Artaban

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je glavno značenje pojma „Artaban“, za istoimenog baktrijskog satrapa vidi članak: Artaban od Baktrije

Artaban od Hirkanije je bio politička ličnost u doba Ahemenidskog Carstva, a navodno je i vladao nekoliko mjeseci (465. - 464. pr. Kr.). Artaban je podrijetlom vjerojatno bio iz satrapije Hirkanije, gdje je služio kao visoki namjesnik Kserksa I. (vjerojatno satrap) ili pak kao njegov osobni čuvar[1].

Prema Aristotelu[2], Artaban je bio odgovoran za smrt Kserksovog sina Darija, a nakon što je zavjera otkrivena pokušao je ubiti i samog velikog kralja. Povjesničar Justin navodi kako je Artaban imao ambicije postati perzijskim vladarem[3], dok ostali navode kako je želio na tron postaviti drugog Kserksovog sina Artakserksa I. Isti izvori tvrde kako je Artaban u potpunosti dominirao nad Artakserksom I. nekoliko mjeseci, no on ga je kasnije ubio vlastitim mačem. Postoji mogućnost kako je Artakserkso I. biblijski lik „Ahasver“ iz knjige o Esteri, dok je Artaban „Haman“ iz iste priče o Purimu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Artaban (Artabanus), AncientLibrary.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. veljače 2007.. http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0376.html Pristupljeno 30. kolovoza 2009. 
  2. Aristotel: „Politike“, 5.131Ib
  3. Justin: III. knjiga

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]