Agostinho Neto

Izvor: Wikipedija
Agostinho Neto
Agostinho Neto

1.predsjednik Angole
trajanje službe
11. studenog 1975. – 10. rujna 1979.
Prethodnik nitko, pozicija uspostavljena
Nasljednik José Eduardo dos Santos
Rođenje 17. rujna 1922.
Smrt 10. rujna 1979.
Politička stranka MPLA (Narodni pokret za oslobođenje Angole)
Zanimanje političar

António Agostinho Neto (17. rujna 1922.10. rujna 1979.), angolski pjesnik, nacionalist, pristaša marksizma-lenjinizma i prvi predsjednik nezavisne Angole. Njegov rođendan se slavi kao javni praznik, pod imenom Dan nacionalnih heroja.

Rodio se u selu Kaxikane, predio Icholi e Bengo. Postao je popularan kao pripadnik raznih pokreta koji su težili ponovnom otkrivanju angolske kulture. Iako je bio pripadnik nacionalističkih snaga, ipak je studirao medicinu u Lisabonu. Nakon diplome, vratio se kući, gdje su ga portugalske kolonijalne vlasti obilježile kao problematičnu osobu zbog njegovog protivljenja kolonijalizmu. Nakon što je režim znan kao Nova država (port. Estado Novo) srušen 1974. godine, borio se za nezavisnost koja je postignuta iduće godine. Budući da je bio komunist, približio je Angolu Sovjetskom savezu i zemljama istočnog bloka.

Ovaj lijevo orijentirani afrički vođa umro je u Moskvi, na operaciji raka, tjedan dana prije 57. rođendana. Nedugo nakon njegove smrti izbio je građanski rat.

Nedovršeni članak Agostinho Neto koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.