Sjeverna Hercegovina

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
područje tri sjevernohercegovačke općine: Jablanica, Konjic i Prozor na popisu stanovništva 1991. godine i etničkim sastavom po naseljima, Apsolutna etnička većina:

██ Hrvati

██ Bošnjaci

██ Srbi

Relativna etnička većina:

██ Hrvati

██ Bošnjaci

██ Srbi

* naselja bez stanovnika označena su bijelom bojom

Sjeverna Hercegovina ili Gornja Hercegovina je mikroregija u Hercegovini. Teritorij ove regije predstavljaju jablanička, prozorsko-ramska, te konjička područja, koja se nalaze u sastavu Hercegovačko-neretvanske županije. Po vegetaciji ova se mikroregija razlikuje od ostatka Hercegovine jer je klima hladnija, tj. klima je umjerena kontinentalna, u odnosu na ostatak Hercegovine gdje je klima tipična mediteranska i submediteranska. Golog krša ima puno manje nego npr. u Istočnoj Hercegovini. Centar ove mikroregije je Konjic, a općina Konjic je ujedno i najveća u državi. Ostala dva urbana centra su Prozor-Rama i Jablanica. Gornja Hercegovina iznimno je bogata vodom, a osobito se na tom području ističu rijeke Neretva i Rama te Jablaničko i Ramsko jezero.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Prema rezultatima popisa stanovništva na području Sjeverne Hercegovine, na tom području živi 49.539 stanovnika.[U članku ne navodi ovu brojku.][1]

Izvori[uredi VE | uredi]