Suharto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
General Hadji Mohamed Suharto

Haji Mohammad Suharto (kraj Yogyakarte, 8. lipnja 1921.27. siječnja 2008.), znan obično samo kao Suharto ili General Suharto (u engleskom govornom području), bivši indonezijski vojni i politički vođa. Sudionik oslobodilačkog rata protiv Nizozemske od 1945. do 1949. godine. Zamjenik načelnika Vrhovnog stožera indonezijske vojske od 1960. do 1965. godine, istodobno i zapovjednik postrojba za oslobođenje Zapadnog Irijana, ministar vojske od 1965. do 1966. godine, predsjednik vlade od 1966. do 1967. godine, a drugi predsjednik Indonezije, na vlasti je bio od 1967. do 1998. godine. Okrutan autokrat i diktator, kleptokrat, stvorio je režim koji se zvao "Novi poredak". Počinio je mnoge zločine, progonio oporbu, Kineze, komuniste i cenzurirao tisak.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Suharto se rodio u siromašnoj seljačkoj obitelji, 15 kilometara zapadno od Yogyakarte 1921. godine. Predio u kojem je živio nije imao ni struje niti tekuće vode. Otac je imao dvoje djece iz prethodnog braka. Roditelji su mu se razveli vrlo rano. Nakon što mu se tetka s očeve strane udala s nižeg javanskog časnika, Suharto je našao uzor i očinsku figuru za kojom je dugo tragao.

Iako je tijekom života bio na raznim stranama, opredijelio se za indonezijske nacionaliste. Vrlo rano je otišao u vojsku, gdje je dobio obrazovanje i napredovao je u službi. Nakon invazije Japana na Indoneziju, branio je domovinu u raznim grupama otpora. Da bi zaradio za oružje, krijumčario je opijum. Nakon japanske predaje Saveznicima, bori se protiv njih kao okupatora i želi ih izbaciti s otočja. Kada su Nizozemci poduzeli nekoliko policijskih akcija da bi povratili svoju vlast nad arhipelagom, i njih je razuvjerio. Nakon proglašenja nezavisnosti, bori se u ratu za priznanje iste. Uspješan vojni zapovjednik. Kako je napredovao u vojsci, tako su mu i ambicije rasle. Kada se vojska podijelila na lijevi i desni tabor, Suharto je bio na desnoj strani.

Kada je ranih šezdesetih oteto i ubijeno šest generala koje se optuživalo za pripremu puča uz potporu CIA-e da se s vlasti makne Sukarno, priklonio se preživjelom generalu, i nedugo nakon toga preuzeo vlast. Tijekom hladnog rata, priklonio se Zapadu, popravio je narušene diplomatske odnose i poticao je strana ulaganja. Vlast mu je okarakterizirana kao autoritarna i korumpirana. Navodno je preko ruka njegove obitelji prešlo oko 32 miljarde dolara. Njegovo mu je antikomunističko djelovanje omogućilo vojnu pomoć SAD-a, unatoč tomu što je njegov režim bio korumpiran, nepotistički i brutalan (za njegove je vladavine 1975. godine bio okupiran Istočni Timor). Unatoč umjerenim reformama tijekom 1990-ih godina, unutarnji su nemiri u državi doveli do njegova prisilnog odlaska s vlasti 1998 godine. Ima šestero djece sa suprugom. Nakon pada s vlasti zbog masovnih demonstracija, živi povučen u političkoj mirovini. Zbog slabog zdravlja teško da će mu se suditi i druge zločine. Umire 2008. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Suharto