Petar Barbarić

Izvor: Wikipedija
Petar Barbarić
Petar Barbarić
Rođen 19. svibnja 1874.
Klobuk, BiH
Preminuo 15. travnja 1897.
Travnik, BiH
Proglašen slugom Božjim 18. ožujka 2015.
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Petar Barbarić (Klobuk, 19. svibnja 1874.Travnik, 15. travnja 1897.), hrvatski isusovac sjemeništarac, sluga Božji.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u selu Klobuku (zaselak Šiljevište) kod Ljubuškog u hrvatskoj obitelji devetero djece od pobožnih roditelja.[1] Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. U pučku školu pošao je tek s dvanaest godina, kad je blizu rodnog sela otvorena škola. U dvije godine završio je četiri razreda škole s odličnim uspjehom. Roditelji nisu imali novaca za njegovo daljnje školovanje pa je u Vitini izučio trgovački zanat. Kao trgovački pomoćnik, primljen je u sjemenište u Travniku sa željom da postane svećenik, uz pomoć bivšeg učitelja Tomislava Vuksana. Živio je vrlo pobožno. Govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. Preveo je s talijanskog jezika na hrvatski, životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je umro u Rimu, na glasu svetosti. Razbolio se od tuberkuloze i umro kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovnički zavjet. Obraćao je grešnike, uveo je u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi, osnovao je Bratovštinu Gospine krunice. Hrvati u Bosni i Hercegovini i manjim dijelom u Hrvatskoj, utječu se njegovom nebeskom zagovoru. Mnogo kulturnih društava nazvano je njegovim imenom. Pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Životopis mu je preveden na više jezika.

Godine 1935. njegovi su zemni ostatci s gradskoga groblja Bojne prenijeti u sjemenišnu crkvu, gdje se razvila prava pobožnost prema njemu. No tijelo mu je nakon 1944. godine zakopano u blato i zazidano da bi ga se sakrilo od naroda. Kad se obnavljalo jedan dio nadbiskupijske gimnazije, našlo mu se tijelo. Danas mu se oko groba skupljaju učenici i narod na molitvu.[2]

Zemni ostatci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Papa Franjo je 18. ožujka 2015. odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik – Životopis Petra BarbarićaInačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2016., pristupljeno 10. rujna 2015.
  2. Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik – O školiInačica izvorne stranice arhivirana 4. siječnja 2016., pristupljeno 10. rujna 2015.
  3. Isusovci.hr – Dekret o herojskim krepostima Petra BarbarićaInačica izvorne stranice arhivirana 11. svibnja 2015., pristupljeno 10. rujna 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Wikisource-logo.svgWikizvor ima izvorni tekst Devetnica Petru Barbariću
Wikiquote-logo.svgWikicitati imaju zbirke citata o temi Petar Barbarić

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]