6 sati. Zamolila bih te da još jednom pročitaš gornje molbe kolega na svojoj stranici i ubuduće ne snimaš nepotrebne izmjene, potput jednog razmaka, ili praznog reda, da ubuduće pišeš u sažetak što mijenjaš u nekom članku. Lijepo od tebe što doprinosiš Wikipediji, ali potrudi se poštivati rad i vrijeme suradnika koji imaju obvezu pregledavanja svih promjena na Wikipediji. To znači, ako 3x nepotrebno snimiš članak, drugi suradnik gubi nepotrebno vrijeme pregledavajući takve promjene. I molim te počni komunicirati. Lijep pozdrav --Roberta F. 13:43, 9. ožujak 2009. (CET)

Namaz[uredi]

Bok,

Par napomena:

  1. Nazivi kategorija tipa "namaz", "piće", "znanstvenik" bi trebali biti u množini (Kategorija:Namazi, Kategorija:Pića, Kategorija:Znanstvenici...)
  2. Kad člake prebacujemo u podkategoriju, potrebno je maknuti ih postijeće kategorije, osim glavnog članka, koji ide u obje, vidi namaz
  3. Na Posebno:Postavke, tab "dodaci" potraži "HotCat", to je dobra stvar za mijenjanje kategorija bez otvaranja članaka

--Ante Perkovic (razgovor) 09:44, 23. travanj 2009. (CEST)

blok[uredi]

zamolio bih te da se suzdržiš od uređivanja dok ti je suradnički račun blokiran. podzrav --zhile i 15:35, 2. svibanj 2009. (CEST)

ako nisi primjetio mislio sam na suradnički račun Suradnik:Štreberko koji je također tvoj --zhile i 15:47, 2. svibanj 2009. (CEST)
ja mislim da je tvoj:

Suradnik:The Knight in shining armor:

Wikicitati „Ispravio sam Okvir bivše zemlje svijeta, te sam prepravio postojeći tekst, te dodao commone”

Suradnik:Štreberko:

Wikicitati „Ispravljanje okvira zemlje svijeta, dodavanje teksta, dodavanje commona”

Jako slično nema šta...--Uskboy 19:17, 2. svibanj 2009. (CEST)

OK! možda smo se nas dva zajbunili...--Uskboy 16:13, 3. svibanj 2009. (CEST)

Sažeci[uredi]

su ti vrlo iscrpni, svaka čast! No daj uključi si spell checker u Firefoxu, ili na neki drugi način malo pogledaj/pregledaj članke prije nego što ih snimiš, ili bar kad ih snimiš. Mislim na članak Sumrak (serijal), koji je sadržajno vrlo dobar, ali trebalo bi ga možda još jednom pročitati i ispraviti još koju sitnicu (dodati razmak, obrisati suvišno slovo i slično). Počet ću ti jesti predloške sa suradničke stranice ako ne budeš lektorirao svoje članke :-) Može? SpeedyGonsales 17:00, 11. svibanj 2009. (CEST)

Posve je nepotrebno dodavati stranice foruma u članak o Sumraku, s obzirom da forumi i slične stranice obično nude informacije koje nisu potkrijepljene izvorima (tako da nikad nismo sigurni odakle su informacije/a jer one/a mogu/može doći i sa tkoznakojih web stranica). Takav materijal stoga nije pogodan za Wikipediju.--Vatrena ptica (razgovor) 14:21, 12. svibanj 2009. (CEST)

Ponovno[uredi]

Žuti karton


The Knight in shining armor, već si više puta zamoljen da ne činiš nepotrebne izmjene u člancima koje otežavaju rad patrolerima i administratorima. Biti ćeš ponovno blokiran. Lijep pozdrav --Roberta F. 14:57, 14. svibanj 2009. (CEST)

Kalinjingradska oblast[uredi]

Vidim da si dosta napisao na toj stranici (dobro je, naročito karta) te mijenjao infokutiju. Uočio sam problem: promijenio si tip kutije iz - Ruski federalni subjekt u - Okvir zemlje svijeta. Možeš li provjeriti da li to stvarno tako treba ili je u pitanju neka greška. Uzmi u obzir da sam ja unosio neke svježe podatke prema ruskoj Wikipediji. Pozdrav --Vhorvat (razgovor) 18:44, 19. svibanj 2009. (CEST)

Pravopis[uredi]

Zanima me po kojem se to pravopisu pišu sve riječi naziva ustanova, udruga, organizacija i društava velikim slovom? Imao sam u svojim rukama veći broj pravopisa hrvatskog jezika, i ne sjećam se da sam takvo pravilo vidio u ijednom od njih. Čekam tvoj odgovor. SpeedyGonsales 21:58, 17. srpnja 2009. (CEST)