Bageos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Bageos (grč. Bagaeus) je bio perzijski plemić i sin Artonta kojeg je 520. pr. Kr. Darije Veliki, vladar Perzijskog Carstva, poslao na opasno putovanje s naredbom da se pogubi odmetnuti lidijski satrap Oret[1].

Herodot piše kako je Darije Veliki dao pogubiti Oreta[2], a kao razlozi navode se njegovo odbijanje da pošalje vojsku Dariju, ili kako se sam pobunio protiv novog vladara. Ipak, na Darijevim Behistunskim natpisima Oret se ne spominje u kontekstu pobunjenika[3]. Jedino što grčki povjesničar spominje jest kako je Bageosa bio poslao Darije u Sard, gdje je čitao kraljevu poruku Oretovim podanicima. Prvo je pročitao dio koji kaže „Perzijanci! Darije vam zabranjuje da služite Oreta!“, nakon čega su njegovi vojnici spustili koplja a kada je Begeos vidio kako nisu privrženi satrapu, s olakšanjem je pročitao i ostatak; „Darije kaže: Perzijanci u Sardu moraju ubiti Oreta!“, nakon čega je pogubljen[4]. Pretpostavlja se kako je Oreta na mjestu lidijskog satrapa nasljedio upravo Bageos, a njega Otan koji je osvojio Samos i priključio ga Perzijskom Carstvu[3].

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bageos (Bagaeus), AncientLibrary.com
  2. Herodot, III. 127.
  3. 3,0 3,1 Oroetus (Livius.org, Jona Lendering). Inačica izvorne stranice arhivirana 19. svibnja 2010. Pristupljeno 11. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Herodot, III. 128.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]