Hidarn (armenski satrap)

Izvor: Wikipedija
Za ostale povijesne ličnosti pod imenom „Hidarn“ vidi: Hidarn (razdvojba)

Hidarn (perz. Vidarna; „Rezač“, elam. Mitarna,[1] akad. Umidarna,[1] lic. Widrñna,[1] aram. Wdrn,[1] grč. Ὑδάρνης; Hydarnes,[2] lat. Idarnes[1]) je bio perzijski plemić i satrap Armenije (prema povjesničaru Kteziju[3]).

Hidarn od Armenije je najvjerojatnije bio unuk Hidarna Mlađeg,[1] te otac Teritučma (koji ga je naslijedio na mjestu armenskog satrapa)[3] i Stateire koja se udala za perzijskog vladara Artakserksa II.[3] Ktezije također navodi kako se Artakserksova kći Amestris udala za Teritučma. Prema trojezičnom povijesnom dokumentu pronađenom u hramskom kompleksu Letoonu (pokraj grada Ksantosa u Liciji), Hidarn je bio i otac lidijskog satrapa Tisaferna.[1] Ksenofontovo djelo „Anabaza“ interpolira popis satrapa koji spominje Dernesa, satrapa Fenicije i Arabije,[4] no njegovi navodi smatraju se nejasnim i problematičnim[1] pa je gotovo nemoguće utvrditi radi li se o Hidarnu od Armenije. Ostali povijesni dokumenti koji spominju dotičnog Hidarna uključuju i zapise iz grada Nipura (432.419. pr. Kr.).[1]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f g h i Hidarn 3. (Hydarnes), enciklopedija Iranica, Rüdiger Schmitt
  2. Hidarn (Hydarnes), AncientLibrary.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. svibnja 2011. Pristupljeno 11. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. a b c Ktezije: „Persica“, 55.Arhivirana inačica izvorne stranice od 16. listopada 2010. (Wayback Machine)
  4. Ksenofont: „Anabaza“, VII. 8.Arhivirana inačica izvorne stranice od 18. travnja 2010. (Wayback Machine)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]