Tramvajski promet u Rijeci

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Sinnbild Straßenbahn.svg
Tramvajski promet u Rijeci
slika
Riječki tramvaj na razglednici
Opće informacije
Država Hrvatska
Grad Rijeka
Otvaranje 7. studenog 1899.
Ukidanje lipanj 1952.
Portal Portal.svg Tramvajski promet

Tramvajski promet u Rijeci uveden je 1899. godine. Prvi električni tramvaj provezao se središtem Rijeke 7. studenog 1899. godine.

Povijest[uredi VE | uredi]

U 19. stoljeću prvi se javni prijevoz putnika odvijao kočijama i omnibusevima na konjsku vuču. 1892. godine Gradske vlasti su prihvatile ponudu baruna Lazzarinia za uvođenjem električnog tramvaja. Nakon dugih pregovora, 1896. sklopljen je Ugovor o izgradnji i prometu električnog tramvaja u gradu Rijeci s Anonimnim društvom za riječki električni tramvaj, koje je barun za tu svrhu osnovao. Koncesionarsko društvo, čiji je većinski vlasnik u međuvremenu postala Komercijalna banka iz Pešte, odobrila je izgradnju jednotračne pruge s nekoliko mimoilaznicama. Tramvaj je krenuo 7. studenog 1899. od mosta na Rječini duž Fiumare prema zadnjoj stanici Pioppi. Dužina trase bila je nešto više od 4 km.

Tramvajska pruga se 1907. godine produžuje od mosta na Rječini do Školjića, te od stanice Pioppi (kod tvornice Torpedo) do brodogradilišta Danubius (današnji 3. maj).

Nagli razvoj grada Rijeke i njegove okolice diktirao je brži, moderniji i kvalitetniji prijevoz te je 1951. godine u gradsku prometnu komunikaciju uključen trolejbus. U lipnju 1952. godine ukinut je u potpunosti tramvajski promet.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Galerija[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tramvajski promet u Rijeci


LogoOV.png Nedovršeni članak Tramvajski promet u Rijeci koji govori o željezničkom prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.