Anaf I.

Izvor: Wikipedija

Anaf I. je bio perzijski plemić i satrap Kapadocije[1] u službi Perzijskog Carstva.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Anaf je perzijsko muško ime koje se u povijesnim dokumentima spominje isključivo u grčkim inačicama Anaphas,[2] Anaphes[3] ili Onophas.[4][5] Prema svemu sudeći, navedene inačice vuku korijene iz staroperzijske riječi Vanafarnah[1] što znači „onaj koji posjeduje božanski sjaj i slavu“.[6]

Život[uredi | uredi kôd]

Prema Kteziju i Diodoru, Anaf je bio jedan od sedmorice urotnika koji su pod vodstvom Darija I. Velikog svrgnuli uzurpatora Gaumatu (koji se predstavljao kao Kambizov brat Smerdis), dok ga Herodot poistovjećuje s Otanom.[7] Pretpostavlja se kako ga je povjesničar Diodor povezao s Kirom Velikim i ahemenidskom dinastijom nazvavši ga sinom Arijaramna.[1] Zbog njegove velike hrabrosti Darije Veliki imenovao je Anafa satrapom Kapadocije (drevne pokrajine u današnjoj središnjoj Turskoj), koja je bila oslobođena plaćanja poreza. Anaf je bio otac od Amestris koja se udala za Darijevog sina i prijestolonasljednika Kserksa, te Anafa II.[8] koji ga je naslijedio na mjestu kapadocijskog satrapa i zapovijedao perzijskom mornaricom u bitci kod Salamine.[1]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Anaf (Anaphas), enciklopedija Iranica, R. Schmitt. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. listopada 2007. Pristupljeno 22. listopada 2009.
  2. Diodor sa Sicilije, XXXI. 19.
  3. Herodot, VII. 62.
  4. Ktezije: „Persica“, 24.Arhivirana inačica izvorne stranice od 16. srpnja 2012. (Wayback Machine)
  5. Ktezije: „Persica“, 30.Arhivirana inačica izvorne stranice od 11. siječnja 2012. (Wayback Machine)
  6. Rüdiger Schmidt i János Harmatta: „Prolegomena pojmova iz povijesti predislamske Središnje Azije“ (Prolegomena to the sources on the history of Pre-Islamic Central Asia), Budimpešta, 1979., str. 125.-126.
  7. Herodot, III. 70.
  8. Anaf (Anaphas), AncientLibrary.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. prosinca 2010. Pristupljeno 22. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]