Suharto

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
General Hadji Mohamed Suharto

Haji Mohammad Suharto (kraj Yogyakarte, 8. lipnja 1921. - 27. siječnja 2008.), znan obično samo kao Suharto ili General Suharto(u engleskom govornom području), bivši indonezijski vojni i politički vođa. Drugi predsjednik Indonezije, na vlasti je bio od 1967. do 1998. godine.

Okrutan autokrat i diktator, kleptokrat, stvorio je režim koji se zvao "Novi poredak". Počinio je mnoge zločine, progonio oporbu, Kineze, komuniste i cenzurirao tisak. Rodio se u siromašnoj seljačkoj obitelji, 15 kilometara zapadno od Yogyakarte. Predio u kojem je živio nije imao ni struje niti tekuće vode. Otac je imao dvoje djece iz prethodnog braka. Roditelji su mu se razveli vrlo rano. Nakon što mu se tetka s očeve strane udala sa nižeg javanskog časnika, Suharto je našao uzor i očinsku figuru za kojom je dugo tragao.

Iako je tijekom života bio na raznim stranama, opredijelio se za indonezijske nacionaliste. Vrlo rano je otišao u vojsku, gdje je dobio obrazovanje i napredovao je u službi. Nakon invazije Japana na Indoneziju, branio je domovinu u raznim grupama otpora. Da bi zaradio za oružje, krijumčario je opijum. Nakon japanske predaje Saveznicima, bori se protiv njih kao okupatora i želi ih izbaciti s otočja. Kada su Nizozemci poduzeli nekoliko policijskih akcija da bi povratili svoju vlast nad arhipelagom, i njih je razuvjerio. Nakon proglašenja nezavisnosti, bori se u ratu za priznanje iste. Uspješan vojni zapovjednik. Kako je napredovao u vojsci, tako su mu i ambicije rasle. Kada se vojska podijelila na lijevi i desni tabor, Suharto je bio na desnoj strani.

Kada je ranih šezdesetih oteto i ubijeno šest generala koje se optuživalo za pripremu puča uz potporu CIA-e da se s vlasti makne Sukarno, priklonio se preživjelom generalu, i nedugo nakon toga preuzeo vlast. Tijekom Hladnog rata, priklonio se Zapadu, popravio narušene diplomatske odnose i poticao strana ulaganja. Vlast mu je okarakterizirana kao autoritarna i korumpirana. Navodno je preko ruka njegove obitelji prešlo oko 32 miljarde dolara. Ima šestero djece sa suprugom. Nakon pada s vlasti zbog masovnih demonstracija, živi povučen u političkoj mirovini. Zbog slabog zdravlja teško da će mu se suditi. Umire 2008.