Krštenje Isusovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Giotto: Krštenje Isusovo

Krštenje Isusovo je naziv katoličkog i anglikanskog blagdana.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prema sinoptičkim evanđeljima, Sv. Ivan Krstitelj krstio je Isusa na rijeci Jordan. Kada je Isus izašao iz vode, molio se, ugledao otvorena nebesa i Duha Svetoga poput goluba gdje silazi na njega, a glas se zaorio s nebesa: Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! (Mt 3, 17; Mk 1,11; Lk 3,22)

Vrhunac Isusovog skrovitog zemaljskog života bilo je krštenje na Jordanu. Tada je započeo njegov javni život. Isus se nije trebao krstiti zbog toga, da mu se oprosti istočni grijeh. Kao čovjek je od začeća bio pun Duha Svetoga. Božanska osoba je oduvijek, od vječnosti, jedno s Ocem i Duhom Svetim. Ali uranjanjem u vodu kod krštenja na Jordanu, solidarizira se s grješnicima, simbolizira nastajanje nečeg novog što prije nije postojalo. Tim činom Isus naviješta da će zbog grješnika ići do kraja, da će umrijeti za njih.

Blagdan[uredi | uredi kôd]

U tradiciji katoličke crkve, Blagdan se prije slavio 13. siječnja, a sada se slavi u prvu nedjelju nakon 6. siječnja. Nakon ovog blagdana, završava božićno vrijeme, a započinje crkveno vrijeme kroz godinu. Istovremeno, spomen Isusova krštenja uključeno je i u svetkovinu Bogojavljenja, koja se slavi 6. siječnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Krštenje Isusovo
Wikisource-logo.svgWikizvor ima izvorni tekst na temu: Krštenje Isusovo

Mrežne stranice[uredi | uredi kôd]