Kajo

Izvor: Wikipedija
»Sveti Kajo« preusmjerava ovamo. Za gradsko naselje Solina, pogledajte Sveti Kajo (Solin).
Kajo
Caius, Gaius

Pravo ime Caius ili Gaius
Početak pontifikata 17. prosinca 283.
Kraj pontifikata 22. travnja 296.
Prethodnik Eutihijan
Nasljednik Marcelin
Rođen ?
Salona, Dalmacija
Umro 22. travnja 296.
Rim
Papinski grb
Svetac
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 22. travnja
Simboli kratka brada, palij, tijara
Portal o kršćanstvu

Kajo ili Gajo, papa od 17. prosinca 283. do 22. travnja 296.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Papa Kajo rođen je u Saloni, u rimskoj provinciji Dalmaciji. Papinska kronika Liber pontificalis navodi, da mu je car Dioklecijan bio ujak. Za papu je izabran 17. prosinca 283., deset dana nakon smrti pape Eutihijana.

Za vrijeme pontifikata je donio uredbu po kojoj se ne može postati biskupom ako se prethodno ne izvrše službe: ostijarij (vratar), lektor (čitač u crkvi), akolit (svjećonoša), egzorcist (istjeritelj zloduhe) i podđakon (pomoćnik đakona), red đakona i svećenika.[1] Za vrijeme njegova pontifikata pojavio se krivovjerni maniheizam protiv kojeg se oštro borio.

Za vrijeme progonstva obavljao je bogoslužje po privatnim kućama. Podnio je mučeničku smrt, ali ne po naloga Dioklecijana. Pokopan je na Kalistovu groblju u Rimu. Slavi se kao svetac. Spomendan mu je 22. travnja, zajedno sa sv. Soterom. U Solinu, postoji kapelica sv. Kaje. Franjevačka provincija u Dalmaciji, zvala se po njemu do 1743. otkad ima ime Provincija Presvetog Otkupitelja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. katolicki-tjednikArhivirana inačica izvorne stranice od 5. ožujka 2016. (Wayback Machine), pristupljeno 18. srpnja 2015.