Sveta Vincenca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Sveta Vincenca (Vicenza, Vicenca) je kršćanska svetica koja je živjela u 3. stoljeću u Rimu. Kao djevojka je mučena zbog svojih kršćanskih uvjerenja te je umrla prije nego što je navršila 17 godina.[1] Kasnije je proglašena svetom mučenicom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nakon njene smrti u 3. stoljeću, pokopana je na groblju Via Portuensis nedaleko od Rima. 1792. godine uz blagoslov pape Pija VI., njezin ostatci preneseni su u Blato, mjesto na Korčuli. 9. travnja 1795. brod je pristao u Prigradicu gdje je uz veličanstven doček položen na oltar ispred kuće Arnerića ukrašen palmama, vijencima od cvijeća i barjacima. Tijelo je u petak 10. travnja uz veliku procesiju preneseno u Blato.[2] U to vrijeme otok je bio dio Mletačke Republike, a danas je dio Hrvatske. Od dolaska njezinih ostataka, slavi se kao zaštitnica grada.[3] Njezin blagdan slavi se 28. travnja, kada se održavaju svečanosti u njezino ime.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Holy Vincenc - Zaštitnica Blata Pristupljeno 6. ožujka 2015.
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 21. ožujka 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. Blato-Prizba ApartmaniInačica izvorne stranice arhivirana 17. veljače 2015., pristupljeno 21. ožujka 2015.