Vinko Uhlik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vinko Uhlik
Vinko Uhlik
Rođenje 21. svibnja 1933.
Nacionalnost Hrvat
Vrsta umjetnosti slikarstvo i arhitektura
Portal o životopisima

Vinko Uhlik je hrvatski diplomirani inženjer arhitekture i akademski slikar. Rođen je 21.5.1933. godine u Beogradu ali živi i djeluje u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti je diplomirao 1957. godine, a Arhitektonski fakultet 1965. godine kod profesora Vladimira Turine. Oba studija u Zagrebu. Na temelju stručne prakse i ispita 1984. godine registriran je pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Agenciji “HABITAT” i DTCD (Department of Technical Cooperation for Development - Odjel tehničke suradnje za razvoj) kao ekspert Organizacije ujedinjenih naroda za područja:

- Urban physical planing (Urbanističko prostorno planiranje)

- Architecture (Arhitekturu)

- Landscape arhitekture (Krajobraznu arhitekturu), sve najviši stupanj stručnosti P.5

Najvažniji arhitektonski projekti:[uredi VE | uredi]

- Stambene montažne zgrade (tip P+4 i tip P+8), školske i predškolske montažne zgrade, sve sistem „Jugomont-a“, izvedeno u većem broju u Zagrebu.

- Stambeno-poslovna zona Siget u Zagrebu (kompleks), Kultirno-društveni centar Novog Zagreba, Dom kulture u Priboju, robna kuća i autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu, Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu Agronomskog fakulteta u Zagrebu i drugo.

- Urbanistički provedbeni i detaljni planovi za naselja: Zapruđe, Utrina, Središće, Sesvete-centar, Voltino (sve u Zagrebu).

- Detaljni plan poluotoka Marjan u Splitu.

Vinko Uhlik, Poslovno-stambena zgrada, Siget, Novi Zagreb, 1979. godina

Najvažniji javni natječaji:[uredi VE | uredi]

- Centar Novog Zagreba 1957. godine, II nagrada (prvi plasman)

- Centar Donjeg grada - Zagreb 1970. godine, II. nagrada (prvi plasman)

- Središće 1996. godine, I nagrada

- Rekreativna zona - Brestovac na Medvednici, arhitektonsko-urbanistički natječaj, I nagrada, 1973.god.

- Detaljni plan za poluotok Marjan u Splitu, I nagrada (1968. god.) te nagrada za kulturu grada Splita „Vladimir Nazor“, 1969. god.

- Sudjelovao je u međunarodnom projektu „Južni Jadran“ na području Orebić-Trstenica u timu međunarodnih eksperata i završnom izvješću projekta.

Slikarstvo[uredi VE | uredi]

Slikarstvo je završio kod profesora Otona Postružnika.[1] Slikarstvom i primijenjenim likovnim disciplinama bavio se od 1957. godine. U tom je vremenu naslikao brojne slike i održao desetak izložbi u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Makarska, Sinj, Tribunj, Bol, Zlarin) te u Aalborgu i Kopenhagenu, Londonu i Rimu. Slike mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Pretežno slika figurativno u tehnikama tempera, gvaš, akvarel i akrilik. Slikarstvo Vinka Uhlika nije slijedilo česte izmjene trendova već je ostalo u granicama „vlastitog“ razvoja, vezano na „motive“ koji nas okružuju, bilo da se radi o osobama, interijerima ili krajolicima. Osnovno sredstvo izričaja su mu boje, katkad rafinirane, katka elementarne. Motivi su krajolici, mrtve prirode i urbani prizori.

Galerija slika[uredi VE | uredi]

Najznačajniji arhitektonski i urbanistički projekti Vinka Uhlika svakako su oni koji su nastali od 1966. do 1980. godine, a odnose se u cijelosti na koncepciju i izgradnju Novog Zagreba, koji je sav izgrađen od ranih 1950-tih do početka dvadesetprvog stoljeća. Karakteristično za sva naselja (tzv. mikrorajoni ) toga grada jest s jedne strane modernistička ekspresija (izraz), a s druge socijalne strane, vrlo visoka razina prostornih i građanskih normi kako za cijelo naselje tako i za pojedine zgrade. Posebno vrijednu karakteristiku Zapruđa, Utrina, Središća i Sigeta predstavljaju vrlo kvalitetni i prostrani javni prostori, pješački trgovi, brojni parkovi i obilato dimenzionirani školski i predškolski prostori. Vinko Uhlik je član strukovnih udruženja: HDLU-a, LIKUM-a (za slikarstvo) te UHA-e i DAZ-a za arhitektonske djelatnosti.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]